StoryEditorOCM
KošarkaDEBI SA SEDAM TRICA

Šibenčanin oduševio u prvom nastupu za reprezentaciju; ‘Aco mi je rekao: Ne boj se, samo šutiraj!’

Piše Tvrtko Puljić/SN
12. studenog 2022. - 19:28

Tri je dana Aco Petrović radio na samopouzdanju svoje mlade vrste, govorio je igračima u svakom kontaktu da su dobri, bolji nego što i sami misle o sebi, rasteretio ih, opustio ih i sve je rezultiralo čistom pobjedom nad Austrijom od 100:75, u koju su naši u Grazu ugradili 17 trica, uz 65 posto šuta. Roko Badžim ih je stavio sedam, Toni Perković pet.

Usput, podijelili su naši 26 asista, od čega ih je osam bilo djelo vizije Borne Kapuste, a pet Darija Drežnjaka. Uz Roka Prkačina, koji je na petici pokrenuo našu obranu, ali bio i učinkovit u napadu, pa je tu kasnije i četiri blokade opalio Danko Branković, Hrvati su odnijeli pun plijen s gostovanja. No, sada slijedi najteži izazov ovih pretkvalifikacija, polufinalist Eurobasketa je u nedjelju u Zagrebu, Poljska s Igorom Miličićem na klupi.

Pozitivna energija

Roko Badžim uživao je i u petak, dan nakon što je strpao tih sedam trica iz devet pokušaja, nakon što je uvalio 23, usput i oduzeo četiri lopte. Generalni dojam je bio baš ta opuštenost Hrvatske, nakon što smo od 2017. godine naovamo sve kvalifikacijske utakmice igrali pod grčem. OK, možda do sada i nismo igrali protiv protivnika slabijeg od Austrije, ali bilo je tu puno toga za što se moglo uhvatiti.

"Slažem se u konstataciji da smo bili baš opušteni. Kreće to od Ace Petrovića, koji nam je donio to neko samopouzdanje, neku opuštenost, koji nam je cijelo vrijeme govorio, "ne bojte se, kad ste sami, slobodno šutirajte". Važno je bilo da damo sve od sebe, a od prve zajedničke sekunde i prvog sastanka, Petrović je u nas unio neku pozitivnu energiju."

Kako je Roko Badžim vidio cijelu utakmicu u Grazu?

"Na početku smo očekivali drugu vrst obrane Austrijanca, malo su nas iznenadili s agresivnim iskakanjem, jer to do sada nisu radili, pa su još pogodili i neke šuteve. Uglavnom, mi nismo paničarili, adaptirali smo se na tu obranu Austrije, ušli u svoj ritam i kako je vrijeme odmicalo bili sve sigurniji."

Usput, iako je ova reprezentacija i s ovim ulogama na terenu prvi puta u nekom iskušenju, što se tiče ritma igra, pa i tečnosti u drugom poluvremenu, takav se dojam ne bi stekao?

Pristup mora biti pravi

"I meni je to izgledalo upravo tako, jer doista je lopta super išla. Kažem, velika je to izbornikova zasluga, jer smo o tome pričali, unio sam je sigurnost, dozu samopouzdanja."

Međutim, u nedjelju nas u Zagrebu čeka puno teži izazov, jer stiže nam u goste Poljska, polufinalist Eurobasketa iz Berlina, reprezentacija koja je u četvrtfinalu izbacila Sloveniju i Luku Dončića, skinula im europsku krunu iz 2017. godine.

"Poljska je ostavila odličan dojam na Eurobasketu, iako im u ovoj selekciji nedostaju dva igrača, Ponitka i Slaughter. Međutim, to je i dalje momčad s dosta igrača koji su bili na Eurobasketu, tu je visoki Balcerowski, a imaju i novog naturaliziranog Amerikanca, koji sada na centarskoj poziciji. Ne znam što možemo očekivati, vidjet ćemo. Svakako ćemo se spremiti i svakako će nam pristup morati biti pravi."

Može li dopadljiva igra i sigurna pobjeda u Grazu isprovocirati naše navijače da napune Draženov dom u nedjelju?

"To doista ne znam, jer kod nas je tako što teško procijeniti. Nadam se da ćemo imati podršku, jer nama to puno znači, posebno zato što smo mlada momčad."

Mlada momčad koja je generacijski jako bliska. Iako je to negdje prošlo ispod radara, Roko Badžim i Borna Kapusta bili su dio one generacija koja je 2015. godine igrala finale SP-a za igrače do 19 godina...

"Evo, baš sam se toga sjetio. S Kapustom sam igrao zajedno posljednji puta ono ljeto iza tog finala, znači 2016. godine na EP za igrače U-20, a imao sam dojam na utakmici u četvrtak kao da cijelo vrijeme igramo skupa. I s drugim igračima sam znao igrati, pa se tako dosta dobro poznajemo."

Tek prva u nizu

I za kraj par priječi o Konyasporu, za koji od ovoga ljeta igra Roko Badžim. U posljednjoj prvenstvenoj utakmici i tamo je stavio sedam trica, tada uz perfektan šut (7-7) za tri poena.

"Zadovoljan sam kako to do sada izgleda u Konyasporu, jer igram u novoj, jačoj ligi, s boljim suigračima, protiv boljih igrača. Šteta je što smo posljednje dvije utakmice izgubili u produžetku, jer bi na stanku otišli sa skorom 4-2, što bi bio odličan rezultat", zaključio je šibenski snajper.

Roko Badžim ima 25 godina, a za Hrvatsku je u četvrtak odigrao prvu utakmicu, Nadamo se tek prvu u nizu...

25. travanj 2024 06:15