StoryEditorOCM
NogometZar je voljeti grijeh?

Funcuti nisu navijali za Dinamo, nego za svoj Šibenik! Žalosno je tek da su Šubićevac napunili gostujući navijači...

Piše Ivo mikuličin
20. svibnja 2022. - 17:27

Zašto sam kao zakleti Šibenčanin obožavao Arsena? Pa, zato što u svojim brojnim javnim (televizijskim) nastupima nikad nije propustio spomenuti svoju ljubav prema rodnom Šibeniku. Kad je u svom zadnjem televizijskom nastupu u emisiji Danijele Trbović počeo nabrajati sve nadarene Šibenčane, iskusna voditeljica pokušala ga je "udariti" njegovim ciničnim stilom ili pitanjem "Znači li to, Arsene, da u Šibeniku nema nikoga tko nije nadaren?" I dobila još ciničniji, Arsenovski odgovor "Zasad, ne!"

"Akademski težak iz Varoša" nije bio ravnodušan ni prema šibenskom sportu. Napisao je stihove za pjesmu "Ši-Ši-Šibenka", prije polijetanja zrakoplova s nogometašima Šibenika nazvao me telefonom s molbom da im prenesem jednostavnu, ali iskrenu poruku "Sretno, moji Šibenčani!"

Računicu uzeli na zub

Nažalost, na sličan način nisu se ponašali prema rodnom gradu ponašali ni Vice Vukov, ni Mišo Kovač, ni Vinko Brešan, ali ni neki istaknuti šibenski sportaši. Izjave Gordona Schildenfelda, Marina Jakoliša i Deana Računice u praskozorje vatrene utakmice Šibenik – Dinamo nisu imale "Arsenov" predznak.

- Dean Računica je izuzetno dobar čovjek, ali katkad poseže za neodmjerenim izjavama – kazivao nam je u ćakuli na Baldekinu Zlarinjanin Željan Branica, koji, makar je zamjenik ravnatelja Županijskog DORH-a u Splitu, stalno osluškuje bilo Šubićevca, te ne propušta gotovo nijednu utakmicu košarkaša Šibenke.

Branica nije tom izjavom obranio Računicu, kojega su Funcuti od prve "uzeli na zub". Možda su šibenski navijači pritom pretjerali, ali… U sjećanju starijih dalmatinskih prijatelja sporta još živi važna europska utakmica Hajduk – Hamburg (3:2), kad se konačnom uspjehu Bijelih sjajnom igrom u njemačkom dresu najizravnije suprotstavio zakleti hajdukovac Ivan Buljan, kojemu kao pravom profesionalcu nisu ni slučajno padale na pamet izjave, slične dijelu šibenskih nogometaša. Šutio je i profesionalno odradio svoj posao.

Uoči utakmice Šibenik – Dinamo na licemjeran način, pomiješan selektivnim pamćenjem, oglasio se i Marin Jakoliš. Njegova teza "kako bi sve bilo drugačije da su u šibenskom dresu ostali on, Rosas i Deni Jurić" potencira netočan podatak da je potonji puno ranije napustio Šubićevac. Da ne govorimo o podatku da je Jakoliš ignorirao gentlemenski potez predsjednika Hajduka Luke Jakobušića, koji je pristao da Šibenik otkupioMarinov ugovor, te tako Šubićevac sutra dođe do "pristojne" inozemne zarade.

image
Damir Krajač/Cropix

BBB brojniji

"Očekujem Vaš komentar. Funcuti i obični navijači Šibenika kažu da za njih postoji samo Šibenik, a na utakmici s Dinamom nismo čuli nijedan povik podrške. Čuli su se i vidjeli samo Bad Blue Boysi, što je u najmanju ruku čudno", izdvojio sam među brojnim porukama, koje sam dobio poslije utakmice Šibenik – Dinamo, SMS-poruku jednog Dalmatinca.

Pretpostavljam da autor poruke nije bio uživo na utakmici, jer Funcuti su davali podršku ratničkom pristupu nogometaša Šibenika, ali su Dinamovi navijači bili osjetno brojniji i glasniji. Uostalom, u jednom je trenutku policija morala intervenirati zbog otvorenog sukoba Funcuta i Boysa. Kao Šibenčanin, priznajem, nisam nimalo ponosan na činjenicu da je Zagrepčana na utakmici bilo više od domaćih navijača. To više što je prihod od utakmice išao za bolesnu djevojčicu Kiaru Goršić. Izdržao sam i provokativni napad jednog splitskog kolege u stilu "Pa, večeras samo ti naviješ za Šibenik!"

Provokaciju, koja nije imala dodirnih točaka sa stvarnošću, a na koju odgovaram ne, kao na početku, s Arsenom, već dragom splitskom prijateljicom Zoricom Kondžom i njezinim hitom "Zar je voljeti grijeh?"

26. travanj 2024 21:49