StoryEditorOCM
NogometGoran Tomić

Evo kako uspješni šibenski trener gleda na "vatrene" u Rusiji: Nigeriju trebamo napasti s Kramarićem i Mandžukićem

14. lipnja 2018. - 21:28

Šibenčanin Goran Tomić uspješno je vodio pulsku Istru, kineske klubove... Trenersku je karijeru započeo na Šubićevcu, gdje je dvaput morao "vaditi kestenje iz vatre“. Prvi put, kad je klub već tonuo u Drugu ligu. Drugi put u onim nesretnim kvalifikacijama za Prvu ligu prije dvije sezone. U oba je navrata, međutim, bio vidljiv njegov trenerski rukopis.

Zahvaljujući radu u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta Tomić je postao pomoćnik poznatom švedskom treneru Svenu Goranu Ericssonu. No, dojam je da bi sav taj rad i dalje bio nedovoljno vrednovan da minulog proljeća, kao trener zagrebačke Lokomotive, nije dvaput skinuo Dinamo. Tomić je napravio ono, što je dotad bilo nezamislivo. "Lokosi" su pobijedili starijeg brata.

Po završetku uspješnog proljeća na Kajzerici, Goran je pohitao u Salzburg, njegov drugi dom. Iz Austrije nam se javio kako bi iz svog, stručnog kuta, analizirao Svjetsko prvenstvo, ocijenio kadar hrvatske reprezentacije i naše šanse u Rusiji.


Nismo konkretni


- Hrvatska otvara SP utakmicom protiv Nigerije. Je li nam test-utakmica protiv Senegala pokazala kako treba igrati u subotu sa "super orlovima"?
- Nisam baš oduševljen našom igrom u prijateljskim utakmicama protiv Brazila i Senegala. Pogotovo, drugim poluvremenom u Liverpoolu i prvim u Osijeku. Međutim, uvjeren sam da ćemo pobijediti Nigeriju. Hrvatska ima puno više klasnih individualaca, s neprocjenjivim iskustvom na velikim natjecanjima. Što u klubovima, što s reprezentacijom. To će biti presudno. No, moramo biti oprezni ako ostanemo s njima na širokom prostoru. Nigerijci imaju puno brzanaca.

- Dvije prijateljske utakmice otkrile su da izbornik Dalić i dalje dvoji oko udarnih 11. Kako ocjenjujete njegov izbor, od obrane, preko veznog reda, do napada?
- Najviše smo problema imali u zadnjoj liniji na širokom prostoru. To je bilo vidljivo iz aviona. Pozicija lijevog beka nas muči već godinama, ali ja ne bih posegao za eksperimentima, kao što je radio Dalić postavljanjem Vide na to mjesto. Neka tu budu Strinić ili Pivarić. U suprotnom, nije trebao voditi obojicu! Sumnjam i da će Ćorluka biti u stanju odigrati sve utakmice, s obzirom da je propustio gotovo cijelu sezonu. Dalić će vjerojatno morati kombinirati stoperske parove, ovisno o protivniku.

Nigerija je slabija od nas, pa bi bilo bolje da igraju Vida i Lovren, jer su brži. Kontra Argentinaca ćemo vjerojatno biti "niže" postavljeni, pa bi nam mogla koristiti Ćorlukina inteligencija i čitanje igre.

Modrića bi, definitivno, trebalo "spustiti" u srce veznog reda, jer s te pozicije puno bolje organizira igru. Rakitić, Badelj i Luka su slični tipovi nogometaša i, jednostavno, nema mjesta za svu trojicu. Mi imamo posjed, ali ne osvajamo prostor, nismo konkretni.

Što se tiče ofenzivnog dijela momčadi, nije mi se dopala igra s jednim napadačem. Bila je sterilna. Mislim da puno bolje funkcioniramo s dvojicom centarfora. Idealan par bi bio Kramarić - Mandžukić. Njih dvojica se dobro nadopunjuju sa svojim karakteristikama. Rezervna je opcija da igra treći veznjak. Brozović ili Kovačić.

Kramarićevo mjesto u prvih jedanaest ne bi smjelo biti upitno. Uz njega je isplivao i Rebić, no njega valja dozirati. Koristiti ga kao skriveno oružje.


Posljednja prilika


- Koliko daleko može Hrvatska u Rusiji?
- Nikad nismo imali toliki broj igrača u najjačim svjetskim klubovima - Realu, Barceloni, Juventusu, Liverpoolu, Interu… Dobar dio njih je u zenitu karijere i ako sada nešto ne naprave s reprezentacijom, više neće imati prilike. Nema dvojbe da ćemo već prolaskom skupine polučiti uspjeh, ali potajno se nadam da nećemo stati na tome.

- Tko je budući svjetski prvak? Svi uvijek u prvi plan guraju Brazil i Argentinu, ali su u posljednje vrijeme uspješniji Europljani - Njemačka, Španjolska, Francuska.
- Vjerojatno jedna od tih pet reprezentacija. Ne vjerujem da će se zbiti neko veliko iznenađenje. Brazil izgleda vrlo dobro i mislim da je bolji od Argentine. Nijemci su bili slabi na pripremama, ali svi znamo kakav je to stroj. Iskreno, nemam favorita. Više razmišljam o eventualnom uspjehu hrvatske reprezentacije. Naš rezultatski iskorak dao bi podstrek cijelom hrvatskom nogometu. I klubovima, i igračima, i trenerima… - podcrtao je za kraj Goran Tomić.

18. travanj 2024 17:35