StoryEditorOCM
Nogometvraća se u postavu?

Ćaleta Car optimist uoči Španjolske: Primali smo neke glupe golove, ali znamo koje su nam prednosti nad njima

Piše Frane Vulas/SD
26. lipnja 2021. - 11:58

U početnoj postavi Hrvatske u osmini finala Eura protiv Španjolske u Kopenhagenu očekuje se Duje Ćaleta-Car koji bi trebao uskočiti na poziciju kartoniranog Dejana Lovrena. Dva dana uoči susreta sa Španjolcima Ćaleta-Car se pojavio pred predstavnicima medija.

Za početak je prokomentirao izdanja obrane Hrvatske na Euru.

- Sigurno je da uvijek može bolje. Bilo je dobrih i loših stvari, ali mogli smo to i bolje, primili smo neke glupe golove. Mogli smo u nekim situacijama i bolje reagirati. Nadamo se da će sada biti bolje protiv Španjolske, da ćemo napokon ostvariti clean sheet – poželio je Ćaleta-Car.

Ima li Hrvatska prednost u napadačkom skoku?

- Mislim da ima. Čak i u ovim dosadašnjim utakmicama smo pokazali da tu možemo nešto napraviti. Protiv Češke smo imali dvije dobre prilike iz kornera, iz situacija koje smo uvježbavali na treninzima. Tim kombinacijama možemo puno napraviti problema protivniku. Imamo prednost u visini, treba to iskoristiti na najbolji mogući način. Sad smo protiv Škotske preko Perišića zabili iz kornera. Nadam se da možemo iskoristiti i taj segment naše igre – rekao je stoper francuskog Marseillea.

Španjolci su „snimljeni”.

- Gledali smo ih jučer, svaki dan imamo sastanke na tu temu. Pokazuju nam izbornik i stožer kako igraju, što vole, gdje su slabiji. Imali su određenih problema u prve dvije utakmice. Oni vole taj posjed, ali i mi imamo igrače koji se mogu nametnuti kroz posjed. Vidim tu našu šansu, presing na njih je segment koji oni ne vole – rekao je Ćaleta-Car.

Što je povratak Ivice Olića u stručni stožer donio momčadi?

- Tu je s nama od Rusije. Kao igrač i trener uvijek je bio tu za nas, za nas mlađe pogotovo. Ćorlukini i njegovi savjeti dosta nam pomažu. Šteta što se duže nije zadržao kao trener u CSKA Moskvi.

Nužna je kompaktnost obrane i vezne linije?

- Pogotovo se vidjelo kako nam je to nedostajalo protiv Engleske i Češke. Vidio sam najbolje protiv Češke s tribine kako smo bili postavljeni dosta široko, kako je bilo puno prostora između linija. Moramo svi biti kako jedno, ako se raširimo protiv Španjolaca ulazit će nam u međuprostore, a oni samo na to čekaju. Izbornik nam je na to već ukazao.

Koliko će Hrvatskoj pomoći dolazak navijača?

- Napokon više da će veći broj navijača moći biti uz nas. Prve tri utakmice bilo je na stadionu malo naših navijača. Drago nam je, sve su karte već prodane za naš sektor. Radujem se tome. Bilo je i vrijeme više. Nadam se da će nam pomoći da prođemo i ovu stepenicu – vjeruje Ćaleta-Car.

Bio si dio reprezentacije na SP-u u Rusiji, ali ovdje ćeš vjerojatno i zaigrati u početnoj postavi. Hoće li ti to biti najveća utakmica dosadašnje karijere?

- Sigurno jedna od najvažnijih u karijeri.

Za razliku od nekih prethodnih generacija ova Španjolska nema velikih superzvijezda, ali puca od kvalitetnih igrača. Tko je po tebi najkvalitetniji, najbolji igrač Španjolske?

- Dosta se promijenila Španjolska od one generacije Xavija, Inieste... Dosta je tu mlađih igrača, nema velikih zvijezda. Međutim, sve su to top klase. Ne znam, ne bih nikoga isticao. Gledao sam Morena na Maksimiru, čini mi se odličan igrač. Tu je i Morata, sviđa mi se Pedri iz Barcelone. Moramo se koncentrirati na sve njih – naglasio je Ćaleta-Car.

26. travanj 2024 15:23