StoryEditorOCM
NogometSportski jubilej

65 godina joj je tek: Veliko slavlje tribunjske Mladosti uveličale Hajdukove nogometne legende (FOTO)

Piše Ante TALIJAŠ
19. lipnja 2017. - 12:58

Brojnim manifestacijama proteklih je dana u Tribunju proslavljena velika obljetnica – 65 godina Nogometnog kluba "Mladost". Središnji događaj proslave rođendana najpopularnijega tribunjskoga sportskog kluba bila je svečana akademija u Kulturnom centru, na kojoj su dodijeljene plakete i zahvalnice zaslužnim članovima i igračima kluba. Plakete za životno djelo dobili su osnivač i prvi predsjednik kluba Jakov Perkov te zaslužni dužnosnici i igrači Ivo Đani Stipaničev, Zdravko Babun, Roko Štampalija, Frane Popov i Ante Durmanić.

Kako je istaknuo aktualni predsjednik kluba Milan Perkov, prvu nogometnu loptu donio je nakon završetka Drugog svjetskog rata 1946. godine Tome Stipaničev Tić iz izbjegličkog kampa El Shatta koju je dobio na dar od engleskih vojnika. Od tada se nogomet počeo igrati u Tribunju, ali spontano i neorganizirano. Klub pod imenom "Mladost" osnovan je 1952. godine, a prvi predsjednik bio je Jakov Perkov Valentov, dok je poslove tajnika obavljao Toni Krapljanov. Uz njih dvojicu koji su bili osnivači i 'spiritus movens' kluba, zaslužni za početak rada bili su još Valentin Perkov i Benjamin Perkov, ondašnji voditelji poljoprivredne zadruge Tribunj. Zahvaljujući ovoj dvojici klubu je dodijeljeno zemljište na kojoj je izgrađeno i prvo igralište.
Spletom okolnosti, klub je prestao s radom 1978. godine, da bi ponovno bio obnovljen 15 godina kasnije, zahvaljujući nogometnim zaljubljenicima Anti Durmaniću i Damiru Jakeljiću.
U bogatoj povijesti NK Mladost valja izdvojiti treće mjesto 1977. godine u ondašnjoj Općinskoj ligi, te osvajanje titule prvaka Županijske lige 2009. i 2016. godine, kao i tri finala Županijskog kupa.

 

Proslavu velikoga klupskog jubileja, uveličali su svojim dolaskom veterani Hajduka i odigrali utakmicu s veteranima Mladosti na igralištu Rupe. Pod trenerskom palicom legendarnog Pere Nadoveze, 'splitske bile' na terenu je predvodio legendarni Jure Jerković, a zaigrali su Nikica Cukrov, Neno Pralija, Ivica Mornar, Carević, Joso Bulat, Armando Marenzi… Veterane Mladosti predvodio je Nevenko Perkov, a igrali su Damir Jakeljić, braća Šime i Joso Perkov, Tomažin, Babun, Jerkov, Gašpić... Na kraju slavio je Hajduk rezultatom 4:1.

Tijekom utakmice, fenomenalnu koreografiju uz bengalke i konfete, priredili su vjerni navijači Mladosti – 'Pajolice', čime je ujedno obilježena i 20. godišnjica postojanja ove navijačke skupine.
Proslavu velikog jubileja tribunjskog nogometa svojom milenijskom fotografijom ovjekovječio je i akademski snimatelj Šime Strikoman. Proslava je završena zajedničkim druženjem i pjesmom, a održana je i donatorska večera. U nedjelju, pak, u crkvi Velike Gospe za sve umrle i poginule igrače NK 'Mladosti' služit će se misa zadušnica.


USKORO I MONOGRAFIJA KLUBA
Do kraja godine iz tiska će izići Monografija NK 'Mladost', autora Damira Jakeljića, dugogodišnjeg igrača i dužnosnika kluba.
– Zasigurno da će ovo biti povijesno vrijedna knjiga, koja obuhvaća bogatu tribunjsku nogometnu povijest od prvih dana do danas. Ovom monografijom bit će spašena od zaborava jedna lijepa i Tribunju važna nogometna povijest. Za sva vremena bit će sačuvana povijest Mladosti, a za nove generacije mladostaša koji će se tek roditi – kazao nam je Damir Jakeljić.

19. travanj 2024 14:22