StoryEditorOCM
Košarkadario šarić

Šibenčanin u NBA-u ima sjajne vijesti za izbornika, komentirao je i Amerikanca u reprezentaciji: ‘Radi se o vrhunskom igraču i momku‘

Piše Siniša Lončar/SN
9. kolovoza 2022. - 18:37

S osmjehom na licu i ponosnog stava izašao je pred veliki broj novinara, koji se okupio u opatijskoj ljepotici, dvorani Marino Cvetković. Svi oni koji i malo prate hrvatsku košarku znaju koliko je Dariju Šariću značio povratak pod okrilje hrvatske izabrane vrste. Igrač Phoenix Sunsa iz daleke je Amerike, gdje je i počeo prve treninge nakon teške ozljede koljena zarađene u drugoj utakmici NBA finala prošle godine i duge pauze, pratio srpanjski debakl reprezentacije i izgubljenu priliku za Svjetsko prvenstvo 2023. Bio je to, slobodno možemo reći, još jedan u nizu "crnih" scenarija, koji našu izabranu vrstu prate godinama unazad, možda će prekretnica biti upravo ovaj Eurobasket zbog kojeg su se, između ostalog, košarkaši okupili u prijestolnici hrvatskog turizma. Opatija je bajna i slavna, valjda će uskoro takva biti i hrvatska košarka...

Ozljeda ligamenata i dvije operacije meniska koljena sada su iza Šarića, prve prave treninge s loptom već je odradio u SAD te se priključio momčadi izbornika Damira Mulaomerovića spreman dati svoj doprinos, koliko god to bude trebalo...

- Osjećam se dobro, poslije sezone i poraza Phoenixa od Dallasa u sedmoj utakmici polufinala Zapada, ja sam nastavio trenirati sve do 23. srpnja. Stvarno sam dobro radio kako bih što spremniji i što bolji došao u Opatiju. Ozljedu sam vukao kroz cijelu sezonu, ali to je sada iza mene. Lijepo je uvijek biti ovdje, među ekipom, jako mi je drago da sam ponovo dio svega. Nedostajala mi je reprezentacija, uvijek mi je čast i ponos igrati za Hrvatsku. Od svoje 12. godine sam dio reprezentativnih selekcija, osim kada zbog ozljeda ili NBA obaveza nisam mogao biti tu. Fantastičan je osjećaj biti ponovo u reprezentaciji.

Šarić smatra da će do početka rujna i Eurobasketa doseći "radnu" temperaturu, uhvatiti svoju pravu formu, što je automatski veliki dobitak za hrvatskog izbornika Damira Mulaomerovića.

- Mislim da bih do tada mogao biti "fit", u razgovoru s trenerom i stručnim stožerom ćemo polako dizati intenzitet, moju minutažu u utakmicama, ali opet sve ovisi kakav ću ja biti na terenu, hoću li biti dobar ili lošiji. U ovom trenutku trebaju igrati momci koji to zaslužuju svojim radom i prezentacijama na terenu, a ja ću, kao i uvijek, dati sve od sebe. Malo po malo ćemo se dizati kako ne bi došlo do neke neplanirane ozljede pošto više od godinu dana nisam igrao utakmicu.

Iza reprezentacije su velike turbulencije, loši rezultati kumovali su odlasku nekih od čelnika u Savezu, raspušten je Stručni savjet kojim je presjedao Dino Rađa, no nema sumnje kako bi jedan dobar rezultat na velikom natjecanju vratio nekadašnji ponos nacije na ispravan put kojim već dugo hrvatska košarka nije kročila. Možda je sada sazrelo vrijeme za takvo nešto...

- Sigurno da bi to moglo dosta toga dobrog donijeti. Malo je nezahvalna situacija zbog FIBA-inog rasporeda i teško je sve to postaviti, NBA igrači ne mogu dugo biti s ekipom, imali smo i nekoliko ozljeda prošle godine, nisam niti ja uspio biti na olimpijskim kvalifikacijama u Splitu. Ima i pozitivnih stvari u svemu, tu su i mladi momci koji dolaze. Nas 12 se mora skupiti, nema neke velike euforije oko nas, ali mi moramo odigrati najbolje što možemo. Ovi dečki zaslužuju priliku i mislim, ako se sve posloži i ako poradimo na još nekim detaljima, da možemo napraviti jednu dobru stvar - smatra Šarić.

Ove godine reprezentacija ima novu "akviziciju", napravljena je velika promjena u odnosu na posljednji ciklus jer je vodstvo Saveza, uz izbornika Mulaomerovića, na kraju je donijelo odluku kako će poziciju playmakera popuniti naturalizirani Amerikanac Jaleen Smith, koji ovaj put nije bio dostupan medijima s objašnjenjem kako njegov postupak hitnog dobivanja hrvatskog državljanstva još uvijek nije gotov. U pitanju su, naravno, formalnosti, Smith je uredno trenirao s ostatkom momčadi koja je igrača euroligaša i njemačkog prvaka, berlinske Albe, MVP-a finala Bundeslige, izuzetno dobro prihvatila. Nakon Didija Drapera i Olivera Lafayettea, Smith će postati treći po redu američki košarkaš u našoj reprezentaciji na onoj ključnoj, deficitarnoj poziciji organizatora igre s kojom Hrvatska već dugi niz godina ima kronične probleme.

- Stvarno sam presretan, iako je to možda i preteška riječ, no ne znam kako bih to drugačije rekao, što se savez odlučio za naturaliziranog Amerikanca - otvoreno će Dario Šarić na ovu temu.

- Radi se o vrhunskom igraču i vrhunskom momku. Odradili smo nekoliko zajedničkih treninga, teško je nešto previše reći, tek nam se priključio i teško je od njega očekivati puno toga u ovom trenutku. No kako budu dolazile utakmice i kako budemo prolazili treninge, bit će i njemu i nama lakše priviknuti se na nove okolnosti. Dobar je momak, to je ono što je najbitnije. Po meni će sve biti kako treba oko Smitha.

Nije se Šibenčanin htio upuštati u prognoze, davati velika obećanja za predstojeći Eurobasket prije kojeg će Hrvatska odraditi pripremni turnir u češkim Pardubicama, uz susrete protiv Češke i Bugarske, dok Mulaomerovića i igrače čekaju još ogledi s Mađarskom i Slovenijom prije nego će popis skratiti na 12 igrača. Prije Eurobasketa valja odigrati i još dvije utakmice pretkvalifikacija za sljedeći 2025. godine, u tom nas ciklusu čekaju gostovanje u Poljskoj i sudar sa Švicarskom u Opatiji.

- Teško je sada nakon svega i situacije koja nas muči posljednjih godina očekivati veliki rezultat na Eurobasketu. Kao što sam rekao, moramo imati 12 momaka koji moraju biti spremni se žrtvovati i boriti, a toga u ovoj momčadi ima. Idemo iz utakmice u utakmicu, nekako se "bildati" do odlaska u Milano da se tamo prikažemo u što boljem svjetlu. O nekim očekivanjima i prognozama je teško govoriti. I ja osobno treniram svaki dan, ne radim po posebnom programu, vidjet ćemo hoću li odmah krenuti s većom minutažom ili ćemo dizati moju formu kroz utakmice, no to ću sve dogovoriti s izbornikom i stručnim stožerom. Šest utakmica je do Eurobasketa, mislim da će mi to biti dovoljno za uhvatiti optimalnu formu. Nadam se da ćemo se svi prilagoditi jedan drugome i kroz utakmice uhvatiti pravu formu za ono što nas čeka. Dugo reprezentacija nije bila skupa u ovom sastavu, trebat ćemo neko vrijeme da se međusobno osjetimo i uigramo. Ali kvalitetu imamo i mislim da bi to moglo biti sve kako treba - optimistično je zaključio Dario Šarić.

Sunsi me čekaju, ali ne zamaram se time jer svašta se može dogoditi

Dario Šarić još uvijek je član Phoenix Sunsa, na klupskom planu zasada ne bi trebalo biti promjena, iako je to u NBA ligi vrlo teško prognozirati.

- Zasada se vraćam u Phoenix, čuo sam se i s trenerom, što se toga tiče je sve dobro. Međutim, u NBA svijetu se nikad ne zna, sve se to može promijeniti osim ako nisi neka velika zvijezda, iako se i tu mogu dogoditi iznenađenja. Ne zamaram se time, pokušavam se vratiti iz ozljede, biti što prije na 100 posto i primarno mi je sada pomoći reprezentaciji - kaže Dario.

23. travanj 2024 22:15