StoryEditorOCM

Velika gesta: Netsi se prisjetili ostavštine Dražena Petrovića

27. veljače 2018. - 12:53

U noći s ponedjeljka na utorak Brooklyn Netsi su napravili još jednu veliku gestu i prisjetili se ostavštine Dražena Petrovića posvetivši mu večer kad su u Barclays Centeru gostovali Chicago Bullsi koje su domaći košarkaši pobijedili sa 104-87 i tako prekinuli niz od osam uzastopnih poraza.

Posjetiteljima utakmice u Barclays Centeru podijeljeno je 10.000 figurica s likom Dražena Petrovića, na velikim ekranima u dvorani cijelu su večer prikazivani isječci s najboljim Draženovim akcijama u dresu New Jersey Netsa, u hodniku dvorane bili su izloženi njegov potpisani dres i tenisice, na društvenim mrežama Netsa umjesto klupskog grba stoji Draženov broj 3.  

Uoči početka utakmice Draženova majka Biserka, u čijoj je pratnji bio Draženov nećak Marko, primila je na dar prigodnu loptu iz ruku generalnog menadžera Netsa Seana Marksa. Na lopti su prikazani grbovi New Jersey Netsa i Brooklyn Netsa, ispisano Draženovo ime, godine u kojima je nosio dres Netsa s brojem 3 (1991 - 1993) i rečenica "Forever a Net" (Zauvijek Net).

"Dražen je i danas uzor europskim igračima. Mladi igrači moraju naporno trenirati kako bi postali jednako dobri. Tako da mogu zaigrati u NBA ligi. Trening je najvažniji. Zahvaljujući košarci Dražen je stanovnik svijeta. Ponosna sam na svog sina i na Netse", izjavila je uoči svog prvog dolaska u Barclays Center u Brooklynu Draženova majka Biserka Petrović.

Današnji trener Netsa Kenny Atkinson dio igračke karijere proveo je u Europi, gdje je prvi put čuo za Dražena Petrovića.
"Nikada ga nisam upoznao, nisam radio s njim, ali sam čuo priče o njegovoj predanosti, o treninzima u dva ujutro, o nebrojenim šutevima koje je ispalio. Bio je pozbat kao ovisnik o košarci i veliki natjecatelj. Veliki sam štovatelj, a također i eurofil. Mislim da je sjajno to što je dokazao kako dečki od tamo mogu, ne samo biti dobri igrači, nego ostaviti i dubok trag u ovoj ligi", izjavio je Atkinson.    

Dražen Petrović je za Netse igrao dvije i pol sezone i pomogao je tadašnjem klubu iz New Jerseyja, da se nakon petogodišnjeg posta domogne mjesta u doigravanju. U svojoj posljednjoj sezoni (1992/93.) predvodio je NBA ligu u postotku pogođenih šuteva za tricu (44,6 %), uvršten je u treću NBA petorku te sezone, s prosjekom od 22,3 koša bio je 13. strijelac NBA lige i jedini od te trinaestorice koji nije dobio poziv za All-Star utakmicu. Na listi NBA igrača s najboljim postotkom šuta za tricu svih vremena Dražen Petrović zauzima treće mjesto sa 43,74 %, iza Stevea Kerra (45,40 %) i Huberta Davisa (44,09 %).

Njegov dres s brojem 3 Netsi su umirovili u studenom 1993. godine, a 2002. godine Dražen Petrović uvršten je u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu.

25. rujan 2023 11:03