StoryEditorOCM
NogometBorba za Rabuzinovo sunce

Mogu li Narančasti do čuda? Šibenik pred veliki finale Kupa u teškoj situaciji, evo što se događa...

Piše Krešimir Gulin
6. svibnja 2023. - 15:43

Tiha misa vladala je hodnicima stadiona na Šubićevcu nakon poraza (0:2) Narančastih od Varaždina. Sasvim logična je ta turobna atmosfera, jer najnovjim neuspjehom nogometaši Šibenika su gotovo na minimum sveli objektivne šanse za prvoligaški spas.

Realno ostaju im tek floskule poput onih kako je sportski boriti se do kraja. U preostala tri kola još je devet bodova u igri, međutim praktički ništa ne ide na ruku Šibenčanima u utrci s Goricom. Niti bodovni saldo, niti raspored, niti trenutačna forma, niti atmosfera u momčadi. Svi ti faktori daju nadu Turopoljcima da će prvi presjeći ciljnu ravninu:

image
Tom Dubravec/Cropix

- U jako teškoj smo poziciji, raspored ne može biti teži nego što jeste (op.p. Dinamo, Osijek, Hajduk) Međutim, mi ćemo se sporstki boriti do kraja. U teškim situacijama trebaju se pokazati pravi karakteri. U ponedjeljak se također moramo probuditi i nastaviti raditi - govorio je trener Šibenika Damir Čanadi, u kojega i dalje povjerenje ima uprava kluba na čelu s vlasnikom Željkom Karajicom i sportskim direktorom Hrvojem Kulušićem.

Maksimalni fokus

A od ponedjeljka kojeg već spominje Čanadi na Šubićevcu bi se mogli maksimalno fokusirati na finale Kupa s Hajdukom. Šuška se čak o mogućnosti da se u zadnje tri prvenstvene takmice maksimalno otvore vrata mladim igračima, da se vidi na koga se od njih može računati u budućnosti.

Tako bi se grupa nositelja igre sačuvala za Rijeku i 24. svibnja.

Naime, Šibenik je u bizarnoj situaciji da je praktički jednom nogom u drugoj ligi, a da je još uvijek u borbi za trofej, što bi bio i najveći uspjeh u klupskoj povijesti.

Trenutačno, Šibenik izgleda kao ‘ispuhani balon‘ koji teško može ‘zapapriti‘ Hajduku u finalu na Rujevici. No, Narančasti su nekoliko puta ove sezone pokazali da mogu parirati najjačima. Uostalom, dvaput su pobjeđivali Dinamo, jednom baš u utakmici koja im je donijela borbu za Rabuzinovo Sunce.

Ali, u međuvremenu su Šibenčane ‘pojeli‘ brojni unutarnji problemi. Kao da su baš nakon velikog slavlja poslije trijumfa nad Dinamom kola na Šubićevcu krenula nizbrdo.

Skupilo se puno negativnosti u i oko kluba, priča o drastičnom kršenju discipline, koja su rezultirala suspenzijama Čopa i Vidovića te raskida ugovora o posudbi s Hajdukom za Krolu.

Niz ozljeda

Na to se nadovezao i veliki broj ozljeda. Dugo su van stroja bila oba lijeva braniča Mina i Kvesić, ozbiljnije je ozlijeđen i veznjak Đira. Prije dvoboja s Varaždinom iz konkurencije su otpali Perić i Pozo. Prema zadnjih informacijama, izgubljeni su do kraja sezone.

image
Tom Dubravec/Cropix

Stoga je Čanadi od širokog rostera od praktički 25 igrača koji su konkurirali za svaku utakmicu, spao na to da je pred Varaždin u trenažni proces morao uključiti dvojicu kadeta.

Koliko se suzio Šibenikov igrački kadar, dovoljno govori podatak da su minutažu u super važnoj utakmici u kojoj se love bodovi spasa zavidnu minutažu dobili momci skromnog prvoligaškog iskustva (Barnabas i Baturina).

Dakle, veliko je pitanje koga će na raspolaganju imati stručni stožer Narančastih za sraz s Hajdukom na Rujevici.

Kada se sve zbroji i oduzme, Šibenik je u silno nezavidnoj situaciji uoči završnice sezone i finala Kupa. Međutim, u jednoj utakmici u kojoj se borite za trofej Narančasti nikako ne treba unaprijed otpisati.

25. travanj 2024 18:24