StoryEditorOCM
KošarkaDALMATINSKI DERBI

U subotu na Baldekin stiže Split, koji vodi bivši trener Šibenika Vladimir Anzulović. Dočekuje ga nekadašnji asistent Miro Jurić: Udarit će prijatelji jedan na drugoga - tko će slaviti?

1. ožujka 2019. - 11:06

Poslije mjesec dana pauze košarkaši GKK Šibenik vraćaju se prvenstvenim obavezama i odmah kreću "u glavu"– velikim dalmatinskim derbijem, budući da im u subotu na Baldekin stiže Split. Međutim, oba dalmatinska velikana poprilično su "ranjena". Izraubani ozljedama, ali i nekim drugim problemima, ni "narančasti" ni "žuti" ne žive baš najbolju sezonu. Što se tiče HT Premijer lige, Split je ipak u boljoj poziciji. Drže treće mjesto na tablici s omjerom 10:4, dok su Šibenčani tek deveti (5:9) i još nisu preboljeli sve brige oko ostanka u ligi.

Dvoboji Šibenika i Splita u pravilu su velike utakmice. No, subotnji sraz ima dodatnu draž ako se gleda kroz prizmu dvojice trenera, kojima su se Baldekin i Gripe itekako isprepleli tijekom karijera. Naime, aktualni kormilar "građana" Miro Jurić proveo je tri lijepe igračke sezone na Gripama, a dvije godine bio je asistent sadašnjem treneru "žutih" Vladimiru Anzuloviću dok je vodio GKK Šibenik.

Igrao s Grgurevićem

U subotu će Zula prvi put nakon odlaska s Baldekina sjesti na "krivu" klupu.
– Slažem se da su utakmice Šibenika i Splita uvijek velike, pravi derbiji. Nažalost, i mi i oni imamo puno problema. Split je veliki izazov za nas, ali igramo kod kuće i to bi nam trebao biti veliki vjetar u leđa. Samo se nadam da moji igrači neće podleći pritisku domaćih navijača, televizije... U svakom slučaju, nismo bez šansi, no morat ćemo se enormno potrošiti kako bismo svladali "žute", što je uvijek poseban gušt – kazao nam je Miro Jurić, trener GKK Šibenik.
 

 

 

A što je s trenerskim okršajem protiv dojučerašnjeg "šefa" Anzulovića?
– Ma, što se toga tiče, to je utakmica kao i svaka druga. Dvije godine sam s Anzulovićem imao vrhunski odnos, imali smo dobre rezultate, dobru ekipu, mir... Danas on ima svoje probleme, ja svoje. Rivalstvo stoji, ali mi njegujemo i prijateljski odnos, vrlo često se čujemo. Uostalom, čujem se i s nizom drugih ljudi iz Splita, prvenstveno s Anzulovićevim pomoćnikom Antom Grgurevićem, s kojim sam igrao u žutom dresu. Ipak sam imao tri dobre igračke godine u Splitu, uzeli smo Kup... – govori Jurić.
Trener "narančastih" planirao je u minulih mjesec dana uigrati momčad koja je tijekom zimske stanke doživjela "face lifting".

Međutim, što zbog ozljeda (Šarić, Korać, Klepo, Bašić...), što zbog reprezentativnih obveza (Nakić), nije uspio u tome.
– Sve što smo planirali palo je u vodu. U pravilu smo imali pet ili sedam igrača na treningu, a to je dovoljno samo za uličnu košarku. Tek početkom tjedna uspjeli smo se sastaviti. Međutim, utakmice kao što je naša sa Splitom mogu se odigrati na svježinu – poručio je Jurić.

Moja djeca

Ozljede tijekom cijele sezone muče i Jurićeva kolegu s klupe Splita – Vladimira Anzulovića. Kad smo okrenuli njegov broj, dočekao nas je vapaj.

– Evo, upravo sam završio trening... ako se to može nazvati treningom – rekao je Anzulović. Poduža je lista Splitovih ozlijeđenih igrača. Morris je već spakirao kufere, Kovačević je još uvijek "out", no za Šibenčane nije dobra vijest da će Marčinković "pomoći" svojima u subotu na Baldekinu.

– Ni mi nismo mogli odigrati "pet na pet" na treningu punih mjesec dana. Nemam pojma u kakvom ćemo stanju stići na Baldekin, posebno nakon utakmice s Lovćenom u ABA ligi – žali se Anzulović.

Trener Splita ne krije da ga "pucaju" emocije uoči ponovnog dolaska na Baldekin. U neformalnim razgovorima još uvijek mu se otme riječ "naši" kada govori o Šibeniku i igračima "narančastih".

– Čujte, Nakić, Šarić, Paić, Gulin... su na neki način i moja djeca u sportskom smislu. U Šibeniku sam proveo dvije sjajne godine, stekao sam prijatelje s kojima se i danas družim. Dakle, emocije će u subotu sigurno biti prisutne. Neće biti lako, ali tih 40 minuta morat ćemo zaboraviti prijateljstvo i ponašati se kao profesionalci, što svi i jesmo – veli trener Splita.
 

 

 

Kakav doček očekujete od navijača?
– Valjda ne moram ni isticati koliko je dobra atmosfera na Baldekinu i koliko publika znači za Šibenik. Očekujem dobru atmosferu, kakva treba našoj košarci – odgovorio je Anzulović.

Težak posao

Konačno, vrijeme je da se nešto kaže i o košarci...
– Svjesni smo da nas ne očekuje nimalo lagan posao. Šibenka se u zimskoj stanci pojačala s trojicom dobrih igrača. Slavica, Korać i Mileković daju ekipi dodatnu kvalitetu. Držim kako su sportski direktor Vukičević i trener Jurić napravili dobar posao u prijelaznom roku. Momčad Šibenika dobro izgleda i dobro je vođena – poručio je Anzulović.
 

To vaše mišljenje dijeli većina košarkaških stručnjaka s kojima smo razgovarali tijekom sezone. No, unatoč tome Šibenik još uvijek nije pregrmio brige oko opstanka.
– Mislim da su minimalne šanse da Šibenik uđe u borbu za opstanak na kraju sezone. Gotovo sam siguran u to, jer će Šibenik biti jači na proljeće nego što je bio na jesen – zaključio je Anzulović.

Utakmica GKK Šibenik – Split počinje u 17.30, uz izravan TV prijenos na HTV-u.

18. travanj 2024 13:43