StoryEditorOCM
NogometVatreno krštenje

Ferdo Milin uoči dalmatinskog derbija: Šibenik mi je sve, bez obzira je li s druge strane Hajduk, Dinamo ili Manchester

Piše Krešimir Gulin
28. siječnja 2022. - 16:22

Prvo pa muško- sudbina je to Ferde Milina (44) koji će debi u službenim utakmicama kao trener Šibenika imati u subotnjem dalmatinskom derbiju protiv Hajduka na Šubićevcu. A bez obzira na stanje na tablici ili rezultatsku važnost, za fetive Šibenčane nema veće utakmice od one s Hajdukom.

- Dobro je meni poznat taj rivalitet, osjeća se on već danima u Šibeniku prije subotnje utakmice. Kad god sam među ljudima na kavi, ili na ulici priča se o Hajduku... Očekujem zaista dobru, baš dobru utakmicu. Mislim da će to biti vrlo zanimljiva subota. Pitate me za prognozu? Kažu da će biti sunčano... Šalu na stranu, meni je najvažnije da igrači na travnjak prenesu sve ono dobro što smo radili na pripremama i da ispune moje taktičke zamisli. Jedino mi je žao što zbog situacije s Covidom neće biti pun stadion- počeo je naš razgovor uoči otvaranja proljetnog dijela 1.HNL novi trener Šibenika koji je tijekom zimske stanke zamijenio Španjolca Maria Rosasa.

Milin je rođeni Zadranin, a dobro se zna da je sjeverni šibenski susjed hajdučka utvrda. Ima Milin i šibenske krvi, majka mu je iz Bićina u skradinskom zaleđu (rođena Paić), ali i tamo je na prvom mjestu bila boja:

- Znam ja kako je to u Zadru, imao sam problem dok sam vodio Zadar. Igramo na Stanovima protiv Hajduka, a cijeli stadion navija za Hajduk. Međutim, što se mene tiče, godine idu i ne palim se više na te stvari. Meni je u ovom trenutku Šibenik sve, bez obzira je li s druge strane Hajduk, Dinamo ili Manchester. Uostalom, tako sam se ponašao u svim klubovima u kojima sam bio, pa čak i u Emiratima. Inače, radimo na boljitku Šibeniku i to je ozbiljan i dugoročan projekt. Vjerujem da će i šibenska javnost biti zadovoljna kad uskoro izađemo s nekim novim idejama. Doista, želim ostaviti traga u Šibeniku u kojem slažemo priču za budućnost-jasan je Milin.

Ipak, teško je iz memorije izbrisati činjenicu da je Milin doslovce Hajdukovo dite. On je sav svoj kadetski i juniorski staž proveo na Poljudu, u generaciji Tudora, Leke,... Očito, ima neki trenerski gen u toj generaciji:

- Da, ima. Mislim da je nas jedno 70-80 posto iz te Hajdukove generacije završilo u trenerskom poslu. Nisu to samo Tudor i Leko, tu je i Goran Tomić, pa Stipe Pletikosa je direktor reprezentacije,da dalje ne nabrajam, Imali smo sreću što smo cijelo vrijeme radili s jednim trenerom- Sinišom Jalićem. Potom nas je vodio Petar Bakotić, to su ljudi koji su nas učili nogometnoj abecedi, čega mislim da sada fali u klubovima. Nadalje, upijao sam znanje od Tomislava Ivića, Đalme Markovića, Josipa Kuže... Znate, slušate, zapisujete i nešto vam ostane- govori Milin.

Sadašnji trener Šibenika potpisao je kao igrač i posljednju Hajdukovu titulu prvaka u sezoni 2004./2005.
- Doduše, nisam puno igrao, jer je bila baš jaka konkurencija. Kranjčar, Vejić, Đolonga, Turković, Vučko,... Međutim, pamtim jednu utakmicu koju sam igrao i koja je možda prelomila prvenstvo. Bilo je to protiv Intera u Zaprešiću. U veznom redu smo igrali ja, Pralija, Grgurović. Mislim da više ni na treningu nismo zaigrali u toj kombinaciji. Ali, da ne bude sve u znaku Hajduka, igrao sam ja i u Šibeniku u sezoni '99./00., na Šubićevac me doveo Stanko Mršić- prisjeća se Zadranin igračkih dana.

image
 Ferdo Milin
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Dosta je bilo o prošlosti, vratimo se na sadašnjost i blisku budućnost. Na Hajduk ćeze morati bez Marina Jakoliša:
- Da, to je otegotna okolnost, no još nam je teže što nismo skinuli blokadu FIFA-e, pa ne možemo dovoditi nove igrače. Vjerujem kako će to uskoro biti riješeno i da ćemo do 15. veljače reagirati s jednim ili dvojicom novih igrača. S Jakolišem sam razgovarao na roditeljski način, sugerirao mu da bi na ljeto mogao napraviti još bolji angažman. Ukazali smo mu koliko ga volimo i cijenimo. Treba cijeniti sve što je učinio za klub u minulih nekoliko mjeseci i nema tu nikakve ljutnje. Njegova konačna odluka je takva kakva je. Život ide dalje, a ja imam plan B i bez Jakoliša- veli Milin.

Znači li to da imate neki adut u rukavu s kojim možete iznenaditi kolegu Dambrauskasa, iako Šibenik praktički nije mijenjao momčad u odnosu na jesen, barem što se tiče nositelja igre:

- Ja se nadam kako imam asa u rukavu. Pričao sam već s ekipom što želim da rade protiv Hajduka. Inače, nisam rob nekog sustava, volim da igrači mijenjaju pozicije. Volio bih da budemo agresivni i okomiti u svakom trenutku. Međutim, tijekom utakmice se planovi mijenjaju i igrači to trebaju prepoznati. Kad se izađe na teren rekao bih da je 70 posto u njihovim rukama, a tek 30 postou mojim- otkriva trener Šibenika.

Narančasti znaju kako je to pobjeđivati Hajduka, uradili su to ove jeseni (2:0). Poklopilo se tada puno toga Šibenčanima, od sjajnog vratara Rogića do neraspoloženih napadača Bijelih. Uostalom, tada nije igrao ni Livaja...:

- A što više kazati o Livaji... On je klasa za sebe. Hajduk tijekom zime gotovo ništa nije mijenjao, sve se svodi na jednu te istu stvar. Da se ne lažemo, svaku utakmicu je Livaja rješavao. No, nadam se da imamo recept kako ga zaustaviti na Šubićevcu u subotu- zaključio je Ferdo Milin.

27. travanj 2024 02:47