StoryEditor
KošarkaFUNCUTI BIJESNI

"Policija selektivno provodi zakone i tretira nas kao kriminalce!"

2. veljače 2017. - 16:12

Očito će se još dugo vući repovi s košarkaškog dvoboja Šibenika i Zadra! Naime, nakon što je Prekršajnom sudu u Šibeniku privedeno sedam osoba osoba zbog, kako kažu u šibenskoj policiji, nedopuštenog ulaska na teren tijekom pauze na spomenutoj utakmici, reagirali su i šibenski navijači, Funcuti.
Njihovo priopćenje vezano za dosadašnja i najavljena nova policijska privođenja donosimo vam u cijelosti.

„U povodu događanja na košarkaškoj utakmici između GKK Šibenik i KK Zadar, a pogotovo zbog zbivanja poslije nje osjećamo se dužni obratiti cjelokupnoj šibenskoj javnosti.

U Šibeniku se ovih dana događa neviđena represija nad stanovnicima našeg grada. Jučer je, 1. veljače, gotovo iz kreveta u prostorije Prekršajnog suda u Šibeniku privedeno sedam gledatelja utakmice Šibenik – Zadar. Kao da se radi o pripadnicima zločinačke organizacije!
Razlog ovakvom postupanju policije i pravosudnih tijela je ulazak nekoliko desetaka gledatelja u "prostor namijenjen za igrače" na spomenutoj utakmici. No, što su to privedeni gledatelji napravili na utakmici da ih se (na taj način) privodi?
Prisjetimo se, u pauzi između treće i četvrte četvrtine utakmice Šibenik - Zadar došlo je do meteža nakon što su se protivnički navijači htjeli obračunati s glazbenicima, koji su na parketu izvodili šibensku navijačku himnu. Gledatelji na „domaćem“ dijelu tribina reagirali su po inerciji na zbivanja na drugom kraju dvorane, poneseni i važnošću utakmice, u kojoj je našim košarkašima trebala bespoštedna potpora. Nekoliko je gledatelja u toj situaciji jednostavno izgurano na parket. Bez namjere za stvaranjem nereda ili sukobljavanjem s drugim gledateljima. Situacija o kojoj pričamo trajala je svega jednu minutu, nakon čega su se, ponavljamo, bez ikakvih problema i incidenata gledatelji vratili na tribinu. Da ne govorimo kako taj događaj nije imao nikakvih posljedica na tijek utakmice, iz jednostavnog razloga, što se sve dogodilo u pauzi između dvije četvrtine, kada košarkaši nisu bili na parketu.
Što se to dogodilo u sljedećih nekoliko dana, da su nevjerojatno angažirane policijsko-pravosudne snage počele s privođenjem i suđenjem, zaista nam nije jasno!? I ne bismo htjeli unaprijed donositi sudove i biti proroci, no netko nam je, očito, želio stati na „žulj“. Kako drugačije objasniti da privedeni gledatelji mogu biti kažnjeni i s 50 tisuća kuna i 60 dana zatvora!? Radi dva koraka na parketu u vrijeme pauze?
Policija smatra da je prekršen Zakon. Međutim, zakoni se ne smiju primjenjivati selektivno! Stoga, pozivamo policiju da na isti način postupi prema svima, odnosno neka se procesuiraju i drugi uvaženi gledatelji, koji su se u tom trenutku našli na parketu. Ili, kad se već drže zakona, neka privedu cijelu dvoranu poslije slavlja na parketu nakon završetka utakmice… Pa, dvorana nije kazalište!
Nije nam jasno da institucije ove države, umjesto uvođenja reda, protiv čega nemamo apsolutno ništa, kao da žele napraviti nered selektivnim kažnjavanjem i provođenjem zakona! Da bi sve bilo gore, tu, po svemu sudeći, nije kraj privođenjima. Kod suca za prekršaje moglo bi završiti još na desetke Šibenčana!
Je li ovo dio plana da se ušutkaju Funcuti? Kome je ovo u interesu i zašto?
I na kraju, makar nije naš posao, zanima nas je li itko od gostujućih navijača priveden zbog udaranja nedužne djevojčice, koja se samo našla na krivom mjestu? Zbog bacanja upaljača, koji su mogli ozljediti nekoga na tom dijelu tribina? Ili za njih vrijede neka druga pravila, suci i zakoni?
Mi samo tražimo da nas se u svom gradu tretira na jednak način kao sve ostale građane i gledatelje. Ništa više. Funcuti nisu kriminalci nego navijači!“

Udruga navijača Šibenski funcuti

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 20:59