StoryEditorOCM
KošarkaDEBAKL U STOŽICAMA

Težak poraz Hrvatske u Ljubljani: naši košarkaši nisu imali šanse protiv Dončića i ekipe

Piše Tonči Vlašić/SD
30. lipnja 2022. - 22:20

Najljepša vijest za hrvatsku košarku stigla je u Stožice prije početka utakmice protiv Slovenije, Finska je dobila kod kuće Švedsku, te nam u nedjelju, u zadnjem kolu, treba pobjeda u Rijeci protiv Finske i uspjeh Slovenije kod Švedske za ostati u igri za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2023. godine, tj. za prepustiti Švedskoj zadnje mjesto i proći dalje.

Naravno, uoči gostovanja kod Slovenije živjela je nada kako Hrvatska može iznenaditi, ali gledajući što se na kraju događalo u susjedskom ogledu, drugo je u nedjelju više izgledno (Slovenija slavi kod Švedske), nego prvo, ali za nadati je kako u ovom sastavu Hrvatska može protiv Finaca.

Goran Dragić je doživio ovacije u Stožicama. Posljednji put u službenoj utakmici za Sloveniju kod kuće. U 13. minuti zaustavljen prekršajem dok je šutirao za tricu, i da je ubacio i treće slobodno bacanje stigao bi do učinka od 16 koševa, nije, te je Slovenija u tom trenutku imala (samo) 42:15, a on nije imao bolji učinak nego kompletna Hrvatska.

Mario Hezonja je pogodio za 6:7, njegov četvrti koš, najbolje je krenuo. Nakon toga je Slovenija u idućih gotovo sedam minuta napravila 20:0. Naš kapetan Bojan Bogdanović je izašao krajem 9. minute prve četvrtine, bez ubačaja. Na kraju prve četvrtine zaostajali smo 25 koševa (8:33). Nakon što je Goran Dragić promašio spomenuto treće bacanje, dočekali smo prve koševe našeg kapetana.

Hezonja je u drugoj četvrtini pogađao i promašivao, a kad je stigao do učinka od 15 koševa, Hrvatska je bila na samo 14 zaostatka (35:49). Međutim, Slovenija je na odmor otišla s plus 19, u nastavku je opet letjela parketom.

Dupke pune Stožice su skakale od sreće, uživao je i legenda slovenske košarke, 84-godišnji Ivo Daneu, svjetski prvak iz 1970. godine, kao i Petar Vilfan, još jedan veliki igrač iz Dežele. Urnebes je bio na tribinama svaki put kad je lopta bila kod Gorana Dragića, i, naravno, superstara Luke Dončića, koji su vukli poteze za prste polizat. Hrvatska, kratko i jasno, koliko god smo se nadali zbog dolaska Bogdanoviča i Hezonje, i ne samo njih dvojice, već Ivice Zubca, pa i Ante Žižića, nije imala izgleda.

Nedjelja je brzo. Finska dolazi u Rijeku. Prije naše zadnje utakmice znat ćemo je kako je završio ogled Švedska – Slovenija.

Slovenija – Hrvatska 97:69

LJUBLJANA Arena Stožice.

Gledatelja oko 13.000,

Suci: Rosso (Francuska), Castillo (Španjolska) i Proc (Poljska).

SLOVENIJA: G. Dragić (19), Nikolić (6), Murić (8), Tobey (16), Blažić (2), Hrovat (9), Dimec, Z. Dragić (8), Glas (3), Macura (2), Čebašek (3), Dončić (21). Izbornik: Aleksander Sekulič.

HRVATSKA: Perković, Filipović (5), Prkačin, Hezonja (22), Gnjidić, Zubčić (4), Bender, Drežnjak (2), Rogić (3), Zubac (14), Žižić (6), Bogdanović (13). Izbornik: Damir Mulaomerović.

Četvrtine: 33:8, 21:27, 22:16, 21:18

19. travanj 2024 08:43