StoryEditorOCM
NogometMarin Jakoliš

Hajdukovac briljira na posudbi u matičnom Šibeniku: ‘U nedjelju će biti ludilo, to je ono zbog čega igrate nogomet!‘

Piše Krešimir Gulin
15. listopada 2021. - 08:42

Kao rijetko kada, trenutačno je šibenska svlačionica gusto napučena nogometašima koji su osjetili slast igranja u Hajduku (Bačelić- Grgić, Kvesić, Ćurić, Batarelo, Delić,...). Međutim, uoči nedjeljnog dalmatinskog derbija na Šubićevcu najintrigantnije je ime Marina Jakoliša. Čovjeka koji je nogometaš Hajduka na posudbi u matičnom Šibeniku i momku koji je igrački 'eksplodirao' otkako je ljetos bijeli dres zamijenio narančastim. Brojke sve govore. Jakoliš je u 51 utakmici u Hajduku zabio dva gola, a u samo deset na Šubićevcu četiri uz pet asistencija:

- Odmah da vas nadopunim, u Hajduku je igrao i moj brat Antonio, koji je sad sa mnom u Šibeniku. Mislim da će podatak o brojnim bivšim 'bijelima' u narančastom dresu biti dodatni motiv za sve njih u nedjelju, da pokažu kako je netko u Hajduku u prošlosti pogriješio što ih se lako odrekao. Svi me pitaju koja je tajna mog procvata na Šubićevcu? Poklopilo se dosta stvari. Šibenik je sredina koju dobro poznajem, natjecateljski pritisak je ipak manji nego u Hajduku. Trener Rosas mi je našao pravu poziciju na lijevom krilu, dobio sam minutažu, imam podršku uprave, grada, navijača... Jasno, bilo je i malo sreće. Sjetite se samo utakmice s Dragovoljcem koju smo okrenuli i nakon koje je sve otišlo u pravom smjeru- počeo je naš razgovor Marin Jakoliš.

Prije pet mjeseci, točnije 16. svibnja, zabili ste gol Šibeniku u dresu Hajduka za pobjedu (2:0), a danas ste praktički najveća prijetnja Bijelima. Kakve su vaše emocije prije nedjeljnog derbija?

- Eto kakve priče život piše. Bio je to moj prvi gol za Hajduk prošle sezone, drugi uopće u bijelom dresu. I to protiv svog kluba, u kojem sam napravio prve nogometne korake. U svakom slučaju specifična situacija. Slično će biti i u nedjelju, tako da mi se miješaju emocije. Budući da sam na posudbi, jednim dijelom sam hajdukovac, drugim Šibenčanin. U Hajduku sam proveo dvije godine, a Šibenik je moj grad, moj klub... Opet, moram se ponašati kao pravi profesionalac. Nije mi lako, ali jedva čekam da utakmica počne. Očekujem baš dobru utakmicu, s puno golova, da navijači uživaju, što je u konačnici najvažnije- veli udarna igla Rosasovog Šibenika.

Prošle sezone Emir Sahiti je bio u sličnoj poziciji. Kao igrač Hajduka na posudbi u Šibeniku zabio je pobjedonosni gol za Narančaste na Poljudu i proslavio. Mnogi su mu to zamjerili:

- Daj Bože da se desi moj gol u nedjelju, ali slaviti sigurno neću. Imam preveliki respekt prema ljudima u Hajduku, isto kao i prema mojim Šibenčanima. Mislim da ne bi bilo ljudski slaviti, treba se postaviti kao pravi sportaš- razumno zbori Jakoliš.

Emocije 'peru' i Marinovu obitelj. Ne tako davno bili smo svjedoci ružnih grafita na njegovoj obiteljskoj kući u šibenskoj Crnici:
- To je iza nas, prošlost. U toj situaciji Hajduk je pokazao veličinu. Stali su iza mene kao klub, zauzeli stav kako je to djelo pojedinaca, a ne navijača Hajduka. O tome se pisalo nekoliko dana i mogao bih reći da smo kroz tu epizodu prošli bez većih posljedica- pojašnjava Jakoliš.

Vratimo se mi nogometu, Šibenik ne dočekuje Hajduk u baš sretnom momentu. Naime, imate dva poraza doma za redom:
- Rekao bih da igramo bolje nego što pokazuju rezultati. Jednostavno, neće nas gol. Protiv Gorice smo dominirali, s Osijekom je bila utakmica 'na ništa ništa', a na koncu smo obje izgubili. Međutim, ne sumnjam ja u nas, siguran sam da ćemo dobro odraditi posao protiv Hajduka- misli napadač Narančastih.

I Bijeli stižu 'ranjeni' na Šubićevac. Nema Livaje, Krovinovića, Eleza, Čuića,...:
- Čim ne igra nogometaš poput Livaje to je veliki hendikep. Ne samo za Hajduk, nego za bilo koju drugu momčad koja ima igrača takvog kalibra. On je pravi primjer lidera na terenu oko kojeg se sve vrti i kojeg je teško nadomjestiti. Ipak, Hajduk sigurno na raspolaganju ima 11 igrača koji su zaslužili nositi bijeli dres- komentira Jakoliš.

U epitetima govorite o Livaji. Nije tajna da ste ostali u dobrim odnosima s njim iz vremena zajedničkog boravka na Poljudu:
- I ne samo s njim, već i Simićem i Čolinom. S njima sam proživio dvije godine turbulencija na Poljudu. Mogu slobodno reći da su oni moji prijatelji. Ali, Marko je ipak poseban. S njim sam kliknuo na prvu, u njemu imate bratsku figuru kako na terenu, tako i van njega- otktio je Marin.

Dosta se govori i o vašem ugovoru, Šibenik je navodno zainteresiran za otkup od Hajduka...:
- Da budem iskren, ne znam niti kolika je otkupna klauzula. Znam samo da se tu mene ništa ne pita, sve će biti kako se klubovi dogovore. Ili, ako me Hajduk zove, ja se moram vratiti na Poljud. Redovito sam u kontaktu sa sportskim direktorom Nikoličisuom. Čujemo se poslije svake takmice, analiziramo, ostali smo u dobrim odnosima. Prigodom mog odlaska u Šibenik nije bilo zle krvi, ja sam samo htio u sredinu gdje ću više igrati- iskren je Jakoliš.

Konačno, dalmatinski derbi igrat će se pred punim tribinama. Navijači Hajduka već su pokupovali 600 karata koliko im je ostavio domaćin. Nema dvojbe da će biti puno svih 3500 mjesta koliko je kapacitet Šubićevac:

- Ma, bit će ludilo! To je ono zbog čega igraš nogomet, da istrčiš pred punim tribinama. Doduše, Šubićevac nije preveliki stadion, ali bit će guštu. Mislim da će u takvom ambijentu svaki igrač dati maksimum. Što naši, što hajdukovi navijači bit će motiv više. Ponavljam, očekujem zanimljivu utakmicu s puno golova- zaključio je Marin Jakoliš.

20. travanj 2024 13:35