StoryEditorOCM
Nogometporasli apetiti

Do jučer gotovo nemoguće postalo je moguće... "Narančasti" se pripremaju za proljetni blitzkrieg: Juriš na Prvu ligu!

11. prosinca 2017. - 10:16

Nogometaši Šibenika pobjedom nad Varaždinom (2:1) zaključili su jesenski dio prvenstva 2. hrvatske nogometne lige. Najzaslužniji što su "narančasti" s vrijedna tri boda otišli na dugi zimski odmor bio je nadareni Luka Celić, koji je s dva velemajstorska poteza i pogotka "nokautirao" Varaždince. Upravo kroz igru tog mladog i perspektivnog šibenskog nogometaša može se najbolje ocrtati jesen drugoligaša sa Šubićevca. A ona je varirala od opće depresije i pesimizma, do silnog optimizma koji vlada pred proljetni dio prvenstva.


Prokušani igrači


Podsjetimo, Šibenik je ušao u prvenstvo s jednim jedinim ciljem - a to je opstanak u 2.HNL. U skladu s time, uprava na čelu s Novicom Ljubičićem je i slagala momčad. Na ljeto se radilo vrlo oprezno, nije se željelo ulaziti u bilo kakve skupe igračke akvizicije, pa je tadašnji trener Zoran Slavica bio prisiljen krenuti u boj s vrlo tankom momčadi. Donekle je i shvatljiva Ljubičićeva politika da ne ulazi u financijske egzibicije, budući da je znao kako je samo privremeni upravitelj na Šubićevcu. Naime, cijelo ljeto je u zraku lebdjela kombinacija kako će u upravu kluba ući neki novi ljudi.

To se i dogodilo već sredinom kolovoza. Čelne pozicije na Šubićevcu preuzeli su braća Josip i Ivan Bulat te Jure Zoričić. Vrlo brzo, nakon svega dva kola i dva poraza, odstupio je i trener Slavica. Sportski direktor Ivan Bulat kao rješenjem za kormilara Šibenika posegnuo je za svojim starim znancem iz igračkih dana iz Osijeka i Izraela Borimirom Perkovićem - i pogodio. Mnogi su tog čovjeka gledali s podozrenjem kada je nakon četiri kola i poraza (0:3) s Hajdukom 2 na Šubićevcu govorio kako je optimist!? Međutim, Perković je svojim optimizom "zarazio" Šubićevac, da bi se na koncu moralo priznati da njegov optimizam nije bio bez pokrića. Ruku na srce, i uprava je odradila svoje. Jer, Perkovića su, za razliku od prethodnika Slavice, podaril nekolicinom prokušanih igrača (Alispahić, Šare, Okechukwu, Brekalo...) tako da je stručnjak rođen u Livnu ipak imao kudikamo kvalitetniju momčad. Inače, Perković je pokazao silnu odanost Šubićevcu o čemu svjedoči i podatak da nije ni trepnuo na sirene koje su ga zvale da postane član stručnog stožera njegova zemljaka Zlatka Dalića u reprezentaciji Hrvatske.


'Dobra smo klapa'


I kada se podvuče crta, ostaje ono najvažnije - bodovi. A Šibenik na kraju jeseni ima 26 bodova. Premda Perković još nije želio ulaziti u podrobniju analizu polusezone znakovita je njegova rečenica:
- Da mi je netko, kada sam dolazio u Šibenik, ponudio mogućnost da imamo 26 bodova na kraju jeseni ne bih mu kazao ništa drugo nego kako je to nemoguće. Najvažnije je što nam momčadi koje pretendiraju na sam vrh tablice bježe samo šest bodova, a to je itekako nadoknadivo - rekao je trener "narančastih".

Slično razmišlja i junak pobjede nad Varaždinom Luka Celić:
- Mislim da smo ostavili vrlo dobar dojam, pogotovo pri kraju polusezone. Dobro se trenira, dobra smo klapa, trener se odlično uklopio. Držim da imamo pravo očekivati lijepe stvari na proljeće - veli Celić.

Dakle, jasno je kako je Perković uspio prenijeti svoj optimizam i na one čiji je govor tijela nerijetko ukazivao na dijametralno suprotno raspoloženje. Da šibenski optimizam nije puko lamentiranje, već da ima čvrst temelje govore neumitne brojke. Naime, kada bi se gledao učinak u posljednjih 10 ili 15 kola Šibenik bi bio jesenski prvak:

- Istina, nisam znao za taj podatak. Ali, i to govori da u drugom dijelu prvenstva može biti samo bolje - opet će Perković.
A Šibenik itekako ima prostora za napredak u drugom dijelu sezone. Prije svega, u šibenskom stručnom stožeru moraju poraditi na tome da Šubićevac postane neosvojiva utvrda, kao što je to bio u neka prošla vremena. Naime, Šibenik je ove jeseni prosuo i previše bodova na svom travnjaku - čak 15.


Usamljeni Brekalo


Nadalje, "narančasti" su u prvom dijelu sezone pokazali kroničnu neefikasnost. U niz utakmica stvorili su veliki broj prigoda i samo zbog katastrofalne realizacije nisu utržili više bodova. Uostalom, i tu su brojke neumoljive. Samo dvije drugoligaške momčadi postigle su manje golova od Šibenika. Problem je bio i u tome što se nije profilirao jedan istinski golgeter. Prvi strijelac Šibenika je Marko Brekalo, nominalno i jedini pravi napadač, sa samo četiri gola. Od njega se puno više očekivalo u smislu realizacija, ali on je drugačiji tip igrača, koji puno više radi za momčad, nego što zabija.

Uz njega bi se vjerojatno nadavao golova Josip Maleš, no njega je u zenitu forme (6. kolo) zaustavila neugodna ozljeda koljena. Inače, ozljede su dosta remetile jesenski hod Šibenika. Premda trener Perković nije iz one sorte koja uvijek traži neki alibi, rijetko kada je na raspolaganju imao kompletan kadar, što zbog kartona, što zbog ozljeda.

A Perkovićev kadar ionako nije širok. Teško je napadati 1.HNL bez šire igračke ruže, ili rostera od barem 15-16 igrača koji su u svakom trenutku spremni uskočiti u prvu momčad. Više nema nikakve sumnje da na Šubićevcu ozbiljno misle kada govore da se na proljeće žele uključiti u borbu za plasman u elitni hrvatski nogometni razred:
- Šibenik stalno i uvijek mora gledati prema vrhu te treba imati velike ambicije. Ja stalno inzistiram na optimizmu, jer pesimizam ne donosi ništa dobra. Htio bih da pojedini moji igrači još više vjeruju u sebe - govori Borimir Perković.


Dogovor s Kukecom?


Međutim, silan optimizam i vjera u sebe na kojoj "jaši" Perković neće biti dovoljni za prvoligaški boj. Ne sumnjamo u žestok rad i kvalitetne bazične pripreme koje bi trebale početi negdje sredinom siječnja i trajati šest tjedana. Za povratak Šibenika u 1. HNL bit će potrebno mudro odraditi zimski prijelazni rok. U rubrici odlasci ne očekuje se veći promet. Osim Mihaela Pongračića koji se već vratio u rodnu Slavoniju, neizvjesna je tek sudbina Brazilca Brita kojeg muči neugodna ozljeda koljena.

Niti rubrika dolasci neće biti brojna. Nikome od čelnika Šubićevca ni na kraj pameti nije gomilanje igračkog kadra, ili stvaranje kolodvora na pripremama, što je bilo pravilo ponašanja nekih bivših uprava.
Braća Bulat zasigurno će gađati ciljana pojačanja. Prije svega, radit će se na dovođenju nogometaša koji bi trebali oplemeniti ofenzivni dio momčadi. U tom smislu treba gledati i činjenicu da je skoro dva tjedna pred kraj jesenskog dijela sezone sa Šibenikom vježbao 31-godišnji Davor Kukec. Riječ je o igraču kojeg nogometni kibici pamte kao nadarenog člana Intera iz Zaprešića, i to u vrijeme dok je na klupi "diva iz predgrađa" bio baš Borimir Perković. Kukec je igrač koji može pokriti gotovo jednako uspješno sve tri pozicije u polušpici u sustavu 4-2-3-1 koji preferira Perković. Nakon Intera, Kukec je karijeru gradio u inozemstvu, najviše u Grčkoj i Češkoj. Kukecove igračke kvalitete za drugoligaški rang nisu sporne, samo je pitanje hoće li se on i uprava kluba naći na istoj valnoj dužini što se uvjeta tiče.


Povratak Španje


Nadalje, sve se glasnije spekulira o povratku na Šubićevac Tonija Španje. Vodičanin je tijekom jeseni dobivao minutažu na kapaljku i zasigurno nije zadovoljan tretmanom u Gorici. Pitanje bi li on dobro došao Šibeniku je gotovo izlišno.
Na koncu, što se "mercata" tiče, sportskog direktora Bulata i trenera Perkovića najveći posao čeka oko pronalaska pravog špic igrača, lisca kaznenog prostora koji će znati pospremiti u mrežu i "otpatke", a kamoli ne "zicere" koji mu se ukažu.
Ispune li se svi ti igrački uvjeti, i naravno, odradi li logistika uredno posao oko klupskih financija, nema razloga da se Šibenik u 14 proljetnih kola ravnopravno ne uključi u lov na 1.HNL.
Tko zna, zašto ne bi ove sezone Šibenik stigao nemoguće, kada je već onako prije dvije godine ispustio nemoguće i u fotofinišu izgubio prvu ligu od vinkovačke Cibalije!?

19. travanj 2024 05:48