StoryEditorOCM
KošarkaDosje Baldekin

Tri su moguća scenarija pat-pozicije u GKK Šibeniku! Trenutačno smo najbliži onome najcrnjem - ajme nama ako Turci stisnu kesu (FOTO)

Piše Ivo Mikuličin
30. lipnja 2017. - 13:22

Zašto je Skupština GKK Šibenik, sazvana za 20. lipnja, u zadnji tren odgođena? Odgovor na to pitanje ne traže samo Funcuti, nego i većina Šibenčana, koja je tek minulu sezonu doživjela kao svojevrsnu renesansu muške košarke.
– Skupštinu smo, jednostavno, morali odgoditi. Ne možemo pred skupštinare izići bez odgovora koji se očekuju od klupskog vodstva. A precizne odgovore u ovom trenutku nemamo.

Zato je vjerojatno, iako se to mnogima čini kasno, kako će klupska skupština biti održana sredinom srpnja – tako je glasio službeni odgovor što smo ga dobili od Damira Grandeša, tajnika GKK Šibenik.
Grandeš je, kao i predsjednik Ante Grbac i njegov prethodnik Ante Gaćina, izbjegavao odgovore na izravna pitanja, pa autoru ovih redaka ostaje tek raščlamba o tri (ne)moguća scenarija košarkaške pat-pozicije na Baldekinu.

 

Ona optimalna varijanta, zbog koje su se lomila koplja "građana", Turaka i Josipa Stojanovića, a koja je predviđala ujedinjenje svih košarkaških snaga s proračunom od najmanje pet milijuna kuna, ostaje, čini se, posve nerealnom ili kao insert iz rado gledanog filma "Moje pjesme, moji snovi". Znači li to da je zakazala diplomacija na klupskoj razini ili se zapravo pokušalo ono što je u startu bilo osuđeno na propast!?

– Jole mudro šuti, smješka se čak i na pitanje hoće li na jesen ugasiti svog prvoligaša. No, moj je dojam da je njegovo participiranje u financiranju GKK Šibenik sve dalje od realnog – neslužbeno nam je kazao jedan od najvjernijih suradnika Josipa Stojanovića.

Malo je vjerojatno da je u pitanju taština iskusnoga gospodarstvenika i košarkaškog zaljubljenika, koju su mogli povrijediti grafiti desnog krila Funcuta u stilu "Jolly odj...!". Puno je realnija pretpostavka da je Stojanović odustao od varijante u kojoj on u klub na različite načine ulaže dva milijuna kuna a bez realnog prava glasa. Neovisno o tome što je većina Funcuta bila spremna da mlađi Stojanović, Josipov sin Domagoj, ili Davor Vidačak budu službeni zastupnici interesa tvrtke Jolly.

 

Utemeljitelji GKK Šibenika silno zagovaraju srednju, prilično realnu varijantu nove sezone na Baldekinu, po kojoj bi, uz sedam nadarenih mladaca, u momčadi ostali Turčin Izzet Turkylmaz, iskusni Petani i Bašić, te bi se posegnulo za dva pojačanja na visokim pozicijama. Želja je jedna pokretljiva "petica" i Zadranin Ivan Novačić. Trenerske uzde bile bi još jednom povjerene Vladimiru Anzuloviću kojemu je poslije prvog lipnja automatski produljen ugovor s "građanima". Na taj bi način Zula zapravo mogao nastaviti posao iz prošle sezone, uz poseban naglasak na mladim domaćim igračima.

Ta varijanta nije nimalo sporna u stručnom smislu, no postavlja se pitanje kako zatvoriti financijski program!? Neovisno o tome što je svakome jasno kako su neki igrački ugovori u prošloj sezoni bili preteški, da ne kažemo nerealni. Najbolje plaćeni košarkaš Jollyja imao je tri puta manju plaću od najskupljega "građanina". Otud i minus na klupskom računu, koji prelazi milijun kuna. Otud i nezadovoljstvo predstavnika turske Dogus grupe, koji se ne mire s činjenicom da je većina šibenskih tvrtki slabo ili nikako participirala u klupskom proračunu. Gradonačelnik dr. Željko Burić najavio je, doduše, podebljanje dotacije, no i to će biti premalo za više ambicije, ako se, kao i u prvim godinama rasta "građana", ozbiljnije ne uključi NP Krka.

 

I tako dolazimo do zadnje, gotovo prijeteće varijante, po kojoj će Dogus grupa sanirati dugove iz prošle sezone, a u novoj u klupskom proračunu participirati puno manje. Varijante od koje na Baldekinu umiru od straha. S iznimkom vječnog optimista Josipa Klisovića, člana uprave i trenera mladih. Kombinacije, koja, kako je znao govoriti iskusni funcut Boris Pelajić Pele, vraća Baldekin u zonu Sinja, Kaštela, Jazina ili u konkurenciju klubova čiji dometi i ambicije u najboljem slučaju završavaju u sredini ligaške ljestvice.

Naravno, ta treća, najtragičnija varijanta dovodi u pitanje i (pre)uređenje Baldekina, u kojemu je minimum postavljanje fiksnih umjesto visećih koš-konstrukcija.
Moguća najlošija varijanta (ne)izravno svjedoči kako je, osim manjka diplomacije, u lipnju bilo i nepotrebnog viška emocija. A višak emocija nije dobar ni u krevetu, a kamoli u ozbiljnim poslovima!

19. travanj 2024 01:28