StoryEditorOCM
Nogomettri verzije

HNS usvojio izmjene kalendara: nastavak Prve HNL moguć je već u svibnju, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji

Piše Hina
7. travnja 2020. - 15:43

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) u utorak je usvojio tri verzije izmjena kalendara natjecanja u Prvoj i Drugoj HNL te Hrvatskom kupu, zbog aktualne situacije s pandemijom COVID-19, a postavljeni su i novi rokovi za licenciranje.

"Prema preporuci krovne europske nogometne organizacije, Uefe, rukovodstvo HNS-a razmotrilo je sve opcije u kalendaru kako bi se omogućio uspješan završetak natjecateljske godine.

S obzirom na to da je daljnji tijek epidemije koronavirusa nepredvidiv, Izvršni odbor HNS-a usvojio je tri inačice izmjene kalendara natjecanja HT Prve lige, 2. HNL te Hrvatskog kupa", stoji u službenom priopćenju HNS-a čiji su čelnici pri donošenju odluke konzultirali i Središnji državni ured za šport (SDUŠ) koji suglasan s navedenim odlukama.

Prema najboljoj opciji po pitanju epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, natjecanje u Prvoj HNL bilo bi nastavljeno 16. svibnja, a završeno 19. srpnja. Finale Kupa bilo bi odigrano 25. srpnja, a utakmice kvalifikacija za Prvu HNL predviđene su za 26. i 29. srpnja. Za aktivaciju tog scenarija konačni rok za objavu je 20. travnja.

U drugoj opciji natjecanje u Prvoj HNL bilo bi nastavljeno 30. svibnja, a završeno 26. srpnja. Finale Kupa bi u tom slučaju bilo odigrano 1. kolovoza, a utakmice kvalifikacija za Prvu HNL predviđene su za 2. i 5. kolovoza. Rok za aktivaciju ove opcije je 4. svibnja.

Prema trećoj verziji, na čiju se objavu može čekati do 18. svibnja, Prva HNL bi bila nastavljena 13. lipnja, a posljednje kolo bilo bi odigrano 2. kolovoza. Prethodilo bi mu finale Kupa 29. srpnja, dok bi utakmice kvalifikacija za Prvu HNL bile odigrane 8. i 12. kolovoza.

"Ovisno o epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj te odlukama nadležnih tijela, Izvršni odbor će posebnom odlukom utvrditi koja će se inačica izmjene kalendara natjecanja primijeniti", navodi se u priopćenju.

Izvršni odbor je sukladno preporuci Uefe produžio sve rokove vezane za odlučivanje o izdavanju licence te su stoga učinjene izmjene i dopune Pravilnika o licenciranju klubova HNS-a. Prema tim izmjenama i dopunama odluke u prvom stupnju bit će donešene 15. svibnja, a konačne odluke o izdavanju licence, nakon moguće provedbe žalbenih postupaka, bit će donijete 15. lipnja.

"U ovogodišnjem postupku licenciranja neće se primjenjivati kriterij F.05 "Budući financijski podaci" (članci 35-40. Pravilnika)", zaključuje se u priopćenju HNS-a.

20. travanj 2024 11:11