StoryEditorOCM
NogometIZBORNIK PRELOMIO

Dalić objavio popis za SP, otpao Biličanin Ćaleta- Car: ‘Iza odluke stojim milijun posto‘

Piše Robert Matteoni/SN
9. studenog 2022. - 11:35

Ivo Grbić i Kristijan Jakić pobjednici su foto- finiša borbe za odlazak u Katar. Oni su dobili posljednja otvorena mjesta na reprezentativnom popisu jer ostalo se zapravo znalo od ranije, pogotovo što se nitko nije toliko istaknuo da bi gurnuo u drugi plan bilo koga od igrača koje je izbornik odabrao već za rujanske akcije Lige nacije.

Zlatko Dalić objavio je svih 26 igrača koje vodi na Svjetsko prvenstvo., a to su:

Vratari: Livaković, Ivušić, Grbić, obrambeni igrači Juranović, Stanišić, Šutalo. Erlić. Gvardiol, Lovren, Vida, Sosa i Barišić

Vezni igrači: Modrić, Kovačić, Brozović, Majer, Sučić, Vlašić, Pašalić i Jakić

Napadači: Perišić, Oršić, Budimir, Livaja, Petković i Kramarić.

Otpali su te se nalaze na listi pretpozova Labrović, Kotarski, Ćaleta-Car, Pongračić, Ivanušec, Brekalo, Čolak i Mišić.

Vatreni se okupljaju u nedjelju i ponedjeljak, a u ponedjeljak u 17 sati lete u Rijad gdje će u srijedu 16. studenoga odigrati prijateljsku utakmicu sa Saudijskom Arabijom u 11 ujutro po hrvatskom vremenu. Uz prijenos na Novoj TV. Prvi nastup na SP- imaju protiv Maroka 23. studenoga.

Koliko samopouzdanja ima izbornik?

- Vjerujem u ove igrače i reprezentaciju kao i uvijek te u moj stožer i rad. Očekivanja su jako velika, tako i moja, ali moramo biti objektivni da isto tako 10 ili 12 reprezentacija se s punim pravom nada da bude svjetski prvak. Želim skinuti pritisak jer on ne donosi ništa dobroga. Imamo veliko samopouzdanje, sjajnu reprezetaciju, ali nema euforije.

Zašto u Katar ne vodite Čolaka?

- Dobar igrač, dao je 11-12 golova, to poštujem i cijenim, ali ovo je naša odluka iza nje stojim milijun posto. Ja biram i odgovaram, Budimir je tu je nam daje veliku snagu koja nam treba, on nam daje agresiju i skok igru, pogotovo defenzivnu. Uvijek će biti nezadovoljnih i sretnih izborom, nisam bio sklon na SP voditi nekoga tko je prvi put s nama kao što je Mišć. On je u mojim planovima za budućnost. Jakić igra u Eintrachtu. Kod stoper su Lovren i Vida dugo s nama, vida će se oporaviti do vikenda i Olympiacosa.

U Rusiju se išlo s manje optimizma:

- Pitanje je je li bolje ići s manje ili puno očekivanja. Utakmica Lige nacija su bile vrhunske te smo s pravom optimisti, ali moramo biti realni. Najvažnija je prva utakmica s Marokom u kojoj možemo napraviti puno. Na tome je cijeli fokus. To želimo dobro napraviti. Digli smo se, nakon Austrije 0:3 malo tko je očekivao ovakav preobražaj reprezentacije, snagu i energiju koju su pokazali i to mi daje za pravo. Samo daj Bože da se nitko ne ozlijedi i idemo napraviti što možemo. Ići ćemo korak po korak, velika je stvar što je Hrvatska na Svjetskom prvenstvu.

Kako je Brozović?

- Igrao je protiv Juventusa, očekujem veću minutažu u sljedeće dvije utakmice. On je jedna od najvažnijih karika, preko njega puno toga rješavamo, nositelj je igre, čini taj naš veliki vezni red i bez njega to nije ista priča. Nadam se da će biti pravi iako je pitanje forme. Ima vremena da dođe u nju.

Je li vodio računa o tome kako će se ponašati igrači koji ne igraju?

- Tko nije spreman to prihvatiti morat će otpasti, neki su i otpali. Opet ću obaviti razgovor, ne bih volio da pošaljem nekoga kući, ali morat ću to napraviti, premda ostali s 20 igrača. Ili 25. Za Hrvatsku moraš dati sve od sebe, igrao minutu ili ništa. Svima ću to objasniti da im bude jasno.

Ima li dvojbe oko početnog sastava?

- Zna se gotovo sve, osim pozicije napadača i ovisno o njemu desnog krila. Samo da budu svi zdravi. Imamo širok izbor da svatko tko uđe donese živost i energiju. Pogledat ćemo još jednom Maroko i na temelju toga odraditi napadača.

26. travanj 2024 18:20