StoryEditorOCM
NogometGlava u balunu

Buđenje nogometa u županiji na pogon Šibenika: Šubićevac potiče SOŠK i Janjevo!

Piše Ivo Mikuličin
23. siječnja 2022. - 11:53

Puno se zgodnih informacija poklopilo u zadnje vrijeme, kad je riječ o nogometnoj orijentaciji ne samo na Šubićevcu, već i na području Šibenskog nogometnog saveza uopće.

Prije svega, ohrabrujuće zvuči izjava novog kormilara Narančastih Zadranina Ferde Milina „kako će domaći, mladi igrači biti sve više u prvom planu na Šubićevcu. Da je u tom smislu već napravljen šestomjesečni program, te da će uskoro biti i sačinjen petogodišnji plan rada sa šibenskim nogometnim tićima“. Time nas je vratio u doba kratke „vladavine“ Tomislava Ivića, te puno dužeg boravka Stipe Kedže na Šubićevcu.

Moderni stoper

Kad bismo Ivića kao već priznatog svjetskog trenera sreli u nekoj od zračnih luka on ne bi pitao samo za Ivana Ninića, Gorana Jurišića ili Jeru Lovrića, kao zvijezde svog šibenskog sastava, već i za Filipića, Dragovića, Vukorepu, Nadovezu ili Blaću. Bolje rečeno momke, koje je po nogometnom talentu zapazio u mlađim kategorijama šibenskog drugoligaša.

- Za talent Nike Raka znao sam od prije, ali me svojom nadarenošću i ozbiljnim pristupom nogometu ugodno iznenadio još mlađi Viktor Damjanić. Momak, koji ima mnoge odlike modernog stopera. Visokog igrača, koji je „na ti“ s loptom – javio nam se Milin s istarskih priprema.

Glasna razmišljanjima o mladim igrača posve su u skladu s povratkom narančastih juniora u Prvu ligu, pa i pobjedama šibenskih „tića“ i pionira na međunarodnom turniru u Vodicama. Tamo, gdje se sve radi na stabiliziranju trećeligaša, ali itekako ulaže u rad s mladima.

- Više od 200 dječaka i mladića vježba u našem klubu. To želim posebno istaknuti zbog zlonamjernih priča da se u Vodicama briga o nogometu svodi samo na prvu momčad – kazivao nam je Ante Mihić, poznati vodički turistički djelatnik, koji ozbiljno participira u radu NK Vodice.

Još simpatičnijim doima se detalj s vodičkog turnira, što govori da su među „špigetama“, kako se zovu nogometaši dobi do 9 godina, dominirali dječaci Janjeva, potomci janjevskih doseljenika u Kistanje. U svojoj su kategoriji u Vodicama mali Janjevci bili superiorni u svakom pogledu. I momčadskom pobjedom i dometima pojedinaca. Najbolji strijelac bio je Luka Đira a najbolji igrač Marko Tomić. Treneri su najboljim obrambenim igračem proglasili janjevca Silvia Palića, a najsigurnijim vratarom Božu Antića, također, člana Janjeva.

Rad s mladima

Uspjeh Janjeva u Vodicama krije, međutim, i dva simpatična detalja.

Janjevci su na turniru nastupili pojačani Lukom Đirom iz skradinskog SOŠK-a i Markom Tomićem, članom drniškog DOŠK-a. Kao dokaz da nije zamro rad s mladima u tim starim nogometnim klubovima, čije su (seniorske) ambicije bile daleko više od sadašnjih skromnih dometa. U prvenstvu Dalmatinske lige prije točno 70 godina kninska Dinara i drniški DOŠK igrali su, primjerice, u konkurenciji sa Šibenikom!

- Mi nećemo ustrajati samo u radu s mladima. Kako smo na putu da konačno „papirnato“ riješimo pitanje vlasništva SOŠK-a glede travnjaka i svlačionica, jednako ćemo ustrajati u obnovi nekad izuzetno priznatog pionirskog turnira u Skradinu. Turnira, na kojemu su prve ozbiljne korake načinili i hrvatski nogometni velikani poput Zvone Bobana, Blaža Sliškovića, Zlatka Vujovića i drugih… Želimo dati svoj doprinos buđenju nogometa u našoj županiji, u čemu je najveći kotač-zamašnjak prvoligaš Šibenik – izjavio nam je Nikola Đira, bivša nada Hajduka i Šibenika, koji je brat dinamovcu Marku, te ujak mladom Laći, koji se sa Šubićevca otisnuo u drugi sastav zagrebačkih Modrih. Nogometni zanesenjak, koji je, priznaje, guštao u igri Janjeva na vodičkom turniru.

26. travanj 2024 06:03