StoryEditorOCM
Nogometništa od čuda

Dinamovci obranili titulu prvaka u srcu Dalmacije: Šibenik nije uspio zaustaviti Modre, pogledajte golove

Piše Krešimir Gulin
15. svibnja 2022. - 21:26

'Možda i dogodi se čudo...' pjevao je Zlatan Stipišić Gibonni. Ali, sportsko čudo se nije dogodilo na Šubićevcu. Ili, Šibenik nije uspio otkinuti barem bod Dinamu i režirati najspektakularniju završnicu otkako je HNL-a, da Dinamo i Hajduk odluče o prvaku u zadnjem kolu u Maksimiru.

Dogodio se onaj puno realniji scenarij da Dinamo pobijedi na Šubićevcu i proslavi u Šibeniku svoju 23. titulu, kolo prije kraja jednog od najzanimljivijih prvenstava Hrvatske.

Međutim, bilo bi krajnje nepravedno da svi oni kojima je bijela boja pri srcu sada svale krivicu na leđa Šibenika što im je prekinut san o dvije titule s kojim su se probudili u nedjelju ujutro.

Jer, Šibenik je odigrao pošteno, muški, u skladu sa svojim trenutačnim mogućnostima. Za nešto više trebao je još bolji dan. Ili da je Grezda zabio zicer u 26. minuti, tko zna kako bi se film utakmice odvrtio.

Dionice onih koji su vjerovali da bi Šibenik mogao zakomplicirati stvari u ovom prvenstvu pale su kada su stigli sastavi momčadi. Trener domaćih nije mogao računati na najopasnijeg napadača Delića, autora po devet golova i asistencija, kojega je svladala viroza. Također, obranu je Računica morao sastaviti bez standardnog stopera Perića, a zanimljivo da je na desnog beka postavio klasičnog ljevaka- Kvesića.

Na Šubićevcu je sve izgledalo kao da je ražanj spreman, samo se čekao zec, čiji je ulogu ovaj put igrao Šibenik.

No, daleko od toga da je Šibenik bio klasično žrtveno janje. Momčad trenera Deana Računice izgledala je hrabro, dobro organzirana u defanzivi. Osim toga, Šibenik je znao vrlo opasno izaći u kontranapad. Tako se u 26. minuti Grezda našao 'oči u oči' s vratarom Dinama Livakovićem, koji skinuo zicer napadaču s Kosova i tako spasio svoje od vrlo nezgodne situacije.

Ruku na srce, spašavao je u nekoliko navrata Šibenčane i odlični Rogić, posebice u dvije situacije kada su šutirali Oršić i Ivanušec.

Ipak, 'pukla' je disciplinirana Šibenikova obrana u 39. minuti. Bila je to lijepa akcija Dinama, prošao je po desnoj strani Špikić odigrao povratnu loptu za Tolića na 10-ak metara, koji je svladao Rogića.

No, treba notirati da je u začetku te akcije stoper Dinama Šutalo u skoku vrlo vjerojatno faulirao Grezdu, što je pojačalo argumentaciju nemalog broja onih koji su tvrdili kako će sudac Zebec puhati u modra jedra čim su vidjeli da je delegiran za ovu utakmicu.

U drugom poluvremenu Dinamo je potpuno zagospodario terenom. Modri su zaigrali 'tiki-taku', kao Barcelona u najboljim danima.

Iz takve igre bilo je jasno kako je samo pitanje vremena kad će Dinamo zabiti i drugi put. I podebljanje vodstva Modrih stiglo je vrlo brzo, već u 53. minuti. Neoprezno je rukom igrao kapetan domaćih Ćurić. Na nekih 25 metara loptu je namjestio Bočkaj i fantastičnim udarcem pogodio lijeve rašlje Rogićevog gola.

Do kraja utakmice bilo je malo prave, žive igre. Utakmica se potpuno razvodnila. Česti su bili prekidi i zbog ubacivanja pirotehnike u igralište.

Najvruće je bilo nakon jednog od niza oštrih duela između Makedonca Ristovskog i Kosovara Grezde. U naguravanju u kojem je sudjelovalo barem 20- ljudi s obje klupe, sudac Zebec je donio još jednu u nizu svojih loših odluka. Pedro je ispao Bilić kojemu je arbitar udijelio žuti karton.

Inače, nakon gola Bočkaja, do kada se igrao ozbiljan nogomet, Dinamo je mirno kontrolirao stvari na travnjaku, a Šibenik nije imao snage i force za ludi preokret. Zebec je nakon dvije minute nadoknade označio kraj i slavlje Dinamovaca na Šubićevcu moglo je početi. Zanimljivo, suigrači su prvog u zrak digli kapetana Arijana Ademija, rođenog Šibenčanina.

Šibenik- Dinamo 0:2 (0:1)

ŠIBENIK- Stadion na Šubićevcu. Gledatelja 3521. Sudac: Mario Zebec (Cestica kraj Varaždina). Pomoćnici: Vedran Đurak (Sveti Ivan Zelina) i Nikola Kečkiš (Virovitica). Četvrti sudac: Igor Pajač (Zelina). VAR sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac), AVAR Goran Pataki (Đakovo).

Strijelci: 0:1 Tolić (39.), 0:2 Bočkaj (53.).

Žuti kartoni: Attys, Skorup, Bilić (Šibenik).

Najbolji igrač: Petar Bočkaj (Dinamo).

Šibenik (4-3-3): Rogić (6,5)- Kvesić (6), Mesa (6,5), Bilić (6), Mina (6)- Skorup (6) (od 76. Torres -), Vidović (6), Ćurić (5,5)- Attys (6) (od 64. Sahiti -), Grezda (5,5), Marin (5,5) (od 88. Julardžija -).

Dinamo (4-1-4-1): Livaković (7,5)- Ristovski (6), Šutalo (6), Lauritsen (6), Bočkaj (7,5)- Ademi (6)- Špikić (6,5) (od 70. Menalo -), Ivanušec (6,5) , Tolić (7) (od 46. Andrić 6), Oršić (6,5) (od 89. Gojak -)- Petković (6,5).

26. travanj 2024 19:51