StoryEditorOCM
NogometDRUŽENJE S NOVINARIMA

Dalić otkrio što je s dvojicom stožernih Vatrenih: ‘Imamo plan! Dobijemo li, 99 posto smo na Euru‘

Piše Sportske novosti
11. listopada 2023. - 19:17

Hrvatska nogometna reprezentacija će u četvrtak od 20:45 u Osijeku ugostiti Tursku u sklopu sedmog kola kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2024. godine. Uoči te utakmice, pred novinare će od 18.30 sati na Pampasu izaći izbornik Vatrenih Zlatko Dalić te kapetan reprezentacije Luka Modrić.

Poznato je da Hrvatsku muče problemi s ozljedama brojnih prvotimaca. Nema Ivana Perišića i Luke Ivanušeca, otpao je Andrej Kramarić, oprostio se Marko Livaja, a pod velikim znakom pitanja su nastupi Petkovića, Šutala... Poznato je da Dalić ne voli otvoreno pričati o sastavu na dan prije utakmice, no bit će zanimljvo čuti koju o stanju igrača čijem se nastupu nada već u četvrtak.

- Stadion je impresivan, samim dolaskom izvana izgleda fenomenalno. Napokon sam doživio da i u Hrvatskoj mogu igrati na europskom stadionu. Nadam se da ćemo ga pamtiti i po rezultatu što bi nam uvelike otvorilo put prema Europskom prvenstvu - rekao je Luka Modrić u uvodu pa nastavio:

- Svježine i motivacije uvijek ima, dobro se osjećam, pun sam elana i jedva čekam opet predvoditi Hrvatsku kao kapetan. Ako bude jedanaesterac još ćemo vidjeti tko će pucati. Naravno da bih volio preuzeti odgovornost, kao i uvijek Izostanci su dosta veliki hendikep za nas, ali ovo je isto tako velika prilika i za one igrače kojima će izbornik dati šansu da se dokažu. Ovo su utakmice koje svakome mogu promijeniti reprezentativnu katijeru. Od svih igrača očekujem da iskoriste svoju priliku i dokažu zašto su tu.

Modrić se osvrnuo i na slučaj Livaja.

- Nisam razgovarao s Livajom. Jedino što mogu reći na tu temu je da mi je žao da nije s nama. On je donio odluku i to treba poštovati i zahvaliti mu se na svemu onome što je dao za reprezentaciju, pogotovo u Kataru gdje je igrao važnu ulogu - rekao je Modrić pa najavio okršaj s Turskom.

- Čeka nas teška utakmica protiv odlične ekipe. Puno smo puta igrali s Turskom i svaka utakmica je više manje bila neizvjesna i teška. Puni smo želje da odigramo veliku utakmicu na novom stadionu i nadam se da ćemo to i napraviti, ali da nas čeka jako teška utakmica protiv ekipe prema kojoj imamo veliki respekt to je definitivno točno.

image

 Luka Modrić

Vlado Kos/Cropix

Kapetan se čuo sa Ivanom Perišićem.

- U kontaktu sam s Perišićem. To je veliki udarac za nas, znamo koliko nam znači. Poznavajući njegov karakter i radne navike, vjerujem da će se vratiti na pravi način i na razinu na kojoj je bio prije ozljede. Naravno da bismo ga htjeli imati što prije, ali najvažnije je njegovo zdravlje, ne treba žuriti. Čekat ćemo ga koliko god treba.

Modrić se osvrnuo i na svoju situaciju u klubu.

- To je nova situacija za mene. Ne igram kao prije i koliko bi htio. Ja uvijek želim igrati, ne želim odmore, jer tako se najbolje osjećam i najbolje spremam za utakmice. Ova situacija može imati neke pluseve za budućnost, ali ja želim igrati ako treba i svaka tri dana. Sve to je normalan proces, ja ga prihvaćam i moram nastaviti dalje.

Modrić je dobio i pitanje o novom wunderkindu u redovima Reala.

- Guller je odličan dečko, ekstra talent, šteta što zbog ozljede to još nije imao prilike pokazati madridskoj publici. Pred njim je blistava karijera i vjerujem da će donijeti puno sreće navijačima Reala. Ardu treba pustiti da bude Arda Guller i ne treba mu stavljati terete i uspoređivati ga s bilo kime pa ni sa mnom.

Kapetan se vratio na Tursku i ozljede koje desetkuju Vatrene.

- Svaki put kada bi neki igrači nedostajali, uvijek bismo se skupili, pokazali snagu i kao kolektiv ih nadomjestili. Livaković nam nije previše pričao o turskim igračima jer ih ionako jako dobro poznajemo.

Nakon Modrića novinarima se obratio izbornik Dalić.

image

 Zlatko Dalić

Vlado Kos/Cropix

- Ovo je ključna utakmica odlaska na Euro, tako o njoj razmišljamo. Uvijek je pritisak, netko fali, nekoga nema, sada smo bez dva igrača koji su najbolji strijelci u mome mandatu i kada god bi bilo teško netko od njih je zabio. To je za nas veliki hendikep. Imamo i druge igrače koji čekaju svoju šansu, ali nećemo im stavljati pritisak da ne bi izgorjeli. Igrat ćemo kao momčad i pokušati pobijediti utakmicu.

Što je s ozlijeđenima? Ima li šanse da zaigraju?

- Kako stvari stoje Juranovića i Petkovića nećemo forsirati. Bit će na klupi i pripremat ćemo ih za Wales. Bio bi prevelik rizik da ih sada stavimo. Gore tražimo rješenjenja, Brekalo igra dobro u Fiorentini, najviše voli igrati na lijevoj strani i sada mu se otvorila prilika, no tu su i i Majer i Vlašić. Pašalić ima odgovornost i disciplinu i njega vidimo na desnoj strani. Musa je, pak, u vrhu napada u prednosti pred Beljom - otkrio je Dalić pa nastavio:

- Nisam zabrinut, vjerujem igračima koji su tu. Imamo veliki motiv, a imat ćemo i sjajnu podršku. Kada igramo protiv Latvije i Armenije meni još gore nego kada igramo protiv Brazila i Argentine. Htio bih što prije riješiti pitanje plasmana na Europsko prvenstvo, a sutrašnjom pobjedom možemo riješiti 90 posto toga. Sve kreće od obrane, ali bitno da da obranu igramo kao cjelina, a ne samo zadnja četiri igrača s kojima možemo biti zadovoljni u svakom pogledu. Na stoperima imamo dvojicu mladih igrača koji izrastaju u svjetske klase.

Turska ima novog izbornika. Na klupi je Vincenzo Montella.

- Dolazak novog iztbornika nam otežava situaciju. To je novi stil, novo dokazivanje igrača. Nismo mogli napraviti neku posebnu analizu, proučavali smo kako je radio u Adani gdje je preferirao pas igru - kaže Dalić pa dodaje:

- Nije potrebno da što govorim oko novog stadiona, gdje smo bili 2018. tu smo i danas po pitanju stadiona. Nama su važna tri boda i nebitno je kada ćemo zabiti. Bitno je strpljenje i da igrači ne gube glavu, bitno je da ne srljamo, ne gubimo glavu i da ne idemo grlom u jagode. Trebamo igrati svoju igru i šansa će doći.

28. travanj 2024 18:11