StoryEditorOCM
NogometGUŽVA U KALENDARU

Hoće li se HNL morati skratiti? Ove jeseni zbog koronavirusa odgođeno čak 10 utakmica, Šibenik ima dvije zaostale i kup s Istrom

Piše Predrag Jurišić/SN
21. prosinca 2020. - 21:03

Nikad ovako zahtjevnu jesen nije imao Povjerenik Prve HNL Josip Brezni. Silne odgode, zbog europskih utakmica i posebno zbog pandemije koronavirusa, još kako su utjecale na kalendar natjecanja i Brezni je stalno bio “na iglama”.

- Doista nikad nije bilo toliko promjena i mijenjanja rasporeda odigravanja utakmica. Zbog “repova” iz prošle sezone, koja je ubrzanim ritmom okončana tek 1. kolovoza finalom Hrvatskoga kupa u Šibeniku, ova je sezona krenula sredinom kolovoza i već je na samom početku sve bilo “knap”. A onda su uslijedile i brojne odgode i uistinu nije bilo lako sve to posložiti - kaže Brezni za Sportske novosti.

U Prvoj HNL ukupno je jesenas bilo čak 16 odgođenih utakmica, naknadno ih je odigrano šest, svemu treba dodati i četiri još neodigrane kup-utakmice osmine finala. Brezni je zadužen i za Drugu HNL, u kojoj su bile odgođene čak 22 utakmice, ali u tom je rangu odigrano već 20 tih zaostalih utakmica i kalendar natjecanja nije pod takvim udarom kao u prvoligaškom natjecanju.

Hoće li na proljeće biti dovoljno termina za odigravanje odgođenih prvoligaških utakmica?

- Hoće, ali neki će klubovi, na žalost, i na proljeće morati igrati u zgusnutom ritmu subota-srijeda. Ne postoji drugi način...

Prije mjesec dana rekli ste nam da ukidanje četvrtog kruga prvenstva nije opcija. Je li se nešto promijenilo?

- Ne, zasad ne, o tome se još ne razmišlja. Međutim, postoji ideja da se završetak prvenstva pomakne za tjedan dana. Po aktualnom kalendaru natjecanja, naime, Prva HNL trebala bi završiti 15. svibnja, ali je otvorena mogućnost da prvenstvo okončamo 22. svibnja, time bi se oslobodila jedna srijeda u travnju, koja je, inače termin UEFA-a. Bude li tako, bit će to rezultat dogovora s izbornikom Zlatkom Dalićem, budući da ionako pripreme za Euro ne bi započele prije tog datuma.

Uz nedavnu odgodu utakmice osmine finala Kupa Hrvatske, Šibenik - Istra 1961 (zbog koronavirusa u oba kluba), dodajmo da su u studenome odgođene još tri utakmice u tom dijelu natjecanja (Zagreb - Hajduk, GOŠK Dubrovnik - Slaven Belupo i Oriolik - Rudar Labin), budući da je Stožer civilne zaštite RH zabranio igranje klubovima ispod drugoligaškog ranga.

I još uvijek je upitno kad će klubovi u nižim rangovima natjecanjima opet moći igrati, a u HNS-u se nadaju da bi se spomenute utakmice mogle odigrati najkasnije do 24. veljače 2021. godine, kako bi se kup-natjecanje normalno nastavilo i kako ne bi bili ugroženi četvrtfinalni termini Kupa. A ne bude li tako? O tome se još ne razmišlja...

Popis odgođenih utakmica Prve HNL ove jeseni, koje će se odigrati u proljetnom dijelu sezone:

5. KOLO: Rijeka - Hajduk (UEFA odgoda, na zahtjev Hajduka)

6. KOLO: Dinamo - Rijeka (UEFA odgoda, na zahtjev Rijeke)

9. KOLO: Gorica - Rijeka (odgoda zbog koronavirusa, na zahtjev Gorice)

12. KOLO: Istra 1961 - Rijeka (odgoda zbog koronavirusa, na zahtjev Rijeke)

13. KOLO: Dinamo - Hajduk (UEFA odgoda, na zahtjev Dinama)

14. KOLO: Istra 1961 - Gorica (odgoda zbog koronavirusa, na zahtjev Istre)

14. KOLO: Lokomotiva - Šibenik (odgoda zbog koronavirusa, na zahtjev Šibenika)

15. KOLO: Šibenik - Istra (odgoda zbog koronavirusa u oba kluba)

16. KOLO: Istra - Lokomotiva (odgoda zbog koronavirusa, na zahtjev Istre)

16. KOLO: Slaven Belupo - Rijeka (odgoda zbog koronavirusa, na zahtjev Belupa)

20. travanj 2024 00:49