StoryEditorOCM
Nogometsporne odluke

Dadić, Čulina, Majstrović... Nastavi niz! Šibenčani su jedva preživjeli još jedan masakr u režiji sudaca iz Dalmacije

Piše Ivo Mikuličin
22. svibnja 2024. - 18:32

Sve je dobro, što se dobro svrši! Od te stare sportske, ali i životne istine nismo bježali poslije pobjede nogometaša Šibenika u, blago rečeno, dramatičnoj utakmici s Vukovarom (2:1).

No, nismo ni "kontrirali" onima koji su dobronamjerno upozoravali na neke šibenske slabosti "debelo" izražene u prvom poluvremenu tog nadmetanja. Poput: "Za plasman u društvo najboljih moramo igrati puno bolje u očekivanom završnom derbiju sa Zrinskim" (Ivan Božić, veteran Šibenika i bivši trener Vukovara) ili procjene Branka Karačića, koji je davno uspješno brodio na Šubićevcu, a danas slaže nogometni mozaik u herojskom gradu na Dunavu, a koji je mirno kazivao:

- Šibenčani su u utakmicu ušli nedovoljno agresivno, a poslije primljenog pogotka djelovali na trenutke previše nervozno! Ipak, najteža konstatacija za nas, koji volimo balun i pismu s okusom mora i soli, bila je procjena kako je sudac Toni Dadić svojim odlukama u prvom poluvremenu samo nastavio niz pogrešaka sudaca dalmatinskih korijena na štetu "Narančastih".

Dadić je samo formalno iz Zagreba, ali rodoslovljem pripada Dalmatinskoj zagori. Baš kao i Splićanin Marino Majstrović, koji se ne tako davno preselio u Crikvenicu, a koji je sa svojim suradnicima obavio "oružanu pljačku" na utakmici Jarun – Zrinski (1:2). Jednako, kao i internacionalac Ante Čulina, adresom iz Zagreba, a korijenima iz zadarske Pridrage, u jesenskom nadmetanju Zrinski – Šibenik (2:0). No, gotovo više od Dalmatinaca (s lošim namjerama) na novim adresama nerviraju nas "mudraci" u šibenskim redovima, koji "nisu vidjeli" loše suđenje Dadića u prvom poluvremenu zadnje utakmice. Za razliku od Denisa Brašića, desne ruke vlasnika kluba Željka Karajice, koji je na vrijeme i definitivno shvatio staru misao pokojnog kolege Zvone Mornara "da, ako u vučjoj jami ne zavijaš kao vuk, onda si blesav i glup!"

TV-cenzura

Kako nazvati činjenicu da u kratkoj televizijskoj reportaži s utakmice Šibenik – Vukovar nije prikazan, blago rečeno, sporan moment, kad vratar gostiju Mandić zahvatom, nalikom na "catch as can" u svom kaznenom prostoru ruši šibenskog napadača Toševskog!? Je li riječ o televizijskoj cenzuri, vezanoj za poslovne veze s tvrtkom Osječko pivo ili nečem još gorem!?

Neki će (ne)izravne propuste na štetu Šubićevca tumačiti "sudačkim neiskustvom" ili "stjecajem okolnosti", no autor ovih redaka je dovoljno star da bi bježao od stava kako su sve rabote dio naputaka "sudačkih suflera" ili nečeg, što je još gore. Nečeg, o čemu se glasno šuška, ali se ne smije decidirano pisati u nedostatku "golih" dokaza, koji su gotovo više za sudsku nego nogometnu raspravu.

Zaslužili smo prvu ligu!

Zato smo i odlučili iduće retke ustupiti upravo glasnim razmišljanjima već spomenutog Brašića, te njegovih istoimišljenika i najbližih suradnika Hrvoja Kulušića, Sabrine Buljubašić, Stipe Dramca, Marka Nenadića… Ne slučajno, jer se opća mobilizacija ćuti ne samo na Carevićevim treninzima, već i na gornjem katu Šubićevca.

- Uvjeren sam da ćemo slaviti na kraju sezone iz prostog razloga što igramo najbolji nogomet. Napravit ćemo u tom smislu sve što je u našoj moći. Uostalom, tako nešto sam obećao i Vama, i svima, koji žive s klubom. Puno nam znači silna potpora Funcuta i ostalih šibenskih prijatelja nogometa, kao i podatak kako nam je gradonačelnik dr. Željko Burić obećao nove reflektore na stadionu, koji je u krajnjoj liniji bio i ostao gradski. Neovisno o našim usporednim planovima jačanja kluba. Točnije, da natjecateljske napore prate projekti natkrivanja istočne tribine, instaliranja novih stolica na tribinama, izgradnja podzemne garaže i šoping – centra na južnoj strani stadiona… – kazivao nam je Denis Brašić, koji je bio ljut kao ris zbog lošeg suđenja u prvom poluvremenu utakmice Šibenik – Vukovar, ali koji se svejedno nije htio vraćati na ne baš korektnu arbitražu već spomenutog zagrebačkog Dalmatinca, Dadića.

image

Funcuti ne odustaju, tu su uz svoj klub

Nikša Stipaničev/Hanza Media

Za timski rad na gornjem katu Šubićevca najzaslužniji je, dakako, predsjednik Željko Karajica i njegova poslovno-sportska grupacija, koja nosi ime SEH.

- Da ne vjerujemo Karajici i njegovoj grupaciji vjerojatno ne bismo ni stigli na Šubićevac. Možda dio građana Šibenika nije ni svjestan kako mi gradski stadion ne želimo sačuvati samo za nogomet, da su planirani koncerti i utakmice američkog nogometa. Da Šubićevac postane sportsko-zabavno središte u punom smislu te riječi – unisoni su direktorica Sabrina Buljubašić, inače bivša nogometašica, i glasnogovornik kluba Marko Nenadić. Kako u cijeloj priči preskočiti sportskog direktora Hrvoja Kulušića, koji je, uz pomoć vlasnika i trenera Marija Carevića, minulog ljeta počeo posao praktički od nule, jer su stručnom stožeru na raspolaganju bili praktički samo vratar (i kapetan) Antoni Đaković i "poslovođa", Španjolac Iker Pozo!? Samo sitničavci mogu aktualnoj šibenskoj selekciji tražiti velike mane, a još manje prigovoriti treneru Careviću na stvaranju homogene momčadi od igrača pristiglih "sa svih strana svijeta". Ne samo iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Unutrašnje pričuve

Ako ičim trener Šibenika Mario Carević u nadmetanju s Vukovarom može biti zadovoljan, to je, nema sumnje, otkrivanje "unutrašnjih pričuva". A to je, prije svega, sposobnost Kolege da se s pozicije win-beka prebaci u ofenzivni red, kao i čvrstinu njegova zamjenika na desnom boku Bruna Brajkovića. Istodobno, kao i da polako iz utakmice u utakmicu napreduje Skradinjanin Ivan Laća, podgrijavajući nadu kako će se od "vječnog" talenta preobraziti u zrelog napadača.

Ta saznanja prije utakmice s Dubravom silno su važna, zbog jasnih i očitih problema oko izbora prve jedanaestorice. U fazi rekonvalescencije su napadači Ivan Božić i (pogotovu) Carlos Torres, a "požutio" je i zapovjednik obrane Robert Punčec.

- Trebaš se čuvati trećeg kartona protiv Dubrave – dobacio je poslije zadnje utakmice Carević Španjolcu Ikeru Pozu, na što je on uzvratio "Don t worry, chief". U konkurenciju se, međutim, vraća vezist Marjanović, koji je prebolio "žuticu" (čitaj: treći karton), izostankom s utakmice protiv Vukovara.

Već spomenuti veteran Ivan Božić gledao je utakmicu Dubrava – BSK(4:0), kojom je domaćin definitivno osigurao ostanak u drugoligaškoj konkurenciji.

- Dubrava će na Šubićevac stići u ležernom, opuštenom izdanju. Dakako, ne i bez želje za korektnim nadmetanjem – kazivao je Božić dijelu šibenskih novinara. Ono "ležerno, opušteno" može kriti i svojevrsnu opasnost ili, nema sumnje, kako Šibenik mora itekako ozbiljno shvatiti posljednju prepreku prema derbiju u osječkom Gradskom vrtu. Ostaje, dakako, i pitanje hoće li Zrinski bezbolno proći gostovanje u Vukovaru kod bliskih susjeda i dojučerašnjih rivala u borbi za vrh!? Ili, tko će u Gradskom vrtu morati jurišati na pobjedu, Šibenčani ili domaćin!?

- Mi ćemo protiv Zrinskog igrati jednako motivirano kao na Šubićevcu. Iz više razloga – kazao nam je u prolazu iskusni trener Branko Karačić, rado viđen u Šibeniku, koji već polako priprema Vukovarce za novu sezonu.

A što drugo reći na to, nego živi bili, pa vidjeli!

14. lipanj 2024 04:38