StoryEditorOCM
KošarkaLegende s Baldekina uoči završnice Kupa

Šarić i Amanović poručuju - Šibenik može srušiti i Cibonu i Cedevitu!

13. veljače 2017. - 10:56

U svojoj je sportskoj povijesti Šibenik imao i puno značajnijih natjecanja od finalnog turnira Kupa Krešimira Ćosića. I jednu od skupina Svjetskog prvenstva u rukometu, i dobar "bokun" Mediteranskih igara, i juniorsko Svjetsko prvenstvo u vaterpolu… No, košarkaški Final Eight na Baldekinu, koji kreće za tjedan dana, posebno "pali" šibenske prijatelje sporta. Osam ponajboljih hrvatskih klubova neizbježno budi sjećanje na slavnu Šibenku, još slavnijeg Dražena. Zanimanje za "nokaut" utakmice dodatno podgrijava podatak da na turniru sudjeluju dva šibenska kluba. Da je neovisno o zajedničkoj organizaciji finalnog natjecanja Kupa Hrvatske njihov rivalitet još uvijek daleko od idiličnih odnosa.

To ne kriju ni naša dva sugovornika Predrag Šarić - Šiši i Nenad Amanović, koji neminovno podsjećaju na dane ponosa i slave Baldekina. Prvi kao košarkaški snajperist bez mane i straha, a drugi kao jedini šibenski trener, koji se može pohvaliti da je ozbiljno trenirao Dražena Petrovića.

 



Predrag Šarić ili popularni Šiši, inače otac Darija Šarića, u svojoj je bogatoj košarkaškoj karijeri nosio dresove triju sudionika ovogodišnje završnice Kupa Krešimira Ćosića. Sa svojom je Šibenkom osvojio titulu prvaka Jugoslavije 1983. i igrao prvo finale Kupa Radivoja Koraća s Limogesom, a u Zadru je i tadašnjem riječkom Triglav osiguranju također nastupao u europskim kupovima.

Najbolji strijelac u Šibenkinoj povijesti lako se prisjetio tih dana, makar s "narančastima“ nikad nije zabilježio veći uspjeh u Kupu bivše države.
– Sjećam se nastupa na Final fouru Kupa Jugoslavije u Novom Sadu, u sezoni 1986./1987. Tada smo izgubili od sarajevske Bosne. Poraz nam je posebno teško pao jer je tada postojala mogućnost da se Dražen vrati u Šibenku. Uvjet mu je bio da izborimo nastup u nekom od europskih kupova. Nije lako bilo tih godina, u konkurenciji Crvene zvezde, Partizana, Jugoplastike… – prepričao je Šiši.

A onda se sam, bez potrebe za postavljanjem pitanja, lagano "prešaltao“ na današnju situaciju. Na predstojeći Final Eight Kupa Kreše Ćosića u Šibeniku.
– Možda ovaj sustav natjecanja pogoduje manjim klubovima, no svejedno bi Kup trebao biti zanimljiv. Možda ne toliko prvi dan, koliko ostala tri. Cedevita i Kvarner ne mogu stati u istu rečenicu kad je riječ o kvaliteti, a ni dvoboj Jollyja i Zagreba nije pretjerano atraktivan. Bez obzira što se Zagreb može nositi sa šibenskom momčadi. Zato vjerujem da ćemo drugi dan gledati dvije odlične utakmice. Mislim da je Split favorit protiv Zadra, s obzirom na formu "žutih“. Zadrani su angažirali pravog trenera, no problem je što imaju nedorečen roster. Šibenik, pak, ima težak put do finala. Cibona se angažiranjem Žorića koliko-toliko stabilizirala. No, uz pritisak navijača se može do pobjede – analizira Predrag Šarić.

Kad se postavlja pitanje tko je glavni favorit šibenskog turnira, za Šišija nema dvojbe:
– Cedevita. U punom sastavu ih je zbilja teško preskočiti. Po mom mišljenju, samo jedna momčad protiv Cedevite ima sitnu šansu za slavlje.
A to je?
– Šibenik! Ako dođe do finala. Dakako, i tada će "narančastima“ trebati luda utakmica, u jednako ludoj atmosferi. Koliko god odskače kvalitetom, s nekoliko sjajnih Amerikanaca, Cedevita je ranjiva. Ni njihovu treneru Mršiću ne bi bilo svejedno da ispuste trofej. Šibenik je u nesretnoj utakmici sa Splitom pokazao da zna igrati lijepu košarku. Dobar rezultat u Kupu bi im sigurno dobro došao za oporavak nakon Gripa – zaključuje Šarić.

 



Drugi je naš sugovornik osvajao i jugoslavenske, i hrvatske kupove. Ali, u ženskoj košarci! Nenad Amanović dizao je trofej Ružice Meglaj Rimac čak pet puta s košarkašicama Croatije, Centar banke i Adriatic osiguranja. Do jedinog kupa u bivšoj državi došao je sa svojim Elemesom. A intrigantan je podatak kako je ostao bez jedinog kup-naslova u muškoj košarci. Samo nekoliko dana prije finala smijenjen je s klupe Splita nakon ligaškog poraza od - Šibenke!

– Bilo je to 1992. godine. Na Gripama su jedva dočekali da me smijene. Nisu htjeli pričekati ni finale Kupa. Split je tada bez mene na klupi uzeo pehar – sjetio se Amanović bez pretjerane gorčine.
Sada je u susretu njegovih bivših klubova, pred veliku završnicu Kupa Krešimira Ćosića, slavio Split. No, Neno ne dvoji da "građani" u svojoj dvorani mogu do dobrog rezultata.

– Mislim da nisam pretenciozan kad kažem da Šibenik ima gotovo jednako kvalitetnu momčad kao Cibona. Zagrepčani će, istina, biti pojačani za Luku Žorića i Scottiea Reynoldsa. Međutim, Anzulović ima odlične šutere, Bašića, Badžima i Siriščevića, te čvrstu unutarnju liniju. Pitanje je samo koliko je traga na igračima ostavio poraz u Splitu. Utakmica, koja se nije smjela izgubiti. No, možda će im baš to biti dodatan motiv da naprave nešto veliko u kupu – ističe Neno Amanović.

Može li itko zaprijetiti Cedeviti? To je pitanje koje se najčešće postavlja u priči o šibenskom Final Eightu.
– Teško je predvidjeti pobjednika. I Šibenik, i Jolly, i Cibona imaju šanse protiv Cedevite. Posebice Šibenik, s Funcutima, koji dižu i mrtvace! Uvjeren sam da će odigrati dobro. Ždrijeb im nije blistav, ali je sve moguće, ako dođu do finala! – optimist je Amanović.

16. travanj 2024 14:19