StoryEditorOCM
Košarkakonačna odluka

Šibenka će opet igrati u ABA 2 ligi, ovaj put na svoje će doći i publika na Baldekinu

Piše Krešimir Gulin
9. srpnja 2024. - 09:03

Košarkaši Šibenke iiduće sezone igrat će u ABA 2 ligi! Ta vijest potvrđena je iz sjedišta Regionalne lige koja je objavila svih 16 sudionika tog natjecanja. Ždrijeb za novu sezonu bit će u ponedjeljak, 15. srpnja.

Lani se Narančasti nisu baš najbolje proveli u tom društvu. Kao debitant su zabilježili samo dvije pobjede i zauzeli pretposljednje mjesto. Osim toga, nerijetko su bili nehumanog rasporeda, pa su često morali na parket praktički iz autobusa nakon dugih putovanja. Danak su platili i u velikom broju ozljeda koje su lani ‘uništile‘ Šibenku.

Da stvar bude gora, budući da liga igrala turnirskim sustavom u tzv. ‘balonima‘ šibenska publika nije imala prigodu gledati niti jednu utakmicu u dvorani na Baldekinu!?

Ipak, naredne sezone stvari bi se trebale promijeniti na bolje. Jer, promijenio se i sustav natjecanja. ABA 2 liga igrat će se u četiri grupe s po četiri ekipe, tako da će svaki klub odigrati najmanje tri utakmice na domaćem terenu. To bi trebalo smanjiti broj utakmica koje su igrane praktički bez publike.

Po dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe ići će u drugi krug natjecanja- među osam najboljih koji će biti razvrstani opet u dvije skupine.

Dvije najbolje momčadi iz četvrtfinalnih grupa plasirat će se u polufinale, koji se kao i finale igra po sistemu (1-1-1) do dvije pobjede.

Šibenka je svrstana u četvrti šešir s makednoskim Rabotničkim, srpskim Vršcem iz crnogorskim Tivtom. Prvi šešir nositelja čine MZT, Podgorica, Vojvodina i Zlatibor u drugom su Borac (BL), Helios Domžale, Široki i Sutjeska Nikšić, a u trećem Bosna, Cedevita Junior, Ilirija Ljubljana i Pelister Bitola.

Tko će s kime igrati u grupi znat će se nakon ždrijeba u ponedjeljak, a pravila kažu da u istoj grupi ne mogu igrati ekipe iz iste države.

Spomenimo i to da Šibenčani neće morati platiti pozivnicu koja košta 25 tisuća eura, iako su završili tek deveti u Prvenstvu Hrvatske. Razlog je taj što bolje plasirani klubovi nisu bili zainteresirani za igranje u ABA 2 ligi, Šibenka ulazi kao jedan od dva redovna hrvatska predstavnika.

S obzirom da će momčad trenera Roka Jurline nastupati na tri fronta (prvenstvo, Kup i ABA 2 liga) trebat će joj širok roster. Do sada su na Baldekinu napravili solidan posao u prijelaznom roku. Doveli su playmakera Junakovića, krilo Vujičića i centra Jukića.

Nastup u ABA 2 ligi znači da će najvjerojatnije biti aktiviran i ugovor sa srpskim igračem Markom Lukićem. Na popisu je nekolicina igrača iz prošle sezone (Paić, Pleadin, Klarin, Babić...), međutim nedvojbeno će za dobre rezultate i stil igre kakav planira implementorati Jurlina trebati još kvalitetnih igrača.

08. rujan 2024 01:29