StoryEditorOCM
Nogometepska priča

‘Grand finale‘ za elitu: ‘Šibenik je za Zrinski svemirski brod, ali Slavonci će se ‘napaliti‘ kao zvijeri‘

Piše Marko Crnjak/SN
1. lipnja 2024. - 15:18

Jedan dan dijeli nas od ‘Grand finala‘ Prve nogometne lige. Hoće li SuperSport HNL dobiti starog znanca ili režisera pomalo epske priče? Prošlogodišnji prvoligaš Šibenik ili u to vrijeme trećeligaš Zrinski Osječko, pitanje je svih pitanja, a nije ga loše postaviti i članovima Jaruna jer pohod Slavonaca započeo je upravo pobjedom nad Zagrepčanima, pišu Sportske novosti

- Mislili smo da je to slučajno, dobili su nas sad i nikad više - kazao nam je nedavno jarunski stoper Luka Dajčer prisjetivši se 0:2 poraza u Zaprešiću na otvorenju sezone.

Istim rezultatom Jarun je dvaput gubio od Šibenika, ranije i 0:3, plus što ih je Zrinski sredinom mjeseca nadjačao 2:1 priznatim pogotkom iz zaleđa. Protiv koga je bilo teže igrati i kome dati prednost u nedjelju u Osijeku uzevši u obzir da Zrinskom treba bod, a Šibeniku sva tri?

- Do prije nekoliko tjedana dao bih veće šanse Šibeniku tvrdeći da neće imati problema, ali kako utakmice prolaze, tako se Zrinskom upornost isplaćuje, ide ih, a i znaju se izvući pred sam kraj. Po mojem dojmu, Šibenik je za Zrinski svemirski brod. Mislio sam da će im ulazak u prvu ligu biti "laganica" jer su kvalitetniji, dinamičniji i igraju smisleniji nogomet. Kod Zrinskog do izražaja dolazi srce i želja, svaka im čast na tome. Sada će se "napaliti" kao zvijeri, Šibeniku neće biti lako - slikovit je Dajčer u prognozi finala.

Čuli smo stajalište direktno s travnjaka, no za kompletnu sliku treba baciti pogled i prema aut liniji. Doduše, Lekin pomoćni trener Tomislav Žitković u trenutku poziva ne stoji tamo, već odmara na plaži u Baškoj, a blagu prednost daje Šibeniku, za koji je i igrao krajem 90-ih.

- Utakmica o kojoj svi pričaju, pa i naš stožer. Podijeljeni smo, Leko je uvjeren da Zrinski neće izgubiti, a ja se ipak vodim time da je kvaliteta neusporedivo na strani Šibenika - kaže Žitković.

Hrvatski nogometni savez je angažirao prvoligaške suce i uspostavio VAR.

- Mislim da to više odgovara Šibeniku, mora se reći da Zrinski uz znanje ima i poguranac, ali neću kazati da ga Šibenik nema.

Gotovo svi, između ostalog, iznijet će taktičku potkovu Šibenika kao veliku prednost, a kod Zrinskog snažnije ističu psihološke faktore. Je li tomu baš tako, logično je da prva momčad ljestvice ipak ima nešto i u mehanizmima?

- Da odlučuje samo karakter onda bismo svi bili prvi, naravno da i trener Budiša radi dobar posao i doveo ih je na visok nivo. No, istina je da su borbenost i agresija najveće odlike Zrinskog. I to im zaista ne dolazi na mahove, ako ostanu ovako agresivni, Šibenik bi mogao imati problem, premda Carević ima takve igrače da ne znaš tko je opasniji, dok bi kod Slavonaca mogao istaknuti Dogana i možda još dvojicu-trojicu pojedinaca. Možemo mi pričati što hoćemo, no Zrinski ima dva boda prednosti i treba im bod, a jako teško im je zabiti pogodak, pogotovo kada povedu - zaključuje Žitković.

 

 

 

 

17. srpanj 2024 07:05