StoryEditorOCM
Nogometprijava fifa-e

Hrvatskoj ne prijeti teža kazna zbog vrijeđanja Milana Borjana, HNS ima šest dana za odgovor

Piše SN, Frane Vulas/SD
29. studenog 2022. - 16:57

Disciplinska komisija FIFA-e otvorila je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Kanade. HNS je prijavljen zbog diskriminatornog i ksenofobičnog ponašanja kao i transparenata takvog sadržaja. Podsjećamo da je golmanu Kanade Milanu Borjanu vikano "Borjane Ustašo", da je navodno vrijeđana njegova supruga, a pojavili su se i određeni transparenti, u prijavi se spominju oni na kojima su traktor i natpis Knin 1995. i Oluja 1995.

Kakvu kaznu bi mogao dobiti HNS? Odluči li ga Disciplinska komisija FIFA-e kazniti to će biti novčano.

- Nećemo komentirati pojedinačni postupak, možemo samo reži da HNS uvijek i svugdje osuđuje diskriminaciju i rasizam. Imamo šest dana za odgovor, HNS će se vrlo vjerojatno očitovati FIFA-i i potom ćemo vidjeti što će od toga biti – kazao je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Vladimir Iveta, tajnik HNS-a, kazao nam je o sankcijama koje su predviđene FIFA-inom Disciplinskim pravilnikom.

- Sve kazne koje je HNS imao od strane FIFA-e su izbrisane, dakle u slučaju da budemo kažnjeni krećemo od početka, od prve predviđene sankcije, a to je novčana. Teži oblik bio bi financijska i zatvaranje jedne tribine na sljedećoj utakmici koju HNS organizira, a pod okriljem je FIFA-e, dakle u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Postoje i teže mjere poput zatvaranje cijelog stadiona, oduzimanja bodova i izbacivanje iz natjecanja, no one sada, po meni, ne mogu doći u obzir. Ni blizu – konstatirao je Iveta.

HNS će u očitovanju FIFA-i objasniti kontekst svega što se dogodilo, od izjava koje je Borjan davao i bile su razlog za takvo ponašanje navijača do tri prsta koja je pokazivao hrvatskim fanovima što su oni doživjeli kao provokaciju. Isto tako citirat će i izjave kanadskom izbornika Johna Herdmana koji je uoči utakmice govorio da će je...i Hrvate što je dodatno naelektriziralo ozračje.

Do ovog časa nije došla informacija je li protiv nekoga od njih pokrenut postupak, što vjerojatno znači da nije. Barem zasad. U Disciplinskom pravilniku FIFA-e stoji kako "osoba koja provocira publiku tijekom utakmice bit će suspendirana sa dvije (2) utakmice i sankcionirana sa minimalno pet tisuća švicarskih franaka".

image
Tom Dubravec/Cropix

Na temu disciplinske prijave koju je kod FIFA-e dobio Hrvatski nogometni savez zbog ponašanja dijela navijača u pobjedi protiv Kanade glasnogovornik Saveza Tomislav Pacak je novinarima u Dohi kazao.

- Kao što znate otvoren je disciplinski postupak zbog ponašanja dijela navijača. HNS uvijek i svugdje osuđuje bilo koje oblik neprimjerenog ponašanja, diskriminaciju, rasizam. Imamo šest dana da odgovorimo na ovaj postupak. Vidjet ćemo što će biti dalje – kazao je Pacak.

Podsjetimo, na tom susretu su hrvatski navijači vrijeđali vratara Kanade Milana Borjana, između ostalog nazivali su ga ustašom. Borjan je kao dijete s obitelji 1995. godine pobjegao iz Knina za vrijeme akcije „Oluja”, a u ranijim medijskim istupima je taj dio Hrvatske nazivao Dalmacijom, Krajinom, odbijao je reći da je rođen u Hrvatskoj.

03. lipanj 2023 11:11