StoryEditorOCM
KošarkaSplit "pao" na Baldekinu

Učenik nadmudrio učitelja: Ivan Mileković junak šibenske pobjede u dalmatinskom derbiju; "Dragulj" Ivišić debitirao u narančastom dresu.

2. ožujka 2019. - 20:50

U dalmatinskom košarkaškom derbiju, učenik je nadmudrio učitelja. Ili, trener Šibenika Miro Jurić nadigrao je Vladimira Anzulovića, kormilara Splita, kojemu je bio pomoćnik minule dvije sezone dok je ovaj bio šef struke na Baldekinu. No, puno važnija od tog osobnog duela za Jurića je činjenica što je njegova ekipa ostvarila definitivno najvažniju pobjedu u sezoni. "Narančasti" su konačno "skinuli" jednog velikana. Osim toga, uzeli su silno važne bodove u borbi kojom žele izbjeći pretposljednje mjesto na tablici i kvalifikacije za ostanak u ligi. Dapače, sada već mogu lagano gledati i prema play offu. Zato je nakon posljednjeg zvuka sirene Šibenčanima pao golemi kamen s leđa i konačno su punih pluća mogli zapjevati sa svojim navijačima svojevrsnu himnu- Mišinu "Poljubi zemlju".

Pobjeda "građana" dobija još više na težini ako se zna da je ostvarena bez ozlijeđenog Slavice. Međutim, šibenska publika imala je priliku prvi put na djelu vidjeti 211 centimetara Tomislava Ivišića, zlatnog s europskog U16 prvenstva Europe i vjerojatno novog dragulja hrvatske košarke.

Šibenski junak bio je Ivan Mileković, koji je zabio 25 koševa uz sedam trica, ali nije htio pred novinare, već je u tu ulogu gurnuo Tonija Nakića:

Uz Cedevitu, ovo je bila naša najbolja ovosezonska partija. Ušli smo odlično šuterski u utakmicu,a odigrali smo i bolju obranu nego prije. U svakom slučaju, bit će nam ovo dobar vjetar u leđa za dalje- kazao je reprezentativac s Baldekina.

Trener Šibenčana Miro Jurić bio je iscijeđen kao da je igrao 40 minuta:

- Silno nam je trebala ova pobjeda, bez obzira na to tko nam je bio protivnik. Znate, Šibenik je zahtjevna sredina za rad. Osjetio sam to kao igrač, a sada i kao trener. Praktički, nama u svakoj utakmici visi mač nad glavom. Premda smo bili inferiorni u visini, momci su ostavili srce na parketu i zato im svaka čast- rekao je Jurić.

Na tablici je mala razlika između zone play offa i kvalifikacija za ostanak:

- Ponavljam, ovo je vrijedna pobjeda, ali prvenstvo još nije gotovo. Već od sutra kreće misija Alkar za gostovanje u Sinju u idućem kolu- poručio je trener "narančastih".

Puno manje razloga za zadovoljstvo imao je njegov kolega sa splitske klupe:

Zaslužena pobjeda Šibenika. Mi smo imali svoje šanse, ali teško je opisati količinu gluposti koju radimo- izjavio je Anzulović.

Split je u dobrom dijelu utakmice izgledao bez dovoljno energije. Očito, plaćate danak ozljedama i napornoj sezoni:

Ha, daj Bože da se konačno skupimo nas 10 i počnemo normalno trenirati. Nadam se samo da Kalajžićeva ozljeda nije teže prirode. Čekamo kraj ABA lige i mogućnost da se što bolje pripremimo za završnicu domaćeg prvenstva- istaknuo je trener Splita.

Dvije godine ste vodili Šibenik, kako je bilo ponovno se vratiti na Baldekin?

Zahvaljujem šibenskoj publici na toplom dočeku i korektnom navijanju. Kamo sreće da je više ovakvih atmosfera u našim dvoranama. Kažem, ako smo već morali izgubiti, drago mi je da je to bilo u Šibeniku- zaključio je Anzulović.

GKK Šibenik- Split 83:76 (28:23, 18:21, 16:21, 21:11)

ŠIBENIK- Dvorana na Baldekinu. Gledatelja 700. Suci: Krunoslav Peić, Roko Hordov, Branimir Galić.

GKK Šibenik: Mileković (25), Šarić (8), Vuko (12), Gulin (8), Bašić, Jelić, Ivišić, Rajčić, Nakić (13), Korać (6), Paić (11), Klepo.

Split: Gizdavčić, Kalajžić (11), Veljačić (14), Rebić (3), Kedžo (4), Gabrić (5), Vrgoč, Marčinković (18), Jukić (6), Cobbins (15).

Semafor:

10:3- Poslije tri minute savršen napadački učinak "narančastih". Realizirali su sva četiri napada. Trice Nakića i Vuke, slobodna bacanja Paića i prodor Vuke za prvo osjetnije vodstvo na utakmici.

21:9- Pozvao je trener Splita Anzulović time out, no ništa se na parketu nije promijenilo. Njegova obrana pušta na sve strane, a Šibenčane šut služi besprijekorno. Prošlo je šest minta, a "narančasti" su još uvijek bez promašaja. U međuvremenu je dvije trice stavio Mileković te jednu Nakić.

22:19- Konačno je profunkcionirala obrana "žutih". U napadu je raspložen Marčinković, tricom mu se priključio i Veljačić, pa gosti hvataju priključak.

30:29- Ponestalo je ideje u napadu Šibenčanima. Stao je i šut koji ih je sjajnon služio u prvoj četvrtini. Razlog tome su samo dva koša u gotovo četiri minute igre. S druge strane, pod obručima zabijaju Jukić i Kedžo, pa je utakmica u egalu.

37:39- Raspložen je Ivan Mileković, ali ne može sam vući "narančaste". Anzulović ima nešto više raspoloženih igrača od Jurića. Prije svih Veljačića i Marčinkovića. Iz odbojke zabija i Amerikanac Cobbins za prvo vodstvo "žutih" na 3,50 do poluvremena.

57:50- Opet se odcajaju Šibenčani. Najzaslužniji za to je raspoloženi Mileković, koji je opet vezao dvije trice.Već u 24. minuti imao je šest ubačaja iza linije 6,75 i ukupno 20 koševa. Split na životu drži centar Cobbins, koji se jedini od "žutih" upisivao u strijelce u nastavku.

57:60- Šibenčani su četiri i po minute bez koša. Naravno da to koriste "žuti". U dobrom momentumu je Kalajžić, koji je ubacio šest pogodaka za redom. Ali, na nesreću njegove družine, ozlijedio se pri jednom doskoku i morao napustiti teren. Gdje je stao Mate nastavio je Pavle (Marčinković) i s četiri poena u nizu opet doveo svoje u vodstvo.

69:69- Otklizali su domaći na minus pet (62:67) poečtkom posljednje dionice. Činilo se puno u utakmici gdje se igra koš za koš. Ipak, "narančasti" se vraćaju tricama Paića i Milekovića koji igra fantastičnu utakmicu. Na semaforu je manje od sedam minuta do kraja.

81:73- Poenima "šibenske dice" Paića, Nakića, Šarića i Gulina, domaći rade seriju 12:2. Dojma je da je presudan trenutak bio kada je Šarić presjekao jednu loptu i jurnuo u kontru. Pokušao je stvari zakomplicirati tricom mladi Rebić, međutim u idućem napadu stvar je u svoje ruke opet uzeo Mileković. Iskusno je iznudio prekršaj i pogodio oba bacanja. Imali su "žuti" prigodu se približiti i nakon nesportskog prekrašaja Paića nad Cobbinsom. No, Amerikanac je promašio oba bacanja, a Kedžo šut za tri poena.

20. travanj 2024 00:32