StoryEditorOCM
NogometPrivatizacija Šubićevca

Gradonačelnik Burić: Pregovori s Litvancima se nastavljaju

29. prosinca 2016. - 14:48

Je li propala priča po kojoj grupa litvanskih poduzetnika kupuje nogometni klub Šibenik? To pitanje sasvim legitimno se postavlja u šibenskim sportskim krugovima, nakon što se, suprotno najavama, odluka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju drugoligaša sa Šubićevca nije našla na klupama šibenskih gradskih vijećnika na sjednici 19. prosinca. Naime, šibenski gradonačelnik Željko Burić sam je kazao kako će se o tome raspravljati. Međutim, njegove najave nisu se ostvarile. Budući da u šibenskoj gradskoj upravi, većinskom vlasniku kluba, drže sukno i škare oko sudbine HNK Šibenika odgovor na pitanje iz prve rečenice našeg teksta potražili smo kod gradonačelnika Burića:
– Odluka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju HNK Šibenika nije se našla na Gradskom vijeću iz jednostavnog razloga – s potencijalnim ulagačem nisu usuglašeni svi detalji. Znate, nije bilo smisla objavljivati natječaj na koji se nitko ne bi javio – kazao nam je šibenski gradonačelnik.

Znači li to da če priča s Litvancima završiti neslavno kao i ona s Talijanima i Austrijancima koji su navodno bili korak od preuzimanja kluba?
– Interes litvanskih partnera još uvijek postoji i mi ćemo nastaviti pregovore. Doduše, uzeli smo predah zbog blagdana- jasan je Burić.
Je li do zastoja došlo zbog nezadovoljstva Grada uvjetima koje su Litvanci ponudili?
– Ne bih to nazvao nezadovoljstvom. Činjenica je da Grad ne može izaći iz okvira koje je donijelo Gradsko vijeće – veli šibenski gradonačelnik.
U slobodnom prijevodu, to znači da Grad Šibenik inzistira da Litvanci na sebe preuzmu otplaćivanje kredita od 5,8 milijuna kuna. Podsjetimo, bio je to "kredit spasa" kojim je HNK Šibenik spašen od stečaja:
– To je točno, i drugačije se ne možemo postaviti budući smo samo jamac klubu za taj zajam, ili kako ga vi nazivate "kreditom spasa" – završio je Burić.

A kakva će biti sudbina braka iz interesa između Litvanaca i Šibenčana vrlo je neizvjesno. Jer, neslužbeno krugovi bliski litvanskim ulagačima emitiraju poruke kako su nezadovoljni činjenicom što je šibenska gradska uprava, navodno, tijekom pregovora mijenjala uvjete igre. I dok Grad Šibenik i Litvanci igraju ping pong, ljudi iz uprave kluba sa Šubićevca svjesni su da će tekuću sezonu morati izgurati bez inozemne financijske injekcije.
Naime, odluka o prodaju kluba, u najboljem slučaju, može ponovno doći na Gradsko vijeće u veljači. I da tada sve prođe u najboljem redu, do formalno pravnog preuzimanja kluba od privatnog investitora moraju proći još barem četiri mjeseca. Ili, od svježeg kapitala u šibenskom drugoligašu ništa sve do ljeta i priprema za iduću sezonu. Kako preživjeti do tada? Po prokušanoj formuli "u se i u svoje kljuse". Vjerojatno će ta krilatica određivati i tijek zimskog prijelaznog roka.
– Što se tiče financijskog dijela, klub ne bi smio imati problema s uspješnim privođenjem sezone kraju. Uplaćene su plaće za listopad, a ovih dana na račune bi trebale sjesti i one za studeni, tako da ćemo novu godinu dočekati bez zaostataka – kaže Senka Klisović, predsjednica Uprave HNK Šibenik.

26. travanj 2024 09:38