StoryEditorOCM
NogometNiko Rak

Gledaju ga skauti Manchester Cityja, a na treninge ga vozi ćaća: mladi veznjak Šibenika novi je dragulj hrvatskog nogometa

Piše Krešimir Gulin
19. rujna 2021. - 20:06

Šibenska tvornica nogometaša neumorno 'štanca' nove kvalitetne proizvode! Naime, nije se još pošteno osušila tinta, a niti potrošio novac od rekordnog transfera za Šubićevac, na potpisu višegodišnjeg ugovora kojeg je Šibenčanin Marko Bulat stavio na vjernost zagrebačkom Dinamu, a na šibenskom horizontu pojavio se još jedan mladac koji je zaintrigirao hrvatsku nogometnu javnost...i ne samo hrvatsku!

Riječ je o talentiranom veznjaku Niki Raku, koji je prije nešto manje od mjesec dana napunio 18 godina. Da paralela s Bulatom bude još čvršća, Rak je u novoj sezoni zauzeo baš njegovo mjesto u manevru šibenske momčadi:

- On je naš novi kormilar - gOvorio nam je u neformalnom razgovoru simpatični Španjolac Xavi Andres, jedan od pomoćnika Maria Rosasa, šefa stručnog stožera Narančastih.

A da je Rak čvrsto uhvatio kormilo šibenskog broda potvrđuje i poziv koji je na njegovu adresu stigao od legendarnog Varenog Joea Šimunića u hrvatsku U-19 selekciju:

- To je još jedan dokaz da se na Šubićevcu događa nešto dobro i da se prati naš rad. Jako mi je drago zbog Raka, koji plijeni svojom mirnoćim i taktičkom disciplinom, iako se radi o momku od tek 18 godina. Ne bih htio preskočiti ni Antonia Marina, koji je sjajno igrao za U-21 reprezentaciju, i koji je 'procvjetao' otkako je iz Dinama stigao na posudbu u Šibenik - pričao je Rosas o šibenskim mladim reprezentativcima.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Evo što o svom nastupu u U-19 vrsti kaže sam Rak, glavni akter naše priče:

- Igrao sam na utakmicama s Turskom (1:1) i Walesom (2:0), dok protiv Austrije (0:1) nisam nastupi zbog manje ozljede. Znate, već sambio član reprezentacija U-16 i U-17, međutim ovo je kudikamo ozbiljnije. Posebno mi je drago što sam protiv Turske nosio i kapetansku traku. Ta utakmica uvijek će imati poseban značaj za mene, jer nije mala stvar biti kapetan Hrvatske. Zaista, velika je to čast- otkrio nam je mladi šibenski reprezentativac.

Nije mala stvar ni kada vas u reprezentaciju pozove legenda poput Joea Šimunića?

- Na žalost, Šimunić je s nama bio samo prvi dan nakon okupljanja. Vrlo brzo su ga uhvatili neki zdravstveni problemi, završio je u bolnici na operaciji slijepog crijeva. Međutim, njega je zamijenio još jedan bivši veLikan - Niko Kranjčar, tako da smo i od njega mogli jako puno naučiti- veli Rak o svom iskustvu u kockastom dresu.

Ipak, njegova trenutačno primarna okupacija je narančasti dres. Rak na samom početku sezone nije bio u prvom Rosasovom planu. Doduše, imao je Rak i obiteljsku tragediju, budući da mu je umrla majka. Međutim, ni ta tragedija nije ga poremetila u njegovom nogometnom razvoju, što dovoljno govori o njegovoj mentalnoj snazi. Rosas mu je dao nešto više od pola sata u trećem kolu protiv Hajduka na Poljudu i od tada je Rak neizostavni dio prve postave španjolčeve momčadi:

- Dobra smo ekipa, ostvarili smo i nekoliko dobrih rezultata u nizu. Tu prije svega mislim na domaće pobjede nad Hrvatskim dragovoljcem i Istrom. Žao mi je susreta u Rijeci, igrali smo baš dobro i na kraju izgubili. Dinamo je ipak bio prejak. Osobno, vjerujem da Šibenik može ponoviti dobre rezultate i prošle sezone, a nadam se biti i nešto bolji. Svoj optimizam temeljim na činjenici da samo baš dobro kliknuli i usvojili zahtjeve koje je pred nas stavio trener Rosas- isitče Rak.

Narančasti su svojim igrama pod španjolskim trenerom kupili simpatije domaće nogometne javnost. Mnogi tepaju kako je na Šubićevcu na djelu šibenska verzija tiki take:

- Je, gode nam te pohvale. Šibenik igra baš atraktivno, jedno vrijeme smo bili i najefikasnija momčad lige. Jasno, trebalo nam je vremena da pohvatamo konce. Nekako smo 'eksplodirali' na premijeri na Šubičevcu protiv Hrvatskog Dragovoljca kada smo slavili sa 6:2. Čujte, nije nikome lako zabiti šest komada. Što se trenera Rosasa tiče, svi znamo njegovu prošlost iz Barceone. Jasne su njegove veze s tim klubom i po stilu igre koji gajimo- kazuje šibenski veznjak, koji je baš na toj utakmici skrenuo na sebe svjetla reflektora s dvije fantastične dalekometne asistencije. Rakove dijagonale podsjetile su nas na onu Lovrenovu Perišiću u poljudoskoj ljepotici kontra Slovenije:

- Bile su to moje prve dvije asistencije u karijeri. Jasno je da su mi posebno važne, to više što smo slavili protiv izravnog konkurenta. Jedan od glavnih zadataka nas veznjaka je da činimo cijelu momčad što boljom i iskreno se nadam da će u budućnosti biti što više mojih asistencija- drži Rak.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Ako je domaćoj javnosti prije Dragovoljca bio relativno nepoznat, Raka su još ranije 'otkrili' nogometni skauti. I to ne nekih 'bezveznjaka', već Manchester Citya. Naime, ljudi iz redova 'Građana' gledali su Raka na toj utakmici i vjerojatno bili veoma zadovoljni:

- Tek nakon utakmice sam saznao da me je gledao skaut Manchester Citya. Doduše, prije susreta su mi rekli da će me neki agenti doći gledati, ali nisam znao iz kojegkluba. Zato sam pokušao biti što koncentriraniji i na koncu je ispalo jako dobro s te dvije lijepe asistencije. Pitate me je li bilo kontakata sa Cityem nakon toga? Za sada, ništ a- iskren je nogometaš Šibenika.

Nije Rak jedini Narančasti koji je na radaru inozemnih klubova. Primjerice, kapetana Ćurića prati Sassuolo, Raka pitamo ima li još klubova koji su bacili oko njega osim Citya?

- Da budem potpuno otvoren, čuo sam da su na našim utakmicama bili još neki skauti, ali nemam pojma o kojim klubovima se radi - priča nam Rak.

Za sada, Rak je čvrsto vezan za Šubićevac, naime ovog ljeta je potpisao ugovor sa Šibenikom do 2024. godine:

- Iskreno, imao sam još nekih ponuda. No, tek sam napunio 18 godina, imam još završiti i srednju školu, tako da mislim kako mi je, za sada, najbolje u Šibeniku. Držim da sam donio jedinu ispravnu odluku potpisavši ugovor sa Šibenikom. Svjestan sam kako dosta igrača, pa čak i iz Šibenika, pogriješilo što je rano otišlo iz matičnog kluba. Svaki igrač mora gledati što je najbolje za njegovu budućnost, pa tako i ja. Ponavljam, nigdje mi se ne žuri, tek mi je 18 godina - mudro zbori mladi veznjak.

Međutim, jasno je da će kad tad doći vrijeme rastanka sa Šibenikom. Gdje se vidiš u budućnosti?

- Čujte, svaki nogometaš bi želio igrati u jednoj od Liga petice. No, daleko je još do toga, treba ići korak po korak. Kada već govorimo o najvećoj nogometnoj sceni, pratim dosta španjolsku ligu, a klub po mom guštu je Real Madrid. Ipak, najzanimljivija mi je engleska Premier liga. Ako mi je nekiigrač po guštu- onda je to svakako Luka Modrić- otkriva Rak.

Nije ni čudo što je Raku Modrić drag, jer i mladi Šibenčanin ima neke Lukine mote na travnjaku. Ponajviše što se tiče mirnoće i taktičke discipline, a i fizički su poprilično slični:

- Rak je jako mlad igrač, ali njega greške teško izbacuju iz takta. I nakon što napravi pogrešku, on ostaje miran- govorio je Krunoslav Rendulić, bivši trener Šibenika o Raku. Baš je Rendulić priključio Raka prvoj momčadi. Bilo je to još dok su Narančasti igrali u 2.HNL. Rak je tada imao samo 16 godina i kao izlazni kadet priključen je prvoj momčadi:

- Da, već tri sezone vježbam sa seniorima. Istina, lani nisam imao baš neku minutažu, participirao sam u svega četiri utakmice. Međutim, debitirao sam u 1.HNL sa 17 godina i tako postao treći najmlađi debitant u povijesti Šibenika u našoj Prvoj ligi, a to, složit ćete se, i nije baš mala stvar. Rad sa seniorima mi je jako puno pomogao u razvoju. Trebalo mi je vremena da uvatim korak s tim ozbiljnijim nogometom koji se igra u seniorima za razliku od mlađih uzrasta. U ovom rangu se puno više trči, na treninzima se bolje radi... Ne možeš ti ovdje doći na trening i onda ulagano, treba se dokazivati svaki dan- kaže Rak.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Niko je pravo šbensko dite:

- Od prvog svog nogometnog dana sam u šibenskoj Omladinskoj školi. Mislim da sam prošao apsolutno sve trenere počevši od profesora Ivana Mikelića, koji mi je bio prvi učitelj, a koji je već niz godina u mirovini. Teško mi je izdvojiti nekoga posebno, jer svi su imali svoje ideje i pomogli mi u razvoju. Inače, nogomet je oduvijek bio moj prvi izbor. Nisam se vidio niti u jednom drugom sportu, a sve je počelo još od malih nogu kada sam igrao s prijateljima na ulici- govori Rak o svojim počecima.

Ranije si spomenuo kako još nisi završio srednju školu.

- Da, maturant sam na elektortehnici. Nije baš jednostavno posložiti gusti ritam škole, treninga, utakmica... Znam često izostajati s nastave, ali imam razumijevanje razrednice i nastavnika. Znam kakva stigma kruži o nogometašima, ali ja doista volim školu. Iskreno, još nisam razmišljao o faksu jer je elektrotehnika dosta zahtjevna i teško bih se istovrmeno mogao baviti profesionalnim nogometom i studirati. Ali, nikad ne reci nikad, fakultetu ne žeim zatvoriti vrata u budućnosti- priča o svojim planovima šibenski nogometaš.

Uspiješ li u gusti raspored ugurati neki hobi?

- Volim pogledati dobar film, dosta se družim s bratom i sestrama. Kada dobijemo slobodno nakon utakmice onda se volim družiti i s prijateljima, to me jako opušta- otkriva Rak.

Za one koji vole nogometne 'trivije' podatak da nogometaš kojeg gleda Manchester City još nema automobil:

- Da, još uvijek me na treninge vozi ćaća, budući da živim u Rakovom selu u Dubravi kraj Šibenika- zaključio je svoju priču Niko Rak, još jedan iz plejade sjajnih mladih nogometaša iz Šibenika.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 02:03