StoryEditorOCM
KošarkaKOŠARKA

Šibenčanke furiozno startale u prvenstvu; Otkrivamo kakve su ambicije ženskog dijela Baldekina u novoj sezoni

16. listopada 2019. - 11:16

Košarkašice Šibenika furiozno su ušle u novu sezonu. U prvom kolu su na Baldekinu pobijedile Pulu s visokih 92:38! Rezultat je doista neočekivan, budući da su se u proljeće ove godine Šibenik i Pula "na jednu loptu" borili za finale Kupa Hrvatske.
U neizvjesnoj utakmici slavile su djevojke trenera Stipe Bralića, da bi nekoliko mjeseci kasnije "pregazile" Istrijanke. Pitanje je sad jesu li Šibenke puno jače nego lani, ili je Pula mnogo slabija. Odgovor je vjerojatno negdje na pola puta. Naime, čak ni u taboru ženskog dijela Baldekina nisu znali koje su im objektivne mogućnosti u novom prvenstvu, jer tijekom ljeta su gotovo u potpunosti promijenili izgled ekipe. Otišle su im nositeljice igre (Melendez, Marin, Mihić, Borić...), ali je i došlo šest košarkašica (Cigić, Silov, Šarić, Puljić, Tomičić i Džafić)...

Pula ipak nije mjerilo

- Točno je da imamo sasvim novi roster. Otišlo nam je šest igračica, dok smo angažirali također šest novih košarkašica. Nadalje, imali relativno malo zajedničkih treninga. Odigrali samo samo dvije prijateljske utakmice, tako da ni ja nisam znao kako ćemo izgledati u prvoj službenoj utakmici. Premda je Pula odradila tri turnira u pripremnom periodu i imala prednost u tom smislu u odnosu na nas, očito im je preveliki hendikep odlazak dviju ključnih igračica - Perko i Trehub. Jednostavno, one nisu mogle pratiti naš ritam. Ili, dok su mogle ravnopravno trčati s nama rezutat je bio u egalu, a to je bilo nekih 10-12 minuta. Nakon toga je sve išlo na našu stranu, jer smo ih lagano pretrčavali. Budući da imamo 3-4 cure koje zbog poslovnih i školskih obveza treniraju samo jednom ili dvaput tjedno, vidjet ćemo kako ćemo funkcionirati protiv jačih ekipa. Na ruku nam ide činjenica što imamo dosta iskusnu ekipu i time možemo kompenzirati neuigranost. U svakom slučaju, vrijeme radi za nas - kazao je Stipe Bralić, trener košarkašica Šibenika.

Protiv Pule se nekolicina igračica predstavila šibenskoj publici. Osim povratnica Cigić i Silov, to su Puljić i Tomičić, koje su stigle iz Splita te Džafić, koja je došla iz Zagreba. U dresu Šibenika zaigrala je i Dana Šarić, sestra Darija Šarića i kći poznatog košarkaškog bračnog para Predrag Šarić i Veselinka Crvak...

- Imamo dva brza playa - Puljić i Cigić. Vratila nam se se Dana Šarić, koja igra vrlo inteligentno. Reprezentativka Silov je odličan šuter. Pod obručima su dva centra - Chiabov, koja bi bila super da ima koji trening više, i Tomičić, koja mijenja Chiabov. Džafić je kao i Cigić lani pauzirala od košarke. Ona je sama tražila da dođe u Šibenik, a stigla je s reputacijom najbolje skakačice lige od prije dvije sezone - govori Bralić o ovoljetnim prinovama Šibenika.

Inače, ove sezone je liga smanjena na deset klubova. Ispada samo posljednji, dok predzadnji igra kvalifikacije za ostanak. Ostalih osam ekipa igrat će u play offu. Poslije niza sezona Medveščak više nije apsolutni favorit, budući da su ostali bez tri važne igračice Todorić, Tadić i Vojtulek. Vrlo ozbiljna je dubrovačka Ragusa koju vodi trofejni trener Braslav Turić, a angažirali su Todorić, Vojtulek i Mornar... ostala im je i Crnogorka Janković. U vrhu bi trebala biti i zagrebačka Trešnjevka koja je okupila skoro sve najbolje mlade igračice iz Hrvatske.

Sezona bez imperativa

Pitanje je gdje je u toj priči Šibenik? Što kriti da se bude nade kako bi se ženski dio Baldekina mogao vratiti na staze stare slave. Posebice nakon lanjskog finala Kupa, a i uvjelrjivog ulaska u sezonu te solidno odrađenog ljetnog "mercata":

- Čujte, teško je 15. listopada prognozirati kako će liga izgledati. Šibenik nema imperativa. Ako nas poštede ozljede, možemo imati dobru sezonu. Nama je uvijek primarni cilj da igramo hrvatsku ligu i da ne strepimo za opstanak. Sjećate se da smo se lani morali "čupati" i "krpati" dovođenjem Portorikanke Melendez. Ove sezone nam se to ne bi smjelo dogoditi, budući da imamo 8-9 igračica u dobroj rotaciji. Stoga, imamo nešto širine i bude li zdravlja očekujem da se držimo pri vrhu. Sigurno je da nitko ne želi ispasti i da će se mnogi pojačavati tijekom sezone. U play off ulazi osam ekipa i u travnju može slaviti onaj tko bude imao najbolju formu. Što se nas tiče, nastojat ćemo biti pri vrhu, a ako nam se ukaže prilika za nešto više, pokušat ćemo je iskoristiti - zaključio je trener Bralić, ujedno i izbornik ženske reprezentacije Hrvatske.

19. travanj 2024 05:09