StoryEditorOCM
Nogometnema kalkulacija

Borna Sosa najavio veliki okršaj protiv Belgije: ‘Treba biti oprezan, ali idemo na pobjedu‘

Piše Dražen Antolić/SN
29. studenog 2022. - 10:34

Nakon Maroka izbornik Zlatko Dalić imao je kritike na igru bekova Josipa Juranovića i Borne Sose. Htio je od njih više aktivnosti, proboja i opasnosti po vrata protivnika. U ogledu s Kanadom Sosa je bio na svojoj razini - pišu Sportske novosti.

- Točno je da smo loše krenuli u susret s Kanadom, ali situacija za prvi gol bila je malo nesretna. Njima se dobro otvorilo, no mi smo dominirali cijelom utakmicom, imali puno prilike te smo na kraju mogli zabiti još koji pogodak. Zasluženo smo pobijedili – kazao je o ogledu u nedjelju u kojem je prema statistici imao 67 dodira s loptom, 81 posto točnih dodavanja, sedam centaršuteva no često su igrači pred golom bili dobro pokriveni, dobio je pet od osam duela, a u defenzivnom dijelu upisao je četiri otklonjene opasnosti te po jednu oduzetu loptu i presječeno dodavanje.

- Je, bila je bitno drugačija utakmica nego prva. To je bio više bundesligaški susret u kojem je sve otvoreno, ide se gore-dolje što meni jako odgovara. Bilo je puno više prostora, daleko veći broj šansi i sve to skupa činilo je bolju prezentaciju Hrvatske.

Moglo je završiti i daleko uvjerljivije od 4:1, propuštene su još neke krasne šanse, ali zabijeni su lijepi golovi.

- Golovi su bili jako lijepi, a i 4:1 je odličan ishod pogotovo za razliku pogodaka ako će biti potrebna. Nadamo se da neće, da ćemo svoje riješiti, osigurati prolaz i nećemo morati gledati druge.

image
AFP

Kanadu stavljamo pod tepih, u četvrtak je utakmica s Belgijom, prvi ogled s njima na velikim natjecanjima. Dugo su bili vodeći na FIFA-inoj rang listi, sad su drugi iz Brazila, no u Kataru djeluju entuzijastično poput probušene gume i to kod mnogih u Hrvatskoj diže optimizam. Lani uoči Eura poraženi smo od njih u Bruxellesu 1:0, tada su Vatreni igrali vrlo loše, no za koji dan to bi trebalo znatno bolje izgledati. Došlo je da toga da od dva favorita za prolaz sad s njima odlučujemo tko ide dalje – mi ili oni. Ako Maroko obavi svoje, oba neće moći.

- Belgija je i dalje jak protivnik. Moramo se postaviti kao u dvoboju s Kanadom s agresijom, trkom i borbenošću. Na kraju će to rezultirati dobrim ishodom za nas.

Kako su se vama činili u prva dva kola?

- Belgija nije na razini kao što je bila 2018. godine, ali opet ima TOP igrače koji igraju u vrhunskim klubovima i sigurno ih se ne smije podcijeniti niti jedna posto. No, mi znamo naš posao. Sad smo se uhodali. U prvoj smo utakmici razbili led, u drugoj smo pobijedili, u trećoj također idemo na pobjedu.

Romelu Lukaku je ušao u završnici ogleda s Marokom, protiv nas bi mogao startati, o tome se i prije pisalo. Kako gledate na formu i izvedbe glavnih belgijskih asova? Kevin De Bruyne nije nalikovao na sebe.

- Lukaku je bio dosta dugo ozlijeđen i trebat će mu vremena da se uhoda, De Bruyne je jedan od najbitnijih igrača Manchester Citya tako i Belgije. Standardan im je u prva dva nastupa bio Eden Hazard koji već neko vrijeme ne igra u Real Madridu. Imaju dosta igrača koji nisu u TOP formi, niti na klupskoj razini, pa ni dosad u reprezentaciji. No, nikad ne znaš kad takva kvaliteta kao što je oni imaju može eksplodirati. Zato treba biti oprezan.

image
AFP

Bod Vatrenima osigurava drugo mjesto, no valja težiti prvome zbog onog što kasnije dolazi ako se prođe. Iako nije razriješena ni skupina s kojom se križamo u prvom krugu nokaut faze. Kako Sosa misli da treba igrati u četvrtak?

- Na pobjedu. MI smo Hrvatska i uvijek moramo težiti da osvojimo tri boda i tako igrati. Iako nam je ovaj put jedan dovoljan za plasman u osminu finala mislim nitko od nas neće razmišljati kako osvojiti jedan bod nego sva tri.

Jeste li dobili dodatnu dozu samopouzdanja? Četiri komada danas nikome nije lako zabiti, a po šansama je trebalo biti i više. Vjerujte li sada ponovno da Hrvatska može i puno dalje od skupine.

- Definitivno, imamo samopouzdanja još od Lige nacija. Pa i od ranijih utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Od Eura izgubili smo samo jednu utakmicu i to protiv Austrije u Osijeku, tako da imamo vjere u sebe. Spremni smo za sljedeći nastup.

Velika utakmica nas čeka u četvrtak.

- Je, velika utakmica...

Sad je svaka do kraja kao finale koliko ih god bude, jedna ili pet.

- Je, svaka je finale, tako je – zaključio je Sosa.

19. travanj 2024 08:18