StoryEditorOCM
Nogometglava u balunu

Gledatelji stari, gdje ste? Šubićevac na dnu ljestvice po posjećenosti: ‘Samo pobjede vraćaju navijače!‘

Piše Ivo Mikuličin
28. studenog 2021. - 13:18

Evergrin Tereze Kesovije „Prijatelji stari, gdje ste?“ u šibenskim se sportskim krugovima ovih dana parafrazira s „Gledatelji stari, gdje ste?“ Stara je tema popunjenosti šibenskih (i ne samo šibenskih!) tribina aktualizirana novim statističkim podacima. Uz neizbježno pitanje je li više nego neugodna i gotovo neukrotiva pandemija korona virusa jedini razlog što nekad vjerni posjetitelji šibenskih sportskih priredbi ostaju radije kod kuće nego odlaze na utakmice nogometaša Šibenika i košarkaša Šibenke!?

Na aktualnoj ljestvici posjećenosti prvoligaških utakmica Šubićevac zauzima nezavidno pretposljednje mjesto. S prosjekom od 656 gledatelja na osam odigranih domaćih utakmica. Iza njega je, baš kao i na ljestvici, Hrvatski dragovoljac, za kojega se teško može tvrditi da uopće ima svoje navijače. Njegove utakmice u Kranjčevićevoj ulici više prate nogometni emisari nego prijatelji sporta, koji se kunu u vjernost zagrebačkim Crnima.

Pobjede vraćaju navijače

Spomenuta šibenska statistika čini se još crnijom, kad se zna da je među osam odigranih utakmica i dalmatinski derbi s Hajdukom, koji je na Šubićevac u prvim ratnim godinama privlačio tisuće navijača. Primjerice, ljeta 1993. godine na tribinama Šubićevca tiskalo se, vjerovali ili ne, 12.000 gledatelja. Suprotno tome, zadnje nadmetanje splitskih Bijelih i šibenskih Narančastih više je napunilo stranice medija predimenzioniranim temama o susjedskom antagonizmu nego šibenske tribine. A slična je situacija i na Baldekinu, gdje se Funcuti pojavljuju kratko. Kao duga poslije kiše.

- Samo pobjede vraćaju navijače na tribine. Takav je mentalitet šibenskih prijatelja sporta. Nemamo mi engleske navike da punimo tribine i kad klub potone u niži rang – na jednostavan način objašnjava Boris Pelajić Pele, jedan od utemeljitelja šibenske navijačke udruge Funcuti.

Privlačenje učenika

A naše misli nehotice lete u (daleku) prošlost, kad se pješke išlo na utakmice u Mandalini ili kad je u sezoni 1971/72 ondašnji tercet čelnika na Šubićevcu Rade Parat – Branko Blaće – Šime Šupe poduzimao i dodatne akcije privlačenja gledatelja, posebice mlađih na Šubićevac. Na utakmice su, primjerice, sa svojim nastavnicima tjelesnog odgoja stizali dječaci, pa i djevojčice iz šibenskih osnovnih škola. Danas su na tribinama rijetki i dječaci, koji redovito vježbaju u šibenskoj Školi nogometa.

Od spomenutih se i sličnih propagandnijih akcija jamačno ne smije bježati. Legendarni košarkaški izbornik Mirko Novosel je, primjerice, u doba stvaranja velike i jake Cibone organizirao autobuse i za navijače iz Siska i Karlovca!
Objašnjenje za prazne tribine valja, dakako, tražiti i izvan pandemijskih i sportskih razloga. U svagdašnjici, opterećenoj negativnim medijskim informacijama. No, autor ovih redaka, ipak, i dalje više vjeruje 84-godišnjem šibenskom veteranu Šimi Šupi.

- Kao da se nekadašnji prijatelji Šubićevca natječu u tome tko će izmisliti jadniji razlog za neodlazak na utakmicu. Posebno je žalosno što su, među njima,osim „običnih“ navijača, i bivši klupski čelnici, te veterani s nemalim brojem utakmica u narančastom dresu – nezadovoljno je konstatirao Šupe.

Tko zna, možda i njega, i nas, i nezavidnu statistiku demantira već u nedjelju nova privlačna priredba Šibenik – Dinamo?

22. travanj 2024 15:05