StoryEditorOCM
Mali nogometostali bez streljiva

Crnica porazom u Makarskoj otišla na dugi godišnji odmor: može li najbolja gradska futsal ekipa naredne sezone napraviti iskorak?

Piše Josip Čaleta Car
6. svibnja 2022. - 17:45

Igrači Crnice završili su sezonu drugim porazom od makarskog Novog Vremena i tako rasterećeni krenuli na godišnji odmor, koji je, prema svemu viđenom, započeo i prije ogleda podno Biokova. Šalu na stranu, no Šibenčani su na megdan stigli bez streljiva. Očito kako je prerana forma, koja je izoštrena ciljano za borbu da se osigura ostanak, jednostavno potrošena. Primarni je cilj ostvaren, Crnica je i dalje prvoligaš, a zbog čega se nije moglo do polufinala, ostaje da procijeni struka.

Nakon prvog uzbudljivog susreta četvrtfinala, koji je na Baldekinu pripao Makaranima, očekivalo se da momci s kraja grada pokušaju vratiti break, no oni jednostavno nisu bili spremni za borbu. Ako je u prvom susretu Mladen Perica Štrla imao četiri raspoložena igrača, dok nominalno druga postava nije ponudila ništa, u ovom ogledu jednostavno nije bilo raspoloženog igrača. Vidjelo se to od prve sekunde. S obzirom na to da je poznato kako Crnica konstantno loše otvara utakmicu, to je već u 1. minuti kaznio Kazazić, a onda je susret postao jednosmjeran.

Počasni pogodak

Do odmora pogađali su Anderson i Jelavić, no niti drugo poluvrijeme nije donijelo ništa novoga u igri Crnice, tako da su se upisali samo počasnim pogotkom Perića, kojim su zaključili sezonu. Poraz od kvalitetnog protivnika ne mora se shvatiti tragično, no boli način na koji su ga Šibenčani doživjeli. Pali su bez ispaljenog metka, uz ogroman nedostatak želje i htijenja da sudjeluju u ovom četvrtfinalu. Makarani nisu poznati kao trkački moćna momčad, ali su u potpunosti nadtrčali Crnicu, ginuli su za svakom loptom, a njihova igra imala je glavu i rep, dok se kod Crnice vidio nedostatak energije, točnosti, pogotovo i u konačnici želje da vrate seriju na Baldekin.

Na konačni ishod svakako je utjecala i činjenica da ni u ovom susretu Crnica nije bila kompletna, ali to ne može opravdati izostanak želje. Sezona je za njih ovim porazom završena, a do nove svakako ima vremena, pa ostaje da vidimo što će se tijekom ljeta događati.

Sigurno je da ovo ispadanje ne treba smatrati katastrofom, jer za procjenu jedne sezone nužno je uzeti u obzir sve čimbenike, pa tako i činjenicu da je Crnica nakon prvog dijela sezone bila u zoni ispadanja, da je Alumnus jedina tri boda upisao upravo na Baldekinu, te da je drugi dio šibenska momčad bodovno bila najuspješnija. Roster momčadi nije takav da olako može nadoknaditi izostanak jednoga igrača, a kamoli više njih, a upravo je to poprilično remetilo Crnicu.

Duga pauza

Kako smo već rekli, slijedi duga pauza, period u kojem će čelništvo kluba vidjeti što i kako dalje. Ono što mi sa svojeg aspekta možemo primijetiti jest da neki od igrača više ne mogu dati ono što su davali, jer su ih stigle godine, s druge strane neki nemaju kvalitetu za elitni razred, koji iz sezone u sezonu raste, o čemu govore i sve bolji rezultati kako reprezentacije tako i klubova na europskoj sceni.

U konkretnom slučaju svakako bi valjalo pokušati dogovoriti nastavak suradnje s brazilskim dvojcem Domarom i Rafinhom, te potražiti koje perspektivno pojačanje u samoj ligi. To je ipak posao uprave, koja si mora zacrtati ciljeve za sljedeću sezonu, jer futsal je davno prestao biti zabava, a profesionalizam je već duboko ušao u njega, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, jer imate nekoliko klubova koji funkcioniraju upravo tako. U ovom trenutku igrači idu na zasluženi odmor, a svoju utakmicu započinje uprava koja je do sada odlično vodila ovog sada već stabilnog prvoligaša i važnog čimbenika domaćeg futsala.

16. travanj 2024 12:13