StoryEditorOCM
KošarkaĆakula s Acom Petrovićem

Roko Badžim i Josip Bilinovac kandidati su za reprezentaciju

Piše Ivo MIKULIČIN
24. veljače 2017. - 10:22

Nije bilo lako slušati "Život leti kapetane" ili pjesmu posvećenu pokojnom Draženu Petroviću u društvu njegova brata Ace, aktualnog hrvatskog košarkaškog izbornika. Oči su nam se obojici "zacaklile". Aco je potom stiskao oči, brisao suze, koje su otkrivale nemale emocije.

– I Dražen je bio veliki emotivac, ali s velikim, gotovo njemačkim pristupom radnim obvezama. I nevjerojatnom snagom da poslije najneugodnijeg poraza već ujutro okrene misli k budućnosti – počeo je Aco.

 

Za razliku od tebe, koji si, kao i ja, tipični "lulavi" Šibenčanin. Skačeš na svaku riječ, odgovaraš na provokacije. Gotovo bi se pobio sa svakim, koji ti nije po volji!?
– Sve to, ipak, pripada prošlosti. Sam se sebi činim smiješan, kad se sjetim kako sam u prošlosti reagirao na neke novinarske napise. Sad mi to nije ni na kraj pameti, makar su me od Rija do konačne potvrde izborničke funkcije mnogi razapinjali, nepravedno prozivali.

Bio si "mali Gandhi" u komunikaciji sa Stojkom, Rađom i ostalima…
– Neke stvari nisu za tisak. Mislim da je dovoljno, ako kažem da sam s njima dvojicom pravodobno sjeo za isti stol, na vrijeme sve raščistio.

I što si kao izbornik uočio na svom Baldekinu za trajanja Kupa Krešimira Čosića?
– Prije svega, da mnogi igrači izgledaju drugačije izbliza. Da TV-prijenosi mogu i varati.

Znači, bilježnica nije ostala prazna?
– Silno mi se svidio Bilinovac u utakmici Jolly – Cibona. Čvrst, brz i dobar šuter. Roko Badžim raste polako, ali sigurno. Sve više želi loptu, teži asistencijama. Sviđa mi se i način na koji obranu igra Bošnjak iz Cibone.

Možemo li ih očekivati barem na širem spisku?
- Ta mogućnost je u realnim okvirima. No, iskreno ću priznati da o njima ne bih ozbiljno razmišljao da je zdrav Luka Babić ili da nisam poslije Rija prekrižio Roka Stipčevića.

 

Zašto?
– Rok je nadaren igrač, ali nije se mirio sa činjenicom da u reprezentaciji mora odraditi tek korisne epizode.

Nije ti bilo lako na utakmici Šibenik – Cibona. Znam da si zakleti Šibenčanin, a da je Cibona tvoja sudbina…
– Utakmicu je Šibenik izgubio još prošlog ljeta, kad se odlučio za roster sa samo dva i pol visoka igrača. Zato je gorostas Luka Žorić u završnici nerijetko imao kao suparnika dvadesetak centimetara manjeg Bašića.

A Jolly?
– Dobro su iskoristili umor "cibosa" iz utakmice sa Šibenikom. No, moram priznati da je Velićeva vizija igre s glavom i repom.


'Stižem na proslavu 40. obljetnice mature'
Znam da ideš u Ameriku na razgovore s hrvatskim NBA igračima. Kad ćemo te opet vidjeti u Šibeniku?
– Ovog ljeta stižem na proslavu 40. obljetnice mature. Da još jednom emotivno nadoknadim grešku, koju sam napravio, kad sam već poslije trećeg razreda srednje škole napustio rodni grad.

18. travanj 2024 06:40