StoryEditorOCM
Mali nogometnove nade

‘Narančasto srce protiv bogatog Tommya‘: malonogometaši Šibenika 1983 u borbi za ulazak u elitu hrvatskog futsala

Piše Krešimir Gulin
19. ožujka 2021. - 18:36

Malonogometaši Šibenika 1983 na pragu su velikog uspjeha. Naime, klub kojeg su osnovali zaljubljenici u futsal i pripadnici najvatrenijih šibenskih navijača Funcuta, već u četvrtoj godini svog postojanja mogao bi zaigrati u najvišem razredu hrvatskog malog nogometa. Ili, nije isključeno da se iduće sezone u 1.HMNL igra gradski derbi između već etablirane Crnice i 'Funcuta' kako nazivaju momčad Šibenika 1983.

Da ne bi bilo zavaravanja, pred Narančastima je još nekoliko izazovnih prepreka do prve futsal lige. Prva se zove Split Tommy. Naime, Šibenik će s najtrofejnijim hrvatskim malonogometnim klubom igrati u finalu play offa Druge lige jug. Da bi uopće došli u završnicu Šibenčani su već morali pobijediti dva splitska drugoligaša. U četvrtfinalu su bili bolji od Torcide da bi minulog vikenda u poluzavršnici preskočili i Genius:

- U prvoj utakmici smo pobijedili Genius na Baldekinu s 5:3. U uzvratu u Splitu bilo je 6:6, iako smo vodili 5:2 i onda već lagano na parketu počeli slaviti ulazak u finale, pa smo dopustili domaćinima da izjednače. Međutim, krajnji rezultat je tu bio manje bitan, važno je da smo mi ušli u finale- kazao nam je Andrija Bakula, trener Šibenika 1983. U uzvratnoj utakmici s Geniusom briljirao je Šućur s četiri pogotka.

Šanse su nam pola-pola

Sada Narančaste čeka dvomeč s Tommyem, koji je na papiru favorit. Barem bi tako rekla većina poznavatelja futsala. No, Bakula ne daje olako ulogu favorita u ruke Splićanima:

- Činjenica je da su se oni teško pomirili s ispadanjem u drugu ligu. Zato su odmah složili ekipu kojoj je cilj vratiti se u 1.HMNL. Imaju kudikamo veći proračun od nas, doveli su mladog trenera Bačića, koji je vodio dubrovački Square... No, imamo i mi svoje kvalitete. To je prije svega naše srce, želja, borbenost. Uostalom, Tommy smo već ove sezone pobijedili na Baldekinu, dok su oni bili bolji na Gripama. Kada se sve stavi na vagu mislim da su šanse 50:50- misli Bakula.

Prva utakmica između Šibenika 1983 i Split Tommya igra se u subotu u 16 sati na Baldekinu, uzvrat je tjedan dana kasnije na Gripama. Majstorice nema, jer su propozicije takve da se igra po klasičnom kup sistemu, ili dalje ide onaj tko bude bolji u dvije utakmice:

- Prava je šteta što još uvijek vlada pandemija koronavirusa. Da je moguće pustiti publiku u dvoranu, Baldekin bi bio pun 'do čepa'- žali za navijačkom podrškom Bakula.

Mi smo već uspjeli

Bez obzira tko pobijedi u razigravanju za prvaka dalmatinskog drugoligaškog društva, Splićane ili Šibenčane čeka još jedan zahtjevan fillter za ulazak u 1.HMNL:

- Tako je, pobjednika našeg dvoboj čeka nastup u mini ligi za popunu 1.HMNL. U njoj će sudjelovati prvaci Dalmacije te skupina sjever i istok, kao i pretposljednji iz Prve lige. Tu će biti vrlo jako društvo iz kojeg će samo dvije momčadi dogodine igrati u 1.HMNL. Primjerice, Pula je složila strašnu ekipu koju vodi izbornik Marinsko Mavrović, a uzeli su i 4-5 igrača iz Dinama i Uspinjače. Na istoku je prvo mjesto već osigurao Slavonski Brod. Osim njih, tko god dođe iz 1.HMNL je veoma kvalitetan. Na ruku nam ne ide ni činjenica što će se ta liga zbog pandemije koronavirusa igrati jednokružno.

eđutim, kako god završilo mi smo već napravili lijep uspjeh. Posebice ako se gleda naš proračun i podatak da smo sastavljeni isključivo od domaćih igrača.Veseli nas što smo isprofilirali nekoliko mladh igrača poput Nene Knežića, ili Franka Kneza koji tek 'dolazi'. Naravno, tu je i niz prokušanih igrača kao što su Protega, Žumberac, Šućur, Škugor, Knežević...U svakom slučaju, mislim kako smo na dobrom putu kao klub- zaključio je Bakula.

17. travanj 2024 01:23