StoryEditorOCM
KošarkaJolly se "brusi" za Cedevitu

Šibenčani poručuju prvacima: Napravit ćemo sve da vam otežamo put do cilja!

24. travnja 2017. - 22:02

Bez obzira što napravili u doigravanju, u taboru košarkaša šibenskog Jolly JBS-a već sada mirne duše mogu reći da su odradili najuspješniju sezonu u klupskoj povijesti:
- Možemo biti prezadovoljni jer smo nadmašili sva očekivanja. Biti treći u ovakvoj A-1 ligi, igrati finale Kupa Krešimira Ćosića, zabilježiti pet pobjeda protiv ABA ligaša, završiti regularni dio sezone bez poraza na domaćem terenu... Mislim da je to dovoljno podataka kako bismo zaključili da smo imali sezonu iz snova. Zbog svega toga igračima skidam kapu do poda, kao i svim ljudima iz kluba- kazao je Ivan Velić, trener Jolly JBS-a.

S njim se složio i Davor Vidačak, sportski direktor:
- Definitivno, ovo je najuspješnija sezona u povijesti kluba. Igrali smo najkonstantnije, i krize, ako ih je i bilo, bile su svedene na minimum. To je najveći dobitak uz pobjede koje smo ostvarili. Pa, čak tri puta smo pobjeđivali Cibonu. Eto, primjerice "velika" Cedevita je u zadnjem kolu sve napravila da izbjegne tu Cibonu u četvrtfinalu play offa. To je znak koliko su vrijedne bile te naše pobjede.

Vidačak otkriva i recept Jollyevog uspjeha:
- Složili smo i kvalitetnu i karakternu momčad. Uz to, trener Velić je uspostavio sistem koji je funkcionirao usprkos ozljedama Špralje, Bilinovca, Brkića... Ni ti problemi koji su nas mučili nisu bitnije utjecali na konačan rezultat, a to je moguće samo ako imate uhodan sustav- govori Vidačak.



Jolly će imati još dosta vremena za analizu sezone. Međutim, prije toga treba odraditi vrhunac godine. U srijedu počinje doigravanje hrvatskog prvenstva. Jolly će u 18 sati na Baldekinu dočekati u domaćim okvirima godinama neprikosnovenu Cedevitu. Puno polemika izazvao je potez "vitamina" da u posljednjem kolu regularnog dijela sezone Šibeniku suprostave "šarenu" momčad i gotovo svjesno izgube kako bi izbjegli sraz s Cibonom. O tom potezu najbolje govori nesvakidašnja izjava trenera Cedevite Veljka Mršića koji je poslije poraza kazao "dobili smo što smo htjeli"!?

- To je njihov izbor i put. Ja svoje igrače uvijek učim da trebaju pobjeđivati. Uostalom, i Jolly je mogao kalkulirati i izgubiti od Osijeka i tako spojiti Cibonu i Cedevitu. No, takvo nešto nama nije bilo ni na kraj pameti. Inače, mislim da vam se takav pristup sportu kad-tad obije o glavu. I protiv Cedevite u play offu cilj će nam biti obraniti domaći teren. Ta prednost domaćeg terena je ono što nam daje nadu. Roviti jesmo, imamo puno ozlijeđenih igrača, naročito pod obručima gdje je Cedevita najjača. Istina, i njima će nedostajati dva Amerikanca. Sa Zagrepčanima imamo omjer 1:1 i mogu samo obećati da ćemo se boriti za svaki koš- poručuje trener Velić.

Nitko u redovima Jollya ne zna u kakvom sastavu će Cedevita doći na Baldekin. Za razliku od utakmice sa Šibenikom sigurno će igrati Bilan, Musa i Katić:
- Mi ćemo napraviti sve da im što više otežamo put do cilja. Mislim kako će prva utakmica biti ključna. Ako u srijedu napravimo posao, onda su sve opcije otvorene- ističe Vidačak.

Jolly JBS je osvojio treće mjesto u A-1 ligi, koje bi mu trebalo jamčiti igranje u ABA ligi, osim u slučaju da prvak ne bude netko od lošije plasiranih (Cibona, Zadar ili Cedevita). No, zbog nerazjašnjenih odnosa na relaciji HKS-ABA liga još se ne zna tko će biti hrvatski predstavnici u regionalnoj ligi iduće sezone:
- Mislim da HKS nije dovoljno jasan o tom pitanju. Krajnje je vrijeme da se te stvari definiraju, to više što su sve ekipe ove godine uložile znatna sredstva u rostere momčadi zbog jedinstvene lige i najava da će prva tri iz A-1 lige igrati u ABA ligi- drži sportski direktor Jollya.



Ne uđe li u ABA ligu, ima li Jolly ambicije zaigrati FIBA-inu Ligu prvaka?
- Imamo! Ove godine smo napravili iskorak, i za klub i za igrače je pravo vrijeme i izazov zaigrati u nekom međunarodnom natjecanju- jasan je Vidačak.
To znači da je letvica klupskih ambicija visoko postavljena i za dogodine?

- Ambicije neće biti ništa manje nego ove sezone. U skladu s tim već smo počeli razmišljati i o rosteru za novu sezonu. S velikom većinom igrača nastojat ćemo produžiti suradnju, dok dio igrača ima važeće ugovore. Nadalje, napravit ćemo sve da pokušamo zadržati američkog playmakera Scotta, jer prava je rijetkost naći stranca s takvim igračkim i ljudskim kvalitetama. Tijekom sezone već smo razgovarali sa Scottom i na dobrom smo putu da nastavimo suradnju- zaključio je Vidačak.


 


Svi za šibenski finale
Pozicije uoči doigravanja tako su se složile da se šibenski klubovi GKK Šibenik i Jolly JBS ne mogu međusobno susresti prije finala. U sezoni u kojoj je šibenska košarkaška priča najljepša u Hrvatskoj ni takav scenarij nije isključen. Javno ga priželjkuje Ante Grbac, predsjednik "građana", a ni u redovima Jollya nemaju ništa protiv:
- Da, gospodin Grbac je poznat kao veliki optimist. Prije svega, momčadi Šibenika čestitam na prvom mjestu. Put do finala je dug i trnovit, ali bilo bi jako lijepo da u njemu zaigraju "građani" i Jolly- rekao je na tu temu Ivan Velić, a Davor Vidačak podvukao kako bi to bila najbolja nagrada šibenskim klubovima za sve napravljeno u ovoj sezoni.

25. travanj 2024 16:13