StoryEditor
NogometVelika obljetnica

DOŠK slavi 100 godina postojanja; Drnišani su za tu prigodu pripremili bogat program

Piše šibenski.hr
18. svibnja 2019. - 12:36

Ovih dana Drniški Omladinski Športski Klub raznovrsnim programom obilježava 100-tu obljetnicu svoga djelovanja.

Nogomet se u Drnišu počeo igrati nakon Prvog svjetskog rata 1919. godine a prvi nogometaši bili su braća Vjekoslav i Bruno Milić Strkalj. Prelaskom iz splitske u šibensku gimnaziju osnovali su športsku grupu Zrinjski u Šibeniku a kad su se vratili kući u Drniš za školske praznike sa sobom su donijeli – loptu.

Nogomet se u svojim počecima u Drnišu igrao na livadama u Petrovom polju, nije bilo utakmica već bi se igrači okupljali i natjecali u napucavanju lopte. A prvi drniški nogometaši bili su: Dane Novak Šime Lapić, Gojko Kovačević, braća Radovan i Filip Kulušić, Boško Viličić, Ante Ožegović (Duca), Dušan Njeguš, Ivan Jušić, Milan Jović, Ivan Babić, Tomislav Vukorepa, Zdenko Strepački, Joso Širinić, Šime Stojanov, Miljenko Gabrić, Nikola Jović, Jakov Barišić, Tonći Nakić, Ivan Skelin.

Sve to navodi se u monografiji '100 godina voljenog kluba', autora Davora Gaurine (ravnatelja Gradskog muzeja Drniš), a koja je u nakladi od 1000 primjeraka tiskana povodom obilježavanja 100-te obljetnice a koja na čak 480 stranica donosi bogatu povijest kluba. Knjiga kronološki prati klupska događanja od 1919. – 2019. godine a u sebi sadrži fotografije, novinske članke, zapisnike, dokumente i ostalu građu koja se prikupljala godinama.

Promocija monografije bit će održana u nedjelju, 19. svibnja 2019. godine, u 19:30 sati, u dvorani Glazbene škole 'Krsto Odak'.

NK DOŠK sve ove godine opstao je prvenstveno zahvaljujući brojnim sportskim entuzijastima, nogometnim zaljubljenicima, koji su svojim nesebičnim, često volonterskim djelovanjem sačuvali ga od propadanja. Preživio je DOŠK tri rata, i brojne financijske nedaće, dijelio sudbinu mnogih amaterskih sportskih klubova. Svima onima koji su ga sačuvali od propasti priznanja i zahvalnice biti će uručene na svečanoj akademiji koja će, uz prigodni program, biti održana 31. svibnja 2019. godine u Kazališnoj dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu s početkom u 19.30 sati.

Ujedno za nedjelju, 02. lipnja 2019. godine najavljujemo svečani mimohod svih generacija NK DOŠK-a, revijalnu utakmicu veterana uz glazbeni program, u Sportskom parku Podvornica od 17:30 sati.


 


 

# DRNIŠ#DOŠK

Izdvojeno

02. srpanj 2020 22:14