StoryEditorOCM
NogometGRADI SE NOVA UTVRDA

Diyoke govori bolje od Oreškovića - Sinjanin Bandalo ima šibensku glavu

4. veljače 2017. - 19:25

Šubićevac je napokon dočekao svoga Godota! Dakako, ne onog iz drame Samuela Becketta nego riječkog Nigerijca Geralda Chibuezea Diyokea. Kada je ime mladog vezista početkom novog prijelaznog roka ponovno počelo kolati šibenskim nogometnim kuloarima, navijačima je to vjerojatno djelovalo kao neslana šala. "Film“ im se vratio točno godinu dana unatrag, kad su čelnici kluba čekajući Geralda – pokazalo se poslije – izgubili Prvu ligu!

 



Ono što se nakon prošle zime događalo više je nalikovalo horor filmu za prijatelje Šubićevca. Zato ga ni u ludilu nećemo vraćati, već ćemo vam predstaviti momka o kojemu svi govore samo u superlativima. Čak i kad je riječ o njegovom poznavanju hrvatskog jezika. Pola razgovora vodili smo na hrvatskom, pola na engleskom. Više zbog Geraldove blage sramežljivosti, nego zbog slabog baratanja našim jezikom. Na prvu, 21-godišnji Nigerijac govori bolje hrvatski od bivšeg premijera Oreškovića!
Godinu dana čekali smo tvoj dolazak na Šubićevac. Rijeka te prošle zime nije htjela pustiti?
– Iskreno, prije godinu dana do mene nisu doprle nikakve informacije o mojem eventualnom prelasku u Šibenik. Jedino iz medija. Rijeka me tada htjela zadržati i tu je bio kraj priče.
Drugi dio prošle sezone i proteklu jesen proveo si u prvoj momčadi Rijeke, pod komandom Matjaža Keka, i u tom si razdoblju odigrao tek jednu utakmicu. Ipak, za razliku od drugih, koji su bili u sličnom statusu, nisi odbio odlazak u Šibenik...
– Ja sam zadovoljan što sam došao ovdje. Uostalom, o Šibeniku su mi već prošle sezone puno pričali Solomon, Okechukwu i David. Sad su tu Musa i Ayotunde, koji mi olakšavaju prilagodbu. Znam da je ovo klub, koji pripada višem rangu i ne priznaje loše rezultate. Da ću se morati pošteno izboriti za mjesto u momčadi. Svjestan da mi je ovo i nova prilika za dokazivanje.
Na tvojoj je poziciji, kao i u Rijeci, nemala konkurencija...
– Znam. No, vjerujem da ću opravdati reputaciju. Uostalom, pozicija zadnjeg veznog nije i jedina koju mogu pokriti. U karijeri sam znao igrati i u ofenzivnijoj ulozi.
Kakvom ti izgleda momčad 'na prvu loptu'?
– Imamo potencijala, ali moramo još puno raditi kako bismo napredovali. Nadam se da ćemo se dobro posložiti do početka drugog dijela natjecanja i krenuti prema Prvoj ligi. To nije nemoguća misija.
Rijeka prvak Hrvatske, a Šibenik novi prvoligaš. Zvuči dobro?
– Ne bih imao ništa protiv! – poručio je Diyoke.
Tko zna, možda baš Gerald bude okidač za proljetni šibenski preokret. Ovoga puta u pozitivnom smislu!

 



Sinjski je stoper Andrija Bandalo, kao i Nigerijac Gerald Diyoke, šibenski dres obukao iz drugog "pokušaja“. Prije točno dvije godine na njega je „parangal“ bacio tadašnji trener Šibenika, još jedan Sinjanin Mirko Labrović. Na kraju je, umjesto njega, na Šubićevac stigao drugi Sinjanin, Mateo Barać, današnji igrač Osijeka.
Novi šibenski poziv Andrija nije mogao odbiti. S obzirom da je dosad nosio dresove Hrvaca, Dugopolja i Junaka, jasno je i zašto.
– Naravno, da sam zadovoljan dolaskom u Šibenik. Ipak je ovo najveći klub u mojoj karijeri – počeo je Andrija Bandalo, kojega je direktor Zoran Slavica vezao potpisom do kraja ove sezone, uz mogućnost produženja ugovora na još godinu dana.
I ovaj je put radila sinjska "veza“. Stipe Balajić Andriju poznaje iz kratke epizode u Dugopolju.
– Stipe Balajić me u Dugopolju vodio samo četiri utakmice. Sjećam se da smo ostvarili sve četiri pobjede, a onda nas je gotovo naprasno napustio. Poznajem njegov način rada. A, očito, i on mene cijeni, kad me odlučio angažirati – kaže Bandalo.
Koliko se Sinjanin elegantno uklopio u novoj svlačionici, dovoljno govori podatak da drugo šibensko pojačanje, Gerald Diyoke nije ni primijetio da je Bandalo, također, novak u momčadi!
– Momci su me stvarno vrhunski prihvatili. Sredina je dobra, pozitivna. Ipak su šibenske i sinjske glave slične! – objasnio je na svoj način Andrija Bandalo.
Novog šibenskog Sinjanina očekuje borba za mjesto u momčadi s mlađim stoperima, Martinom Vukorepom i Matejom Rodinom.
– O jednom i drugom sam čuo pozitivne kritike. Uvijek je bolje kad imate dobru konkurenciju. Ona vam daje motiv više. Zahtijeva od vas da budete još bolji – govori Bandalo.
Šibenska je publika u posljednje vrijeme s igračima i trenerima iz Cetinske krajine imala samo pozitivna iskustva. Sada je red i na Andriji Bandalu da opravda svoje dovođenje.
– Nadam se da ću pomoći Šibeniku da ostvari svoje ciljeve. Suigrači mi govore da od Labrovićeva odlaska nije bila ovako dobra atmosfera u svlačionici. Nju moramo samo pretočiti na teren, jer kvalitetu imamo. Potrebno nam je nekoliko dobrih rezultata u nizu, ako želimo nešto više od sigurne pozicije u Drugoj ligi – smatra novi šibenski branič.


Uzor - Schweini

Novi šibenski Nigerijac pomalo je atipičan u odnosu na njegove sunarodnjake, koji su igrali ili još igraju na Šubićevcu. Prije svega, zbog dobrog poznavanja hrvatskog jezika.
– Očito sam se trudio više od ostalih! Inače sam tip, koji čita puno knjiga. Kad nisam na treningu ili utakmici, čujem se s obitelji, koja je u Nigeriji, i gledam utakmice Lige prvaka – priča nam 20-godišnji Gerald.
Diyoke nam je otkrio i svog igračkog uzora.
– Bastian Schweinsteiger je igrač čija igra mi se sviđa, makar nismo do kraja slični – kaže friški Šibenikov veznjak.


Diplomski između treninga i utakmica
U posljednje vrijeme Andrija Bandalo nije bio u potpunosti posvećen nogometu, što je ostavilo traga i na njegovim nastupima. No, imao je i opravdan razlog za to.
– Imao sam obaveza na fakultetu. Htio sam do kraja „očistiti“ ispite, kako bih bio miran po tom pitanju. Sada mi ostaje samo pisanje diplomskog, koje ću, vjerujem, brzo privesti kraju – otkrio nam je budući inžinjer zaštite na radu.


Balajić o Bandalu

Stipe Balajić i Zoran Slavica tražili su iskusnijeg stopera i pronašli ga u Andriji Bandalu. Makar je Balajić krio pregovore s dosadašnjim braničem Junaka kao zmija noge, ni prije nego je Bandalo stigao na Šubićevac nije štedio komplimente na njegov račun.
- Radi se o igraču kojeg vrlo dobro poznajem. Dobrom stoperu, koji sa 25 godina na leđima već ima određene kvalitete i iskustvo. Mislim da se dobro uklopio u našu svlačionicu. I kvalitetom, i karakterom. Njegovim angažmanom smo pokrili poziciju srednjeg braniča – kaže o svojem sugrađaninu trener Šibenika.

Balajić o Diyokeu

– Na prvu se vidi da je riječ o kvalitetnom, vrlo agresivnom veznom igraču, koji je s loptom na "ti“. Gerald je još mlad, imat će i on oscilacija. No, vidim da se brzo snašao, adaptirao. Velika mu je prednost što dobro razumije hrvatski jezik. Dosad smo testirali dva sustava igre, 4-3-3 i 4-2-3-1, u kojima on može pokriti dvije, tri pozicije – rekao je o novom Nigerijcu Balajić.

24. travanj 2024 19:17