StoryEditorOCM
NogometŠIBENIKOV VEZNI DŽOKER

Davor Kukec (31), nekadašnji igrač Intera iz Zaprešića, nakon angažmana u Grčkoj i Češkoj stigao je na Šubićevac (FOTO)

29. siječnja 2018. - 20:22

Posljednjih dana čelni ljudi Šubićevca, braća Joso i Ivan Bulat te trener nogometaša Šibenika Borimir Perković, zadovoljno trljaju ruke. Jedan od razloga je svakako i taj što je potpis na vjernost Šubićevcu stavio iskusni 31- godišnji Davor Kukec. Nije tajna da je nekadašnji igrač Intera iz Zaprešića davna želja trenera Perkovića. Navodno, Kukec svojim igračkim kvalitetama jamči da Šibenikov san o plasmanu u 1.HNL na proljeće i nije samo san. Jamstvo u tom smislu je i Kukecov bogati nogometni životopis. Naime, riječ je o igraču koji je skupio 127 nastupa i zabio 21 gol u češkoj Prvoj ligi, ponajviše u Baniku iz Ostrave. Također, Kukec ima 42 "kapice" i 8 pogodaka iz 1.HNL. Na koncu, zabilježio je i 34 nastupa u grčkom Panionisu što mu je bio prvi inozemni angažman nakon što je otišao iz zaprešićkog Intera u igračku pečalbu.


Problemi u Pribramu


- Dakle, po svemu navedenom radi se o "kapitalcu" za jednoga hrvatskog drugoligaša kao što je Šibenik. Novog veznjaka "narančastih" na početku razgovora smo stoga i upitali kako je moguće da je jedan takav "kapitalac" završio na Šubićevcu, to više što Šibenik nema veliku financijsku moć kojom bi privukao kvalitetne igrače?
- Iskreno, zadnjih godinu dana baš se i nisam naigrao u Češkoj. Najprije sam imao problema s ozljedom medijalnih ligamenata. Potom je u moj bivši klub Pribram došao novi trener, koji je htio dati prigodu mladim igračima. Meni je poručio da mogu potražiti novi klub, no to nije bilo moguće jer je sezona već bila počela. Na koncu, jedno jutro mi je kazao da više ne dolazim na trening i preostalo mi je samo da se tužim s klubom. Nadalje, u Češkoj više nisam uživao, psihički sam sve teže izdržavao i morao sam promijeniti sredinu - počeo je naš razgovor Davor Kukec, novi igrač Šibenika.

- Navodno ste čelnicima Šibenika kazali da u Hrvatskoj želite igrati samo na Šubićevcu?
- Istina, tako sam i rekao. Obećao sam da ću doći u Šibenik, ako se vratim u Hrvatsku.

- Čime vas je Šibenik toliko privukao?
- Čujte, ja sam već dugo prijatelj s Josom Bulatom i to preko našeg zajedničkog prijatelja Antonija Franje, nekada sjajnog nogometaša Zagreba. To je svakako jedan od razloga. Osim toga, Šibenik već dugo nije bio u 1.HNL. Čini mi se da je vrijeme da se Šibenik vrati u Prvu ligu, što ovaj grad i klub svakako zaslužuju. Ja osjećam tu šansu, trebali bi i mlađi igrači. Oni moraju znati da im je 1.HNL odličan izlog i da se od tamo puno lakše mogu prodati. Dakle, Šibenik mi je odlična prigoda da se vratim ozbiljnom nogometu, a isto tako vidim priliku za plasman kluba u 1.HNL, zašto ne?


Varaždin najopasniji


- Pred kraj jesenskog dijela sezone ste neko vrijeme trenirali s momčadi Šibenika. Dakle, imali ste prigodu dobro upoznati ekipu.
- Jedno vrijeme sam individualno trenirao u Pragu, pa me je Joso Bulat pozvao da treniram sa Šibenikom. Bio sam s dečkima dva tjedna i shvatio da imamo dobru ekipu. U grupi je nekolicina vrlo dobrih mlađih igrača, a naravno tu je i prekaljeni Mehmed Alispahić. Gledao sam uživo i utakmice sa Sesvetama i Dinamom 2. Prava je šteta što smo imali lošijih desetak minuta sa Sesvetama u kojima smo primili dva gola. Sve ostalo bilo je vrlo dobro. Također i utakmica s Dinamom u kojem je prema prikazanom Šibenik trebao slaviti. Šteta što u te dvije utakmice nije ostvaren puni plijen, sada bi sve bilo lakše. Na koncu, momci su pokazali i veliki karakter,vrativši se iz minusa protiv Varaždina. Ruku na srce, ne poznajem toliko glavne Šibenikove konkurente u borbi za vrh drugoligaške ljestvice, ali zasigurno će jedan od najozbiljnijih biti baš Varaždinci. Sjećam se nekih njihovih igrača još dok sam igrao u 1.HNL, primjerice Darija Jerteca, a imaju i lijep stadion, bogatu tradiciju...

- Pa, i Šubićevac je lijep stadion, šibenska tradicija je više nego duga...
- Naravno, u pravu ste. Šibenik ima i odlične navijače. Uvijek kada sam s Interom dolazio na Šubićevac bila je super atmosfera. Nadam se da će nas šibenska publika pratiti ovog proljeća. Znate, potpora s tribina puno znači igračima. No, sve će ovisiti o nama. Šest bodova zaostatka je itekako dostižno. Osobno, držim da će prve dvije-tri utakmice puno toga odrediti. Trebamo stisnuti, probati dobiti i onda će navijači sigurno pohrliti na Šubićevac.


Poželjna konkurencija


- Vjerojatno je i trener Borimir Perković jedan od razloga zašto ste za nastavak karijere odabrali Šibenik?
- Perković mi je bio trener u Zaprešiću, ali ne predugo. Inače, u dvije i pol godine koje sam proveo u Interu promijenilo se dosta trenera. Što se Perkovića tiče, mogu kazati da je on jako dobar čovjek. Mislim da je u međuvremenu skupio i dosta iskustva. Nedvojbeno, koristila mu je i suradnja s izbornikom Dalićem. Također, mogu reći da su treninzi pod Perkovićem vrlo ozbiljni i da se trener poštuje.

- Jeste li s trenerom razgovarali o vašoj ulozi u momčadi Šibenika?
- Ne još. Ali, jasno je da se od mene očekuje da pomognem momčadi i donesem kvalitetu više. Inače, još ni ne znam koju ću poziciju igrati, niti hoću li uopće igrati. U ovom razdoblju je najvažnije ozbiljno se primiti posla. O ulogama u momčadi još je prerano govoriti, sve će jasnije biti nakon prvih pripremnih utakmica.

- Za vas se govori da možete pokriti sve tri pozicije u polušpici. Gdje se osobno najbolje osjećate?
- Najbolji nogomet sam igrao na mjestu iza klasičnog napadača. No, u karijeri su me gurali i na bokove. Inače, kao mlađi sam
jako puno driblao. Što sam stariji sve manje to činim.

U veznom redu Šibenika je golema konkurencija. Osim vas, tu su još Alispahić, Španja, Bulat, Roca, Celić, Banić,...
- To je točno, ali zdrava konkurencija je poželjna. Tijekom sezone se svašta može dogoditi. Događaju se ozljede, kartoni... Lijepo je saznanje da kvalitetnog igrača može zamijeniti jednako dobar nogometaš.


Pohvale 'Šimunu'


- Hoće li ti silni veznjaci imati koga hraniti loptama? Naime, Šibenik u rosteru ima samo jednoga klasičnog napadača - Marka Brekala.
- Imate pravo, imamo na raspolaganju samo jednog napadača. No, to nije pitanje za mene, to je više stvar uprave kluba. Tko zna, možda nam se još netko i priključi.

Kako vam se sviđa privatni život u Šibeniku?
- Jako sam zadovoljan! Nemojte ovo shvatiti kao reklamu, ali moram pohvaliti ljude iz restorana "Šimun". Nevjerojatno je kako je svako njihovo jelo ukusno. Inače, ja obožavam kuhati. Naročito, ribu. U Češku sam redovito nosio lignje ili škampe, budući da kod njih takvih delicija baš i nema.

- Premda je Kukec pravi purger, more i ribu voli kao fetivi Dalmatinac.
- Istina! Evo, protekli vikend smo imali slobodno i ja sam ostao u Šibeniku. Budući da obožavam ribolov i u automobilu uvijek imam spremne štapove otišao sam prema Zatonu. Pokušao sam nešto uloviti, ali nije bilo sreće. Valjda ću bolje sreće biti drugi put...

- Valjda će i u svom drugom nogometnom pokušaju na Šubićevcu Kukec imati više sreće nego u prvom. Pomniji pratitelji nogometa sjetit će se da je Kukec bio na treninzima u Šibeniku početkom sezone 2006./2007. Je li tada bilo po onoj "Pudar ga nije volio"?
- A ne, nije stvar u tadašnjem treneru Ivanu Pudaru. Problem je bio u tome što me Inter nije puštao. Premda su Zaprešićani ispali iz 1.HNL, a Šibenik bio upravo ušao. Sjećam se da je te sezone proigrao Ante Rukavina... Od ostalih tadašnjih igrača Šibenika najviše su mi u sjećanju ostali Ante Bulat i Marko Kartelo - prisjetio se Kukec na kraju razgovora svog prvog boravka na Šubićevcu.

19. travanj 2024 05:19