StoryEditorOCM
NogometPoznat kalendar

Čeka nas najneobičnija sezona HNL-a ikad: Počinje Superkupom, a zbog SP-a će trajati čak 11 mjeseci!

Piše Tomo Ničota/Sportske novosti
24. svibnja 2022. - 08:39

Nakon najneizvjesnije, čeka nas najneobičnija sezona HNL-a! Zbog rasporeda, zbog Svjetskog prvenstva u Kataru u zimskim mjesecima, bit će drugačija od dosadašnjih, nije se bilo lako prilagoditi kalendaru natjecanja. Počet će sezona 2022./23. utakmicom Superkupa 9. srpnja. Dinamo dočekuje pobjednika Kupa, bude li to Rijeka, mogu Modri i riječki Bijeli komotno prvo odigrati Superkup iz 2020. koji do danas još nije odigran, zbog posljedica pandemije.

Pa onda ovaj Superkup odigrati u siječnju, možda kao uvertiru nastavka prvenstva, budući da će pauza ove godine biti dulja, trajat će više od dva mjeseca, kao nekad kad su prvoligaši, zbog loših uvjeta, blata i kaljuže, prvi dio sezone okončavali u prosincu, a nastavljali tek u veljači.

Tjedan dana nakon Superkupa, 16. srpnja, na programu je prvo kolo nove sezone. U jesenskom dijelu prvenstva odigrat će klubovi 17 kola, natjecanje će završiti 12. studenoga. Tada kreće ludnica Mundijala, koji završava 18. prosinca, otprilike u terminu kada bi, u normalnim okolnostima, završila i jesenska polusezona HNL-a.

Naravno, do 12. studenoga morat će klubovi, uz 17 kola, odigrati i sve europske utakmice (nadajmo se da će više klubova igrati u nekoj od skupina), te 1/16 i 1/8 finala Kupa. Preostale kup-utakmice igrat će se na proljeće. Dobra je stvar što se natjecanja tiče da će najesen biti tek jedna reprezentativna stanka, ona u rujnu, u listopadu će klubovi biti u full pogonu. Stanka će u HNL-u trajati skroz do 21. siječnja, tada će se igrati 18. kolo, a sezona će trajati čak do 3. lipnja. Teško se i sjetiti kad je zadnji put HNL ušao u lipanj (ne računajući pandemijsku 2020.), trajat će sezona skoro punih 11 mjeseci. Finale Kupa, pak, programirano je za 24. svibnja 2023.

Srećom po klupska natjecanja, iduće godine nema velikih nogometnih smotri, pa je i to omogućilo da se prvenstva malo produlje, ali zato stanka uoči sljedeće sezone neće biti preduga jer 2023. vraća se nogomet u stari ritam, pripreme će krenuti već desetak dana nakon kraja sezone.

23. travanj 2024 23:03