StoryEditorOCM
KošarkaČEKA GA VAŽNA ULOGA

Za Šarića su se "otimali" Lakersi i Warriorsi. Poziv legende s kojom je igrao možda je bio presudan

Piše Robert Šola/SN
10. srpnja 2023. - 14:03

Ugledni The Athletic posvetio je veliku pozornost dolasku Darija Šarića u Golden State. Poznati komentator Anthony Slater tvrdi da je Steve Kerr iznimno inzistirao na Šariću i da je on važan igrač u njegovim planovima za sljedeću sezonu.

Dakle, tražeći igrače na tržištu, gotovo svi unutar Golden State Warriorsa razmišljali su da je jako važno pronaći centra koji bi mogao "raširiti" reket u napadu, a opet dovoljno dobro držati prostor ispod koša u obrani. U tom su traženju imali jedno veliko ograničenje: mogli su igraču ponuditi samo minimalni ugovor.

Dario Šarić se - kako piše Anthony Slater - uklapao u traženi profil daleko bolje nego itko drugi na tržištu. Zato su mu poslali službenu ponudu već tijekom prvih minuta prijelaznog roka. Međutim, Šarić je i dalje tražio unosniji posao.

Čekanje je trajalo više od osam dana, ali Warriorsi su bili uporni. Obavili su nekoliko telefonskih poziva u kojima su nagovarali Šarića da dođe. Zvali su ga od Kerra preko njihovih etabliranih veterana do pomoćnog trenera Dejana Milojevića, koji ga poznaje. Šarića su, tvrdi The Athletic, u međuvremenu i Lakersi žestoko nagovarali da dođe.

Nagovarao ga je i Paul

U petak navečer na utakmici ljetne lige u Las Vegasu konačno se počelo pričati o realizaciji transfera. Treneri su tako mogli početi osmišljavati strategiju rotacije koja je uključivala točno onaj dio koji su tražili. Opcije izvan Darija Šarića bile su "crne". Šarić je bio, kako piše Slater, ogroman dobitak. A potpisao je za veteranski minimum.

Šariću je namijenjena uloga koju je prije dvije sezone uspješno obavljao Otto Porter Jr., a prošle sezone uglavnom nije JaMychal Green. Šarić je igrač kojeg mogu staviti uz bok Draymondu Greenu ili Kevonu Looneyju, ili Jonathanu Kumingi te bolje "raširiti" reket.

Šarić je, za razliku od JaMychala Greena, igrač koji zna što će s loptom u rukama i kada ne šutira na koš. Šarić zna itekako dobro asistirati. To je element koji su Porter i Nemanja Bjelica dali momčadi prije dvije sezone, a što je nedostajalo prošle.

Dodatak Šarića za Warriorse ima još jedan privlačan element. Proveo je sezonu i pol u Phoenixu igrajući uz Chrisa Paula, još jedno pojačanje Warriorsa visokog profila. U klubu kažu da je Paul dodatno nagovarao Warriorse da dovedu Šarića. I on sam je nazvao hrvatskog reprezentativca. Taj dvojac se dobro osjeća jedan s drugim i trebao bi činiti okosnicu pričuvne postave Warriorsa.

Šarić je imao 41 ubačaj na Paulove asistencije u sezoni kada su Sunsi osvojili Zapad. Kad su Devin Booker i Deandre Ayton napuštali parket, Šarić je često s Paulom igrao ​​"dva na dva". Šarić nije eksplozivna prijetnja kao centri poput DeAndrea Jordana ili Tysona Chandlera, ali dobro je surađivao sa svim igračima koji su tražili "pick-and-roll" partnera.

Šarić se može uklopiti u gotovo svaku postavu, ali tandem s Kumingom trebao bi posebno intrigirati

Dario je i odličan za "pick-and-pop". U posljednje dvije sezone ubacio je 39 posto svojih trojki. Što bi za Warriorse trebalo biti pravo bogatstvo. Šarić neće biti dio startne petorke, ali u određenim utakmicama sigurno će biti starter. Sjetite se samo slučajeva kada bi Kerr ubacio Portera pored Draymonda Greena. Porter je u posljednje tri utakmice NBA finala 2022. igrao sjajno.

Ima mana, piše Slater, u Šarićevoj igri, iako je iznenađenje što je spao na "minimalac". Njegove brojke u skokovima malo su izblijedjele posljednjih godina. Šarić nije jako visok i masivan i ne bi se trebalo oslanjati na njega da će braniti teške centre, a i nije dovoljno brz da se prebaci na krila i bekove. Međutim, Porter i Bjelica imali su ista ograničenja i ipak su dobro funkcionirali unutar momčadske sheme zbog svoje inteligencije i truda. Dario Šarić ima oboje.

Još uvijek se popunjava popis

Pokidao je ligamente koljena 2021. i još uvijek se vraća u punu formu. Ali izgledao je solidno ovog proljeća, a ima tek 29 godina. Warriorsi su bili zainteresirani za Šarića prošle veljače nakon što je stigao u Oklahoma City, no Thunder ga je odlučio ne otkupiti, te je postao ključna komponenta u pričuvnoj petorci jedne od momčadi koja je bila iznenađenje sezone.

Šarić se može uklopiti u gotovo svaku postavu, ali njegov tandem s Kumingom je onaj koji bi trebao zaintrigirati. Kuminga je dobro funkcionirao pored Lamba prošle sezone zbog Lambove sposobnosti da širi parket i asistira. To bi trebala biti važna Šarićeva uloga. Slater piše kako već možete zamisliti otvoriti drugu i četvrtu četvrtinu s postavom Paul - Thompson - Moses Moody - Kuminga - Šarić.

Warriorsi još uvijek popunjavaju svoj popis. Šarić je 13. potpisani igrač. Malo je vjerojatno da će iskoristiti pravo na 15 igrača (porez na luksuz), tako da im je ostalo jedno pravo slobodno mjesto. Još uvijek su momčad s nižim igračima, mogli bi potražiti i nekog visokog i teškog. Mogli bi potražiti i dodatno krilo. Koga god doveli, Šarićev se status neće promijeniti. Hrvat je važan ulov za Warriorse, a doveli su ga za minimalac...

03. svibanj 2024 20:56