StoryEditorOCM
NogometNogomet

Evo što kaže Ivan Bulat, sportski direktor Šibenika, o mogućim transferima, željama i ciljevima "narančastih" na proljeće

14. prosinca 2018. - 14:45

Nogometaši Šibenika već su treći tjedan na zimskom odmoru. I u vrijeme dok igrači blaguju, sportski direktori obično imaju pune ruke posla. Prvenstvene stanke uvijek su vrijeme za slaganje momčadi za nastavak sezone. Ista je situacija i na Šubićevcu. Sportskog direktora Ivana Bulata zatekli smo na njegovu radnom mjestu – u kancelariji na katu šibenskog stadiona.
 

 

 

Sigurno vam je ugodnije i lakše raditi u vrijeme kada je momčad jesenski prvak i ima pet bodova prednosti pred najljućim takmacem Varaždinom?
Nije floskula, ali doista smo išli utakmicu po utakmicu. Gledali smo samo sebe, a tako će biti i ubuduće. Na koncu, uspjeli smo stvoriti dobru atmosferu u momčadi, što je polučilo rezultat. Od početka govorim kako vjerujem u naše igrače. Konačno, oni su na terenu i pokazali da vrijede. Sve zasluge za uspjeh Šibenika idu na njihov i trenerov račun. Uprava kluba je zadovoljna svime postignutim u polusezoni. Naravno, ne želimo na tome stati, već nam je cilj nastaviti u istom ritmu i na proljeće.

Pohvale treneru

Na početku prvenstva bilo je dosta kritika od strane navijačkog puka, ponajprije prema treneru Borimiru Perkoviću.
– Bez imalo krzmanja mogu kazati kako smo pogodili ostankom Perkovića na mjestu trenera. I kada je on dolazio u Šibenik, govorili smo kako se radi o dugoročnom rješenju. Držimo da treneru treba dati kontinuitet. Znate, najlakše je zbog nekoliko pogrešaka sjeći glave i raditi velike rezove. U krajnjoj liniji, smjenama trenera nakon nekoliko loših rezultata uprava skida odgovornost sa sebe. A samo dobra uprava, plus trener, plus igrači, čine dobar rezultat.
 

U vašoj domeni je igračka križaljka. Nema dvojbe da ste ljetnim prijelaznim rokom napravili dobar posao i stvorili preduvjete za uspješnu jesen.
Mi smo u svakom prijelaznom roku otkako smo došli u klub u ljeto 2017. dovodili po nekolicinu igrača da popune rupe. Podsjećam da su tako dolazili Šare, Brekalo, potom Kukec, Prince, Španja... Igrom slučaja, ovog ljeta i tijekom polusezone doveli smo najviše igrača (Rogić, Labrović, Blaić, Pandža, Kendeš, Antunović). Znali smo što nam treba i pogodili smo s akvizicijama. Rekao bih da su svi oni opravdali ukazano povjerenje.
 

 

 

Mnogi igrači tijekom minule jeseni su silno napredovali i postali dosta tražena "roba" na tržištu. Bojite li se zimskog egzodusa sa Šubićevca?
Nadam se da do toga neće doći! Dapače, vjerujem kako će Šibenik u drugi dio prvenstva ući igrački još jači. Jasno, ne možemo pobjeći od činjenice da većina naših klubova živi od prodaje igrača. Takav princip trebao bi vrijediti i za Šibenik. Međutim, vjerujem kako će igračima za kojima trenutačno vlada interes cijena samo rasti. Pogotovo ako već ovog ljeta uđemo u 1. HNL, što svi žarko želimo.

Najvažniji rezultat

Što kriti da su najcjenjeniji eksponati u Šibenikovu izlogu trojica mladih – Bulat, Prince i Labrović. Je li u klub za njih stigla neka konkretna ponuda?
Ne, klub još nije dobio ni jednu konkretnu ponudu. Ne samo za njih trojicu, za koje ste u pravu kad kažete da su posebno zanimljivi. No, u našem kadru ima još igrača koji su potencijalno vrlo interesantni drugim klubovima. Ali, Šibenik nije u situaciji da mora rasprodavati igrače. Dapače, težimo ulasku u 1. HNL. Naravno da ćemo razmotriti svaku dobru ponudu, ali osobno bih više volio da se Šibenik tijekom zime pojača nego da rasprodaje, premda je rasprodaja teška riječ. Čujte, nama je ipak rezultat na prvom mjestu.
 

Za razliku od vaših prethodnika, vi kao sportski direktor Šibenika imate puno bolju pregovaračku poziciju. Naime, velika većina nogometaša ima važeće ugovore, tako da ne mogu odlepršati sa Šubićevca bez odštete.
– Ne znam kako je bilo prije, ali mi želimo razmišljati o budućnosti i stvarati temelje ozbiljnog kluba. Težimo profesionalizmu i tako će biti i ubuduće. Od početka govorimo kako imamo kratkoročne i dugoročne ciljeve. Primjerice, imamo grupu igrača kojima na ljeto istječu ugovori. Već tijekom zimske stanke razgovarat ćemo s njima o produžetku suradnje. Tako se stvaraju temelji i sigurnost kluba.

Gradimo budućnost

Trener Perković mantra kao Otto Barić da mu trebaju još dva igrača?
Kod trenera je uvijek tako. Oni hoće slatke brige, da ne mogu faliti koga god da stave u momčad. S Perkovićem dosta razgovaramo na tu temu i on je svjestan da ne može dobiti igrače koje bi svaki trener priželjkivao. Jasno, razlog je financijske prirode. Međutim, vjerujemo da ćemo tijekom zime dodatno popuniti naš igrački kadar. Tu mislim na pozicije stopera i veznog igrača. Naime, imali smo problema kada ne bi mogli igrati Pandža ili Vukorepa, jer smo tada morali Rocu povlačiti na stoperske pozicije. Također, kada u vezi nismo mogli računati na Bulata ili Rocu, onda su Celić ili Kukec igrali na mjestu zadnjih veznih, što nije njihova najprirodnija pozicija. Želimo proširiti kadar igračima prvoligaških kapaciteta kako bismo imali što manje glavobolja za slaganje ekipe kada se vratimo u Prvu ligu.
 

 

 

Nogometnoj javnosti puna su usta prvoligaškog Šibenika. Međutim, kada se otvori ta tema, čelnici Šubićevca stalno ponavljaju kako nema imperativa za plasman u 1. HNL?
Kada govorimo da nema imperativa ulaska u 1. HNL, onda mislimo na to da ulazak u 1. HNL nije jedini način da klub može živjeti. Moramo se konsolidirati, graditi budućnost, razvijati omladinsku školu... Ulaskom u 1. HNL nećemo preko noći riješiti sve te probleme. Uostalom, ne želimo nespremni ući u 1. HNL i tamo plesati jedno ljeto. No, imamo rezultat, navijači to žele, klub to zaslužuje i nadam se da će nam se povratak u 1. HNL dogoditi već ove godine.

19. travanj 2024 06:56