StoryEditorOCM
NogometOzljede napale Narančaste

Haićanin iz milanskog Intera još će pričekati na debi za Šibenik; Kapetan na radaru talijanskog prvoligaša!

Piše Davor Trutin/SN
25. kolovoza 2021. - 10:59

Pred dvoboj na Rujevici trener Šibenčana obećao je hrabar i napadački pristup. I sve ono što je navijestio Rosas je i ostvario. U cijeloj priči samo se ne uklapa konačan rezultat koji je mogao biti puno povoljniji za Narančaste.

Ove sezone gledamo sasvim drugačiji pristup šibenskog prvoligaša. Puno toga se bazira na posjedu lopte, na napadačkoj igri koja se zasniva na igračima koji ponekad zaborave na obaveznu igru.

U formaciji 4-2-3-1 barem 5-6 igrača, dakle više od polovice momčadi su po vokaciji ofenzivci, trolist iza centralne špice koju odlaskom Jurića u Dinamo igra Delić (M.Jakoliš-Marin-Sahiti), bekovi su također visoko postavljeni i također ofenzivci (Antonio Jakoliš i Mina, koji je ofenzivniji od Kvesića), a oba zadnja vezna Ćurić i Niko Rak također više teže napadu nego defenzivnim obvezama.

U tako postavljenoj napadačkoj igri koja ponekad prerasta u va banque, ostaje dosta prostora iza leđa, i cijela momčad se dodatno troši. Morat će Rosas u nastavku prvenstva ponešto modificirati svoj sustav, i instalirati poneku kočnicu u vidu klasičnog zadnjeg veznog.

Takav profil, barem po onome što smo saznal,i neće dobiti u Attysu jer igrač Intera iz Milana na posudbi u Šibeniku također više voli iči naprijed na uštrb korekcije.

Kada već spominjemo Haićanina doznalo se da ni nakon registracije neće moći odmah zaigrati za Šibenčane, a to se očekivalo u subotu protiv Istre. Naime, veznjak Nerazzurra igrajući posljednji susret u Italiji je zaradio crveni karton zbog kojega ne smije nastupiti u dvije utakmice za Šibenik. To znači da će preskočiti i Puljane na Šubićevcu ali i Dinamo na Maksimiru, te će debitirati tek u susretu protiv Lokomotive u 9.kolu.

Da je zdrav Močinić bi mogao igrati takvu ulogu, a da ne govorimo da bi i Isnik Alimi, kojega su se olako odrekli na Šubićevcu mogao biti itekako koristan u ovom novom Šibeniku. Kada već spominjemo Alimija koji je bio na posudbi iz Atalante, zanimljiv je podatak da je u početnih 11 Šibenika na Rujevici bilo čak 9 igrača koji su pod ugovorom s klubom, te dva na posudbi (M.Jakoliš i Marin).

S tim da bi vlasnici kluba u slučaju Marina Jakoliša mogli i trebali aktivirati otkupnu klauzulu na kraju sezone koja navodno iznosi 200.000 eura. Kada već nisu to napravili u slučaju Emira Sahitija. Sada za dvostruko manji iznos mogu dobiti igrača koji je u kratko vrijeme pokazao koliko znači Šibeniku.

image
Mario Ćurić je na meti talijanskog prvoligaša
Niksa Stipanicev/Cropix

Dobre igre prvoligaša sa Šubićevca zadnjih dana pobuðuju zanimanje i jačih klubova, kako onih iz HNL-a tako i inozemnih. Nakon što je talentiranog Niku Raka protiv HD-a pratio skaut Manchester Citya kapetana Marija Ćurića tako su na Rujevici pratili predstavnici talijanskog prvoligaša Sassuola.

-Ne znam puno o tome, osim da sam dobio informaciju da će me gledati skaut tog èlana Serie A. A, kako komentiram to, pa godi mi u svakom slučaju interes klubova, posebice onih iz Liga Petice. To me samo dodatno motivira da zapnem još više, i vjerujem da će biti i zanimanja i ponuda, kako za mene, tako i za moje suigrače. Žao mi je jako da dobre igru nismo naplatili i nagradili pobjedom ili barem bodom protiv Rijeke. Ali, važno je da nastavimo tako igrati, i pobjede će dolaziti – kazao nam je Mario Ćurić.

Šibenikov ofanzivni veznjak ima ugovor sa klubom do ljeta 2024., cijena na transfermarktu mu je trenutno 400.000 eura, ali klub bi u slučaju neke konkretne ponude sigurno tražio veći iznos, barem duplo. Ali, o tome sada nitko ne razmišlja, umjesto o novim odlascima u klubu se intenzivno razmišlja o dodatnim pojačanjima. To je potencirano ozljedama koje su poput male epidemije napale narančastu svlačionicu (Mesa, Julardžija, Močinić, Torres, Bilić, Kvesić).

25. travanj 2024 17:07