StoryEditorOCM
Mali nogometpraznik futsala

Održano 8. izdanje Kupa Grada Šibenika: Torcida slavila na Baldekinu, ’Šibenčanin’ Rafinha pun pogodak Novog Vremena

Piše Josip Čaleta Car
26. rujna 2022. - 13:03
Nikola Badrov, Igor Osredkar i Filip Bašković u novom prvenstvu nastupat će za Crnicu, Pulu i Novo Vrijeme  Darko Tomaš/Cropix

Osmo izdanje “Kupa Grada Šibenika” okupilo je na Baldekinu četiri prvoligaša koji će zasigurno i u nadolazećoj sezoni imati što za reći. Bio je to istinski praznik futsala koji je ponudio garanciju da će sezona pred nama donijeti pregršt uzbuđenja.

Treneri sve četiri momčadi iskoristili su ovaj turnir kao svojevrsnu generalku pred početak prvenstva, koje starta prvoga vikenda listopada. Susret Torcide i Vrgorca bio je prvi polufinalni ogled dviju momčadi različitih raspoloženja. Torcida je svoje redove već popunila i s postojećim kadrom priprema se za novu sezonu. Najveća pojačanja Splićana svakako su dojučerašnji članovi Crnice Antonio Repić i izvrsni vratar Franko Bilić.

Kod Vrgorca, kojeg je preuzeo doskorašnji igrač Crnice Saša Subotić, vidljivo je da se momčad još uvijek slaže te da ih čeka dosta posla, mada treba naglasiti kako na ovom turniru nisu nastupili u kompletnom sastavu.

Odlični i bez najboljih

Iako je početkom susreta Vrgorac imao inicijativu, Torcida je bila konkretnija i s dva pogotka prednosti otišla na odmor. Vrgorac u nastavku djeluje nešto agilnije što im donosi pogodak, no Splićani prebacuju u brzinu više i do kraja susreta postižu još dva pogotka za konačnih 4:1, i tako postaju prvi finalisti.

Drugo polufinale donijelo je ogled aktualnih prvaka makarskog Novog Vremena i domaćina Crnice. U obje momčadi nedostajalo je nekoliko igrača, ali to nije smetalo da ponude odličan futsal. U otvorenoj igri gosti su prvi došli do vodstva koje su domaćini brzo anulirali, da bi zicer za vodstvo promašio Šamija, i, kako to u nogometu biva, kazna je uslijedila vrlo brzo, preko dojučerašnjeg igrača Crnice Rafinhe koji lijepo pogađa za novo vodstvo Makarana.

Nakon odmora Perić uspijeva poravnati, ali ponovno Rafinha dovodi Novo Vrijeme u vodstvo. Imala je Crnica dvije prigode za poravnanje, od kojih svakako valja istaknuti onu Škugorovu, kada je promašio prazan gol, što Novo Vrijeme kažnjava u posljednjim sekundama kada je Crnica igrala s vratarom igračem, za konačnih 2:4.

Ovaj susret pokazao je možda i više kvalitete od onog prvog polufinalnog, no kako se dalo primijetiti momci s kraja grada još uvijek imaju onaj isti akutni problem realizacije, koji ih prati iz sezone u sezonu. Ipak sve to Šibenčani su naplatili u ogledu za treće mjesto, kada su s uvjerljivih 4:0 svladali Vrgorac, koji je, iskreno rečeno, djelovao nekako najneuigranije, iako su imali razdoblja igre koja su davala nade Saši Subotiću da momčad ima potencijala.

Finalni ogled donio je ono uzbuđenje koje samo futsal može ponuditi. Cijeli susret igran je s golom prednosti i tako je završio. Devet pogodaka iz lijepih akcija, puno trke i spretnosti na strani Splićana donijeli su Torcidi u prvom nastupu prvi naslov pobjednika “Kupa Grada Šibenika”. Spomenimo i to da je najbolji strijelac turnira Mijo Mišerda iz redova pobjednika, dok je najboljim vratarom proglašen Josip Jolić iz Crnice, a za najboljeg igrača Rafinha iz Novog Vremena.

Ovaj turnir pokazao je da momčadi spremne dočekuju početak prvenstva, no što u ovoj sezoni može šibenski prvoligaš? Crnica je ove sezone na vrijeme popunila roster i Mladen Perica Štrla će od početka imati dugu klupu, no u odnosu na druge momčadi što se može očekivati?

Čekajući pojačanja

– Teško je reći što možemo očekivati. Mi treneri smo uvijek oprezni, ako sada kažem s ovim sastavom da smo među tri momčadi koje će se boriti za ostanak, mnogi će to protumačiti kao pilu naopako, ili će reći zvoni na uzbunu, ali s obzirom na ostale momčadi, mi u prvom dijelu moramo biti svjesni da nam slijedi borba za sredinu prvenstvene ljestvice. Točno je da imamo dovoljan broj igrača koji imaju prvoligaško iskustvo, no neke karijere moramo oživljavati, ali Crnica će sigurno biti konkurentna u drugom dijelu, kada ostvarimo željena pojačanja – kao i uvijek izravan je bio šibenski trener.

Momčad za sada izgleda dobro, barem što se tiče imena, doduše nekolicini kvalitetnih, tu u prvom redu mislimo na novopridošlog Badrova, Šamiju i Mudronju nedostaje treninga, što je vidljivo prostim okom, ali dužina klupe garantira da će momčad moći svima parirati. Po posebnom programu radi rekonvalescent Neno Knežić, dok je ovaj turnir zbog lakše ozljede propustio i kapetan momčadi Dragan Vuković.

Crnica nije odustala od stranih, ili konkretno rečeno brazilskih pojačanja, no problem je u činjenici da se njihova završnica prvenstva poklapa s početkom hrvatske lige, tako da će ona stići u zimskoj pauzi, kada će šibenski sastav biti kompletan i spreman za borbu oko startnih pozicija za doigravanje. Crnica će prije početka prvenstva i prvog kola kada na Baldekinu gostuje Vrgorac odigrati i generalku sa splitskim studentima, momčadi AFCU-a, i onda krenuti u borbu za bodove. U prva dva kola momčadi neće moći pomoći reprezentativni vratar Žarko Luketin koji je u dresu Pule kažnjen s dvije utakmice zabrane nastupa, no da straha nema potvrdio je mladi Josip Jolić koji je odlično odradio svoj posao u susretu za treće mjesto, kada je sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Oproštaj Subotića

Ovogodišnje izdanje turnira imalo je i pomalo tužan, svečarski karakter. Nakon tri godine u dresu Crnice, u 7. minuti susreta od aktivnog igranja oprostila se šibenska sedmica Saša Subotić, igrač koji će svim ljubiteljima futsala ostati u sjećanju po svojim lucidnim pogodcima i fantastičnim slobodnjacima. Subotić je obilježio jedan period odrastanja šibenskog prvoligaša i kao takav osvojio srca svih ljubitelja futsala u Šibeniku. Prigodni poklon novom treneru Vrgorca Saši Subotiću uručio je predsjednik MNK Crnice Antonio Svirčić, koji mu je uručio uokviren dres s brojem sedam i loptu s potpisom svih igrača i članova kluba, a njegov odlazak publika je popratila velikim pljeskom.

image

Zahvala Saši Subotiću

19. travanj 2024 17:09