StoryEditorOCM
KošarkaPREVIŠE UPITNIKA

Uslijed brojnih odlazaka, sastav košarkašica Šibenika za novu sezonu zasad nepoznanica: Sigurni tek trener i jedna igračica!

Piše Borislav Juras
17. lipnja 2019. - 12:42

Nastupom u finalu Kupa "Ružica Meglaj-Rimac“, košarkašice Šibenika su se, nakon višegodišnje (najviše rezultatske) agonije, vratile u vrh hrvatske ženske košarke. Šest godina je prošlo od njihova zadnjeg nastupa u nekom finalu. Na koncu sezone, u vrijeme kad se radi rekapitulacija učinjenoga, ostaje pitanje je li ovaj uspjeh slučajan, ili doista znači trajniji povratak cura s Baldekina među one koje odlučuju o trofejima?
Za jasan odgovor je prerano, ali trenutno nema previše čvrstih dokaza da se nešto slično može ponoviti već u novoj sezoni...

Osigurale opstanak, ali...

Ona što je završena, nije donijela posebno dojmljiv plasman u prvenstvu (osmo mjesto). Sastav trenera Stipe Bralića upisao je više poraza (13) nego pobjeda (9), ali je najvažniju zadaću ispunio – bez puno stresova je osiguran opstanak u prvoj ligi.

 

 

- Izvukli smo maksimum u postojećim okolnostima, opterećeni ozljedama, kratkim rosterom, pa i odlaskom gotovo polovice sastava prošlog ljeta. Pokrpali smo se iskusnijim igračicama koje su mogle tek povremeno doći na treninge. Kako je trebalo vremena da se to uhoda, imali smo problema u prvim utakmicama sezone. Na polovici prvenstva smo, zbog svega, najviše zbog mirnijeg puta prema opstanku, doveli Portorikanku Melendez. Došla je za male novce i pokazala se kao pravi dobitak na lutriji. Ligu smo mirno priveli kraju, u drugom dijelu natjecanja parirali svima, pa i najboljima. Sve što smo izgubili, bilo je s malom razlikom, u par posjeda, ponekad i nezasluženo. Jedan posjed, odnosno šut nas je dijelio i od mogućeg osvajanja kupa, pa mogu reći da smo ove sezone napravili korak naprijed - ocjena je Nevena Periše, neumornog predsjednika ŽKK Šibenik, jedinog koji je tokom sezone stalno bio na klupi uz trenera Bralića.

I njega je ugodno iznenadila značajna podrška s tribina, sve veći broj gledatelja na Baldekinu. Predsjednikova ocjena o koraku naprijed, odnosila se i na mlađe uzrasne kategorije, iako su juniorke nedavno ostale bez medalje (četvrto mjesto) na državnome prvenstvu. Koliki su pomak u klubu napravili u radu s mlađim uzrastima (ne računajući juniorke, koje su praktički dio seniorskog sastava), otkrit će se vrlo brzo, već za nekoliko mjeseci, kad će nove, mlade cure trebati popuniti prvi sastav. Ili možda Periša ima neku drugu viziju kako nadoknaditi odlazak čak deset igračica u dvije sezone?!

- U ovom trenutku nemam jasan odgovor. Čekat ćemo Bralićev povratak iz reprezentacije, pa ćemo s njim dogovoriti kako dalje, hoćemo li zadržati koju stariju igračicu iz ove sezone, pokušati vratiti neku od onih koje su ponikle u Šibeniku, nastaviti suradnju s Vodicama, pa i koliko ćemo se moći orijentirati na cure iz vlastitog omladinskog pogona...

Zlatoper kao pojačanje na klupi

Već je jasno da, završetkom ove sezone, Šibenik sigurno ostaje bez Portorikanke Melendez, pa i triju mladih igračica (Borić, Mihić, Dujić) koje odlaze na fakultet. Od onih koje su imale minutažu veću od simbolične, upitno je kako će teći oporavak ozlijeđene Brune Obratov.

 

 

Da ne bi ispalo kako će Šibenik u novoj sezoni krenuti potpuno od nule, u ovom trenu je juniorska reprezentativka Mia Vukšić jedina sigurna za novu sezonu! Uz, naravno, trenera Stipu Bralića. Kako je on opet i izbornik hrvatske ženske reprezentacije, ni sam neće tokom sezone biti stalno s igračicama na treninzima...

- Baš kao poziv Petru Zlatoperu u juniorsku reprezentaciju, Stipin novi mandat u seniorskoj reprezentaciji je svojevrsno priznanje i našem klubu, ali sad i obveza da ipak imamo stručnog čovjeka uz njega, na klupi. Taj bi mu trebao biti stalni pomoćnik, a ne padobranac, koji će se pojaviti na treninzima samo kad je Stipe odsutan - otkriva Periša, čiji predsjednički mandat traje još dvije godine. Nakon svega što je prošao u prethodnome mandatu i pol, ne doima se kao "sigurno rješenje“ i za treći mandat!

- Sve je teže vući, boriti se sa svim mogućim neverama. Bilo bi nam puno lakše kad bismo ušli među strateške sportove u gradu, ili kad bi, kao što je slučaj s nekim konkurenticama, naši treneri bili izravno na gradskome proračunu - kazat će Periša.

20. travanj 2024 04:23