StoryEditorOCM
KošarkaŠI-ŠI-ŠIBENKA (13)

Put od raja do pakla u šest godina: Regionalna liga, rasprodaja igrača i nevjerojatan pothvat Funcuta u Beogradu

Piše Ivo Mikuličin
16. svibnja 2022. - 18:57
Funcuti su odlaskom u Beograd na utakmicu Šibenke postali prva navijačka skupina iz Hrvatske koja se na takvo nešto odvažila nakon Domovinskog rataScreenshot/Facebook

Neočekivano strmoglavi put, od raja do pakla, doživio je Baldekin u samo šest sezona. Od plasmana u Regionalnu ligu do formalnog i stvarnog raspada kluba. Teško je objasniti prave razloge zašto je klub napustio sjajni crnoputi tandem Bailey – Dixon ili odlazak više nego uspješnog predsjednika Gordana Barake. Sportska, ne samo košarkaška praksa, ne pamti ni slučaj da je trener (čitaj: Anđelko Matov) smijenjen poslije neviđenog uspjeha, a da u novoj sezoni nije vodio momčad ni u jednoj ligaškoj utakmici.

Ipak, htjeli bismo naglasiti dva lijepa događaja s malim okusom naftalina. Povratak Vlade Čovića i njegove tvrtke "Dalmare" kao sponzora Šibenke, te najbolji mogući uvod u novu sezonu, prijateljsku utakmicu s madridskim Realom, koji je prije 18 godina vodio bivši trener Jugoplastike Božo Maljković.

"Dvorana je grmjela od aplauza Boži, starom prijatelju Dalmacije.Sve je izgledalo još svečanije, kad je legendarni Emiliano Rodriguez uručio Realovu plaketu Biserki Petrović. Kao priznanje za Draženovu sezonu u Madridu", pisala je "Slobodna Dalmacija". Šibenčani nisu mogli, dakako, izbjeći visok poraz (67:86). Za domaćina su nastupili Norac (6), Grbešić (3), Duvančić, Toroman (8), Šarin, Vidačak, Soldo, Huljev (12), Čolak (9), Rončević (2) i Blaće.

Američki promet

Amerikanac Dwayne Broyles stigao je na Baldekin posredstvom šibenskog "pečalbara" Branka Validžića, no promet s američkim košarkašima nastavio se ne baš kontrolirano u prvih deset kola Regionalne lige: Rucker, McGhutrie, Brown, Hart, Ibrahim, La Grange… Jednako su se mijenjali treneri: Anđelko Matov, Joško Pulja, Joško Vlašić… Nije li, stoga, logično da su Funcuti zbog svih tih ne baš ciljanih promjena na utakmici s vršačkim Hemofarmom zagrmjeli "Uprava odlazi"?

Funcuti su bili i prva navijačka skupina iz Hrvatske, koja se poslije Domovinskog rata usudila otići u Srbiju. Predvođeni Jalom Petkovićem i Danijelom Miljkovićem razvili su hrvatski barjak u beogradskom "Pioniru".

- Vi, Šibenčani, bre, stvarno niste normalni. Ili ste ludi ili ludo hrabri - govorili su Funcutima srpski policajci, koji su sve promatrali s nevjericom.

Unatoč silnim promjenama Šibenka je sezonu završila na "pristojnom", 11. mjestu, ali je načinjena strateška greška. Zanemareno je ondašnje pravilo da se status regionalnog prvoligaša mora potvrditi u prvenstvu Hrvatske, gdje su Narančasti otklizali do poražavajućeg sedmog mjesta.

Nije bilo jednostavno na ruševinama jednokratnog regionalnog ligaša graditi neku novu, perspektivnu Šibenku. Ta je nimalo laka zadaća dopala predsjednika Stipu Grcića i direktora Živka Badžima, kojima je, što kriti, leđa čuvao ondašnji čelnik HKS-a Danko Radić.

image

Danko Radić s Jasminom Repešom

 

Paun Paunović/Cropix

Baldekin se okrenuo mladima (Drezga, Vidačak, Vlaić…), koji su lakše rasli uz iskusne pridošlice (Marić, Parezanović, Toroman).

Šesto mjesto na kraju sezone bilo je šibenska realnost. Uz napomenu da je itekako odskočio sjajni šuter Luka Drezga.

- Na pravom ste putu - uvjeravao je Radić klupske čelnike.

Smjena Bajramovića

Nije bio u krivu, jer su u idućim sezonama igru Šibenke nosila trojica nadarenih igrača (Miro Bilan, Luka Žorić i Zoran Vrkić), koji su dogurali do reprezentativnog dresa. Klub je, osim tandema Marić – Parezanović, napustio i trener Dražen Brajković, kojega je zamijenio Dubrovčanin Denis Bajramović. No, kao da omaleni Dubrovčanin nije shvatio temeljne ciljeve Baldekina.

- Bajramovića smo smijenili zbog jednog, jedinog razloga, što nije shvaćao da, kad smo već osigurali ostanak, valja davati što veću minutažu Miru Bilanu. Nesporno nadarenom tinejdžeru, koji je, kako znaju govoriti sportaši, još imao mliječne zube - objasnio je Badžim trenersku smjenu.

Sezonu 2007./2008. obilježili su šibenski povratci. Na trenersku klupu je sjeo nekadašnji "snajper" Zoran Kalpić, vratio se i veteran Petar Maleš. Odlepršao je Luka Žorić, koji je Baldekin shvaćao kao najbolji trampolin za košarkaške visine, a ćutio se i skori rastanak s Lukom Drezgom, koji je imao prosjek od 23,5 koša po utakmici.

Da Šibenčani misle ozbiljno sugerirao je već uspjeh (93:81) u Dubrovniku, gdje su priliku dobili Mijalić, Drezga (21), Bilan (2), Rončević, Vlaić, Šarin (2), Pehar (12), Vukičević (9), Petković (15), Maleš (6), Vrkić (14).

- Uspjeli smo u orijentaciji na domaće igrače. Objektivno, posao plasmana u Regionalnu ligu "zaokružit" ćemo dogodine - guštao je predsjednik Šibenika Stipe Grcić.

Da je ABA-liga, ipak, daleko najizravnije ga je uvjerila Cibona na Baldekinu. Više od 1500 gledatelja guštalo je u prvom poluvremenu, koje je konačno "zasvijetlilo"(41:42), no u drugom je poluvremenu gledalište aplaudiralo objektivno boljim Zagrepčanima. Konačni poraz (72:92) donekle su ublažili Maleš (20) i Drezga (16).

Prazno je bilo obećanje predsjednika Grcića o jurišu na Regionalnu ligu. Suprotno tome, krenula je ljetna (ras)prodaja igrača. Za 100 tisuća eura Zagreb je kupio Drezgu, dok su Zoran Vrkić i Nino Vlaić pobjegli na splitske Gripe. Kažu da je u Drezginom transferu u Zagrebu bitnu ulogu odigrao kasniji poptpredsjednik Vlade Karamarko. No, igrački odlasci nisu bili i jedini. Usred sezone trener Zoran Kalpić preselio se u Cedevitu, pa ga je zamijenio njegov suigrač iz juniorskih dana Ivica Gulin.

Pukotine u momčadi

Jasne pukotine u momčadi Baldekin je zakrpao splitsko-sinjskim snagama (Mimica, Filipović, Bilobrk), pa nije napuštena navika da Šibenčani slave na svom parketu. Evo momčadi, koja je na Baldekinu nadvisila Svjetlost Brod (83:76): Došen, Mimica (12), Filipović (16), Rončević, Bilan (15), Vrlika, Rajović, Vukičević (2), Petković (13), Bilobrk (7), Maleš (9), Rubelj.

Kao glavni protagonisti ostalih uspjeha mijenjali su se šibenski mladci (Bilan, Petković, Rončević), ali i iskusni Omišanin Ivan Mimica, koji je preciznim šutevima u potpunosti nadomjestio Luku Drezgu.

Rasprodaja se, međutim, samo nastavila idućeg ljeta. Nova mlada zvijezda Dario Šarić otišao je iz Šibenika, a da ni sekunde nije odigrao u dresu, u kojemu je briljirao njegov otac Predrag Šiši. Da ironija bude veća, Dario je, umjesto u prvoligaškoj Šibenki, cijelu sezone kao posuđeni igrač Zagreba proveo u drugoligašu Zrinjevcu.

Početna momčad, s kojom su Šibenčani ušli u novu sezonu, bila je daleko od borbe za ostanak, a kamoli od ispadanja iz Prve lige. Činili su je nadareni tandem Petković – Bilan, rutineri Maleš, Rahimić, Filipović i Gaurina, te skupina domaćih momaka (Došen, Vrlika, Širko, Sandrić).

No, nanizali su čak pet uzastopnih poraza (Svjetlost, Kaštela, Trogir, Split, Zagreb). Sazvan je, stoga, i "okrugli stol" u Gradskoj vijećnici, radi spašavanja šibenskog košarkaškog broda. Na istom mjestu našli su se klupski čelnici i opozicija, navijači i političari. Pojavio se i poduzetnik Josip Stojanović Jolly. S jasnom željom da se spas nađe u spajanju Šibenke s njegovim tek oformljenim muškim sastavom. No, kako očekivati pomak na bolje, kad u tako kritičnoj situaciji klub napuštaju nadareni Bilan i Petković, te iskusni Rahimić!?

image

Josip Stojanović Jolly
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zadnja prilika za prvoligaški spas ugašena je protiv zagrebačke Mladosti (čitaj:druge momčadi Cedevite). Da su šibenske nade u sretan kraj sezone bile izuzetno male svjedoči i sastav iz te utakmice: Došen (1), Gracin, Bubalo (13), Vrlika (9), Gaurina(16), Sandrić(13), Vladović i Maleš (21).

No, malo je tko slutio da će ispadanje iz Prve lige označiti i gašenje kluba, opterećenog nemalim dugovima.

1. Miro Bilan(174 strana)

2. Luka Žorić(163)

3. Danko Radić(arhiv)

24. travanj 2024 11:19