StoryEditorOCM
Nogometvruća klupa

Dean Računica uoči Dinama: ‘Pritisak je velik, no igramo za svoj grad i klub! Ubija me jedino kako sastaviti obranu...‘

Piše Krešimir Gulin
14. svibnja 2022. - 10:17

Kada je Dean Računica sjeo na 'vruću' klupu Šibenika početkom ožujka, nakon dvije iznenadne smjene kormilara Narančastih (Milin i Kartelo), njegov primarni zadatak bio je što mirnije šibenski brod dovesti u sigurnu luku do konca sezone. Međutim, od tada je oko Deje stalna 'barufa' i njegova epizoda na klupi matičnog kluba sve je samo ne mirna.

Najprije su zaredali teški porazi (Lokomotiva, Osijek, Gorica), pa se Računici iskreno otelo: 'Da sam znao da će biti ovako teško ne bih niti dolazio'.

Potom je nakon junačkog poraza (1:2) na Poljudu i gola Eleza u 87. minuti izjavio još iskrenije: 'Nadam se da će oavj gol pomoći Hajduku da dođe do titule prvaka'.

Poslije te izjave šibenski Funcuti su uzeli na zub Računicu i nema utakmice u kojoj ga ne 'počaste' slavom uvreda. Koliko znamo, nitko nije 'razapeo' Stevena Gerarda ili Josea Mourinha koji su slično zaželjeli titule Liverpoolu i Interu, iako su trenutačno na klupama Aston Ville i Rome. No, nama još očito treba dosta vremena da dođemo do pristojne razine sportske i opće kulture...:

- Šta više o tome govoriti, ja sam zatvorio tu priču - komentira danas Računica.

Premda je njegov Šibenik rezultatski miran jer je odavno osigurao ostanak, Narančasti su ponovno u žiži javnosti. Shodno tome i Računica, jer Šibenik sada stvarno može pomoći Hajduku, ako u nedjelju uzme bod ili bodove Dinamu na Šubičevcu:

- A na kraju tako ispada, međutim želim reći jasno i glasno: 'Mi ćemo u nedjelju igrati za sebe, za svoj grad i klub - odagnao je u startu Računica bilo kakve spekulacije o tome hoće li Šibenik naginjati bijeloj i plavoj boji u nedjelju.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Otkako su završene utakmice Rijeke i Hajduka te Dinama i Osijeka veliki je pritisak na igračima Šibenika:

- Je, je, pritisak je veliki... Ali, taj pritisak može biti problem, ali može biti i veliki poticaj. Maksimalno želimo rasteretiti igrače kako bi pokušali odigrati najbolju utakmicu sezone, jer samo ako tako odigramo možemo pomrsiti račune Dinamu. Moramo nastojati zaboraviti na sve priče oko nas. Ponavljam, igramo za sebe, ali želimo pokvariti planove Modrima govori trener Šibenika.

Najavljuje se kako će Šubićevac u nedjelju biti obojen u plavo. Ili, BBB-ovci bi rado proslavili novi naslov prvaka baš u Dalmaciji:

- Znamo da je to njihov cilj. Međutim, mi ćemo dati sve od sebe da se njihova planirana fešta ne dogodi baš u Šibeniku. Trebamo igrati s istim žarom i istom energijom s kojom smo igrali na Poljudu protiv Hajduka. Ako bude tako, onda vam nitko ništa ne može prigovoriti, bez obzira kako završi utakmica - odgovara Računica.

U vašoj momčadi je puno igrača koji su prošli kroz Poljud, bilo u mlađim kategorijama, ali i kao prvotimci. Hoće li oni biti dodatno motivirani protiv Dinama?

- Imamo mi i igrače koji su ugovorima vezani za Dinamo... Dakle, imamo jedne i druge. Ponavljam, momci su svjesni svih tih pritisaka sa strane, A što se motiva tiče - gdje ćeš većeg motiva od činjenice što igraš protiv lidera prvenstva i najkvalitetnije ekipe u ligi - ističe kormilar Narančastih.

Hoćete li zaštititi igrače Dinama na posudbi (Marin, Vidović, Julardžija) i možda ih izostaviti s ove utakmice?

- Čujte, nemam ja na raspolaganju baš širok roster igrača pa da mogu rotirati... Znate da sam još prije nekoliko kola najavljivao da će više prigoda dobiti igrači koji su manje igrali. Prije svega, tu sam mislio na juniore, ali oni su sada potrebniji u svojoj kategoriji, da osiguraju ostanak u ligi. Inače. ovo je utakmica koju igraju najbolji i najspremniji igrači. U ovom trenutku najmanje je bitno navija li netko za Hajduk ili Dinamo, odnosno je li mu srcu bliža bijela ili plava boja jasan je Računica.

Jednako je čvrsto odlučio da se među vratnice vraća Rogić, premda je mladi Đaković odlično branio u Puli:

- Tako smo ranije odlučili, da će Rogić braniti protiv Dinama, a Đaković kontra Istre i u zadnjem kolu s Lokomotivom- pojašnjava Računica.

Taman kada je stabilizirao obranu koja je 'puštala' na sve strane tijekom proljeća, Računicu su zadesili novi problemi:

- Ta obrana me ubija... Da, Šimunović ima tri žuta kartona, a Perić se ozlijedio u Puli, tako da praktički pred sam početak utakmice nećemo znati hoće li biti spreman. Iz ove kože se ne može, opet ćemo morati nešto kemijati- govori Računica.

Zato je puno veća šansa da će Računica na raspolaganju imati barem udarni napadački trio (Grezda,Delić, Marin):

- Ha, nekih problema s ozljedom ima Grezda, ali vjerujem da će zaigrati. Odavno govorim da ta trojica igrača mogu napraviti štetu svakoj obrani u Hrvatskoj, pa tako i Dinamu - završio je trener Šibenika.

18. travanj 2024 22:06