StoryEditorOCM
Košarkaglava u balunu

Tko će zaštititi Šibenčane? Košarkaši ‘masakrirani‘ na svom Baldekinu, košarkašice u Osijeku vrijeđali - suci!

Piše Ivo Mikuličin
25. ožujka 2021. - 09:12

Tko će zaštiti šibenske košarkaše i košarkašice? To pitanje je itekako utemeljeno poslije utakmica minulog vikenda, kad se Šibenka na Baldekinu nadmetala sa susjedima iz Splita, a šibenske košarkašice gostovale u Osijeku.

Umorni od teške regionalne bitke s beogradskom Megom, splitski žuti su se gotovo pomirili s porazom na Baldekinu, dok se iznenada među visokim dalmatinskim mladićima nije „prikazao“ mali, neugledni i prgavi zadarski sudac Martin Vulić. Minutu „i nešto“ prije kraja utakmice Šibenčani su grijali nade u pobjedu na „plus 7“ i ne sluteći da će ih Vulić još jednom „masakrirati“.

Najprije je nekolegijalno preinačio odluku svog sudačkog kolege iz „običnog“ faula u „namjerni“, a onda je tehničkom greškom reagirao na ljutnju trenera Šibenke Dženana Rahimića na propuste svojih igrača. Ono „još jednom“ nismo spomenuli tako slučajno, jer se Vulić na isti način ponio prema Šibenčanima i na utakmici u Sinju, kad je prednost gostiju, također, jamčila siguran uspjeh.

Nije, stoga, teško razumjeti neviđeni bijes Rahimića poslije utakmice, kad ga nitko, ama baš nitko nije mogao umiriti zbog sudačkih nepravdi. Istodobno, zbog ponovljenog nekorektnog suđenja prgavog Zadranina, ne može se izbjeći pitanje „Tko će zaštiti Šibenčane od Vulića i sličnih arbitara!?“ Suđenja, koje ne krije nimalo poštovanja prema starom hramu hrvatske košarke i klubu, koji je lansirao najveću hrvatsku zvijezdu Dražena Petrovića.

Vrijeđanje sudaca

A kažu objektivni očevici da je sve što smo u najkraćim crtama opisali kao neprihvatljivu sliku s Baldekina bilo zapravo kamilica prema onom, što se zbivalo na utakmici košarkašica domaće Murse i Šibenika u Osijeku. Šibenski trener(i hrvatski izbornik) Stipe Bralić isključen je već u osmoj minuti kod vodstva Šibenki od 21:11, pa se iz dvorane preselio u autobus. Zato i nije htio komentirati zbivanja na utakmici. Posebice događaje poslije nadmetanja, kad su jednostavno „pukle“ šibenske igračice. Jednako na sudačke nepravde, te vrijeđanja osječkih sudaca, upućenih na njihovu adresu.

Treba li posebno objašnjavati tezu kako, neovisno o (sportskoj) besparici nije baš normalno da na malom derbiju košarkašica sva trojica sudaca i delegat iz Osijeka!? O kakvim se muškarcima radi, kad su spremni psovkama i prijetnjama obasuti dame!?

- Ne možemo biti baš sretni suđenjem na zadnjim utakmicama. Na stranu naši propusti, ali suci nas nisu baš milovali – javio nam se poslije utakmice Šibenik – Hajduk šibenski Riječanin Zdravko Iljadica.

Ruku na srce, nismo imali dovoljno argumenata da mu „kontriramo“, jer je suđenje zagrebačkog suca hercegovačkih korijena Ante Čuljka bilo u Splitu daleko ispod značenja dalmatinskog derbija i razine igre i ponašanja nogometaša Hajduka i Šibenika.

Za Čuljka je prava sreća što svojim neznanjem nije utjecao na rezultat, no indikativno za njegovu arbitražu je glasno razmišljanje o konačnoj odluci u zadnjim trenucima susreta, kad je branič Hajduka na podu igrao rukom. Čuljak je mogao suditi ili faul igrača Šibenika, što je bilo realnije, ili kazneni udarac za goste, no on je zviždao korner. Zbog svoje nesigurnosti i neznanja.

Zato pitanje iz naslova „Tko će zaštititi Šibenčane?“ možemo s košarkaškog parketa, barem zbog dojma, prepisati i za dijeljenje (ne)pravde na nogometnim terenima. S nemalom dozom žuči, koja je kao kap u moru prema onome, što su poslije utakmica osjećali trener Rahimić i šibenske košarkašice.

16. travanj 2024 23:13