StoryEditorOCM
NogometAGONIJA SE NASTAVLJA

Devet smjena trenera, dva direktora, tri vlasnika, a sad je izlaznim vratima čak - 17 igrača!

Piše Davor Trutin/Sportske novosti
30. svibnja 2023. - 18:31

Šibenski prvoligaš, pardon, od nedjelje navečer i službeno drugoligaš, svoj posljednji elitni bal zaključio je u svom proljetnom stilu - porazom. I to uvjerljivim, bez postignutog gola.

Eto, čak niti u revijalnoj utakmici protiv ispražnjenog Hajduka igrači trenera Damira Čanadija nisu za oproštaj uspjeli postići gol, nekako ga ugurati u Subašićevu, odnosno, Lučićevu mrežu. Koga briga, reći će neki, kada je ionako sve što se ove sezone tiče sada nevažno za Šibenik. Nije da nisu htjeli, pokušavali, ali po tko zna koji put ova momčad je u zadnjoj četvrtini više nalikovala na neku družinu koja ide na strijeljanje, a ne na ozbiljnu prvoligašku momčad.

Već od prvog dana u ulozi drugoligaša, sportski direktor Hrvoje Kulušić, kako je sam najavio, kreće u posvemašnju rekonstrukciju momčadi, još jednu u nizu. Sjetimo se samo lanjskog ljeta kada je sa Šubićevca otišlo 12-13, a stiglo 14 novih igrača. Godinu dana ranije slična stvar, u toj fluktuaciji kroz klub je prodefiliralo na desetine igrača.

U dvije sezone Šibenik je u Prvoj HNL vodilo čak 8 trenera (Rendulić, Escobar, Rosas, Milin, Kartelo, Računica, Čanadi, Mario Cvitanović), s tim da je Čanadi vodio momčad u dva mandata, što je zapravo devet smjena!? Tu su i dva sportska direktora, tri različita vlasnika. I o kakvom kontinuitetu, stabilnosti, može se sad govoriti?

Transfer politika? Prodani su tijekom sezone Niko Rak (Konyaspor) i Mario Ćurić (Torpedo), Delić (posudba u Cosenzu s opcijom otkupa). Sada i ovo malo mlađih igrača koji su se donekle afirmirali kroz ovu rezultatski promašenu sezonu (Matić, Špeljak, Arai) vjerojatno napuštaju klub. Većina onih s ugovorima s klauzulom o mogućnosti raskida ispadanjem u niži rang, koju će sigurno konzumirati. Dolček i Arai su posuđeni igrači Hajduka, odnosno, iz Japana i imaju otkupne klauzule, ali s ciframa koje jedan drugoligaš sebi teško može priuštiti.

Od ove skupine nogometaša koji su dovedeni ove zime najveći ih broj odlazi iz Šibenika, to su Kvržić, Čanađija, Radonjić, Pozo, Soldo, Đorić, Knežević, Hiroš. Ranije su već razvrgnuti ugovori o posudbi s Čopom i Krolom. Vidović je pod suspenzijom, Krekovića zbog ozljede nema već dugo. Vrataru Lovri Rogiću istječe ugovor, a novi nije potpisao i sve se češće govori kako sigurno odlazi (kuloarski se spominju Rudeš, ali i inozemstvo), a Stefan Perić ima ugovor, i to ne baš mali, pa je teško očekivati da će ostati u Prvoj NL. Oko svojih statusa pregovara se i s kolumbijskim dvojcem Mina - Mesa, koji bi također, kako doznajemo, dignuli sidro sa Šubićevca. Ukratko, govorimo o 17 igrača koji su pred odlaskom.

A tko ostaje? Novi Šibenik trebao bi se graditi oko vratara Đakovića, ali i Marka Đire, koji bi navodno ostao. Njegova ozljeda nije baš takve prirode da bi donedavni Dinamov veznjak trebao izbivati s terena šest mjeseci. Skradinjanin bi se trebao vratiti u trenažni proces puno prije i povesti Šibenik prema povratku u HNL, što je, kako kažu u klubu, svakako prioritet. Tu je i skupina mlađih igrača poniklih na Šubićevcu poput Damjanića, Grdića i nekoliko juniora, koji će se na početku priprema priključiti prvoj momčadi. Pregovara se oko angažmana dva-tri iskusnija igrača oko kojih bi se gradila nova momčad, a bit će tu vjerojatno i novih posudbi iz etabliranih prvoligaša (Rijeka, Osijek, Dinamo). S posudbe se vraćaju Torres (Dugopolje), Bolanča (Hrvace), Šupe (Zagora), a skenirat će se i dalmatinski bazen, koji je Šibeniku nerijetko bio plodan (Labrović, Ćurić, Barać…).

I dolazimo do možda najvažnijeg pitanja – tko će na klupi povesti Šibenika u novi pohod prema eliti? Damir Čanadi ima ugovor još godinu dana, koji nije malen, dapače, a iza njega je i rezultatski neuspješna sezona, za koju je vrlo odgovoran, ali nikako ne i jedini. No, o njegovom statusu posljednju će riječ dati gazda kluba Željko Karajica.

19. travanj 2024 13:14