StoryEditorOCM
Nogometživot poslije

Hrvatska u kratkom periodu ostaje bez pokera bitnih igrača? A nema ni potvrde da će Dalić ostati...

17. srpnja 2018. - 15:55

Zlatko Dalić nije htio potvrditi ostaje li na mjestu izbornika. 

Najbolji igrač Svjetskog prvenstva Luka Modrić nije potvrdio hoće li ostati u reprezentaciji, kapetan. Na stranu izbor Thibauta Courtoisa za najboljeg vratara turnira, po našem ukusu zlatna rukavica natjecanja Danijel Subašić izbjegao je također konkretan odgovor na pitanje hoće li i u idućoj sezoni nositi kockasti dres. Previše je pitanja, a premalo odgovora.

A i predsjednik HNS-a Davor Šuker također je uzeo time out na pitanje o izborniku. A već 11. rujna Hrvatsku čeka teško gostovanje kod Španjolske na otvaranju novog natjecanja Lige nacija. Da ne bi taj datum bio početak katastrofe, velikog pada hrvatskog nogometa, otriježnjenja, odgovori će nam trebati što prije.

Liga nacija pred vratima

Naravno, junaci velikog uspjeha zaslužili su odmor. Međutim, za samo 55 dana starta Liga nacija, a onda mjesec dana poslije, zbog starih grijeha, Hrvatska će ugostiti Englesku pred praznim tribinama. Logično je da svi žele hladne glave donijeti odluke, ne srljati. Međutim, to je i znakovito. Ova reprezentacija bez Dalića na klupi, te bez Modrića, Subašića, vjerojatno i Vedrana Ćorluke, možda i Marija Mandžukića u momčadi neće imati istu težinu. Imat će i dalje kvalitetu, ali...

Luka Modrić odigrao je najbolju sezonu karijere. S Real Madridom je treći put uzastopno pokorio Europu, četvrti put ukupno. A umalo je i s Hrvatskom pokorio svijet. No, za barem djelomičnu utjehu pripala mu je “Zlatna lopta”, nagrada za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva. Možda će na kraju sezone poremetiti i dominaciju Cristiana Ronalda i Lionela Messija koji se već dugo izmjenjuju u utrci za Zlatnu loptu “France Footballa” za najboljeg igrača godine, iako sada tu jako dobro kotira Antoine Griezmann (prvak svijeta, osvajač Europske lige s Atletico Madridom).

No, dva dana prije početka Lige nacija napunit će Modrić 33. godine. Na idućem Euru bilo bi mu gotovo 35. Nije čudno da je uzeo predah do odluke, bez obzira što je i sam priznao da nikada nije ovoliko guštao u reprezentaciji kao tijekom SP-a u Rusiji. U slučaju Modrićevog odlaska kapetansku bi ulogu preuzeo dosadašnji zamjenik Ivan Rakitić.

Nakon uvođenja Hrvatske u finale SP-a Zlatku Daliću vjerojatno će pljuštati ponude sa svih strana. Odavno je Dalić naglasio da nije u šoldima sve, jer da je tako ne bi uz dobre rezultate u Aziji preuzeo reprezentaciju. A objektivno, bolje od napravljenog s “kockastima” teško se može postići, pogotovo ode li u reprezentativnu penziju Modrić. A klupske prilike koje će mu se možda sada otvoriti s aspekta karijere, trenerskih ambicija, možda više neće imati. Ako mu se otvaraju vrata jakih europskih liga, kako to odbiti?

Od spomenutih igrača na zalasku reprezentativnih karijera najstariji je Subašić, u listopadu će napuniti 34 godine. Doduše, na toj poziciji Hrvatska je jako dobro pokrivena, belgijski kolege ovdje u Rusiji bile su stalno pune komplimenata na račun vratara Genta Lovre Kalinića. Međutim, na krilima obrana Subašića Hrvatska je i stigla do srebra. Suba je kao vino, što stariji to bolji.
Vedran Ćorluka je u Rusiji imao ulogu epizodista, i za svaku je pohvalu kako se nosio s time. Ni iz jednog njegovog istupa nije se moglo iščitati da ima i najmanjih problema s time. Ali Ćorluka je napunio 32 godine. A iza njega je prije SP-a bila duga pauza zbog ozljede i spori povratak. Nemojmo zaboraviti ni Marija Mandžukića, Ćorlukinog vršnjaka, igrača koji se u svakom susretu maksimalno troši. Krene li lavina oproštaja... Kao što je za budućnost vrlo upitan i status Nikole Kalinića nakon izbacivanja iz momčadi za SP.

Nove snage

Zamjene za Modrića – nema. U bližoj perspektivi to mogu biti Nikola Vlašić, Marko Rog, Mario Pašalić, u daljnjoj Nikola Moro... Kako smo i naveli, najlakša bi bila tranzicija na vratarskim pozicijama, ali bolje je imati širinu. Na stoperskim pozicijama će isto prijelazni period ići lakše uz tandem Vida-Lovren, jer tu je mladi Duje Ćaleta-Car pred kojim je velika karijera, a ne zaboravimo ni Mateja Mitrovića koji je otpao s konačnog popisa. U napadu će možda u tom slučaju važniju ulogu dobiti novi napadač Anderlechta Ivan Santini.

Prijeti da Hrvatska u vrlo kratkom periodu ostane bez pokera jako bitnih igrača. I reprezentacije koje imaju puno širu igračku bazu bi to itekako osjetile. A mladi koji tek nadiru se još nisu dokazali na toj razini.

20. travanj 2024 17:43